Det viktiga strecket under åttondeplatsen drar en tydlig linje mellan två olika öden. Antingen får du fortsätta säsongen med slutspelsserien, eller så är säsongen över och man får börja fundera på barmarksträning.

– Innan säsongen hade topp åtta varit en jättebonus för oss. Som allt har utvecklat sig vore det inte det. Det vore riktigt roliga matcher att spela framåt vårkanten, säger Joacim Hedblad.

Hedblad har under flera år öst in poäng i Hockeyettan. Under hans första hela säsong i Hockeyallsvenskan har forwarden svarat för tolv pinnar (5+7) på 26 matcher.

– Spelmässigt har det känts bra mestadels tycker jag. Jag har skapat och varit med och skapa en del lägen. Men därifrån till att faktiskt förvalta är ett steg och där vill jag höja mig framöver. Jag har bränt för mycket, säger Hedblad.

Har det varit frustrerande?

– Frustrerande är fel ord. Det hade varit värre om det känts dåligt spelmässigt också. Men visst skulle det vara skönt att trycka dit pucken oftare.

Har spel i Hockeyallsvenskan varit som du trodde?

– Det är kanske fult att säga, men jag trodde att det skulle vara svårare. De tuffa matcherna i Allettan, kvalserien och play off skiljer sig inte så himla mycket från allsvenskan. Men klart att det är skillnad. I allsvenskan kan det vara matcher där motståndarna inte gör ett enda misstag, sånt existerar inte i ettan.

Joacim Hedblad är den här säsongen tjänsteledig från sitt jobb – en positiv omställning.

– Jag fick barn under förra säsongen, och det blir jobbigt att kombinera det med heltidsjobb och träningstid på kvällarna. Varken jag eller min sambo hade nog orkat en säsong till så. Det var verkligen passande att vi gick upp till allsvenskan, säger han.

VIK inledde säsongen lysande och ledde ett tag serien. På slutet har poängen inte rullat in i samma takt, men de ligger likväl fint till i tabellen med en fjärdeplats.

– Karlin visade en video för oss häromdagen med alla mål vi har släppt in sedan jul. Sånt hade vi inte tillgång till i ettan, och det betyder mycket. Då kan vi se tydligt vad vi gör för fel och vad vi måste jobba på, säger Hedblad.

– En sak vi måste göra bättre framöver är skitgörat. Det gjorde vi riktigt bra i början av säsongen.

Under onsdagskvällen är det IK Pantern – femma i tabellen – som gästar Västervik.

– Det kommer att bli en tuff match. Och det är oerhört viktiga poäng på spel. Vi ska ta en titt på hur Pantern spelar (tisdagsträningen). Det skulle betyda mycket om vi kunde komma tillbaka till vinnarspåret, säger Hedblad.