Det framkom vid upptakten för Hockeyallsvenskan på måndagen.

Inför förra säsongen tippade Helber VIK på 14:e plats. I tipset inför årets serie blir tipset en tionde plats medan tränarna tror att VIK hamnar på tolfte plats.

– Det är väl ganska väntat. Det såg ju ännu sämre ut förra året, men det är något man får ta. Alla snackar om år två kan bli tufft och vi är förberedda på allt. Föreningen är i det läget att vi ska etablera oss och det är det som är huvudmålet, säger VIK:s lagkapten Dan Pettersson.

Artikelbild

| Kapten. Dan Pettersson och hans lagkompisar siktar på att komma topp åtta.

– Alla vi killar vill spela positiv hockey i mars och då är det ett streck som gäller. Det är åttonde platsen.

Är det en rimlig målsättning med topp åtta?

– I den här serien känns det rimligt, men det är väldigt svårtippat som vanligt. Det är många lag som ligger på samma våglängd på förhand.

Vad kommer att krävas för att bli topp åtta?

– Det gäller som alltid ta en match i taget. Det gäller att vinna varje enskild match genom att få ihop gruppen på ett bra sätt och det gör man genom att spela en hockey där alla underkastar sig sina roller.

Nye tränaren Roger Forsberg har sagt att han vill föra Mattias Karlins arv vidare.

– De vill spela ungefär likadan hockey, så det har inte varit några jätteändringar kan jag säga. Det är inte exakt lika som personerna och har olika typ av ledarskap. Hockeymässigt är det ingen större skillnad kan jag säga.

Under försäsongen har Dan Pettersson bildat förstakedja tillsammans med Joacim Hedblad och Victor Öhman, innan han blev skadad.

Med tanke på att VIK har tappat fyra de främsta poängplockarna från förra säsongen så kommer ett stort ansvar vila på trion att producera.

– Vi är i en roll som vi har fått precis. Det är något vi vill att vara med och leda. Det är väldigt inspirerande att få det förtroendet och det är kul.

Känner ni någon press att leverera?

– Man lever alltid med press i det här yrket. Jag brukar inte tänka så mycket på poäng och mål, utan det brukar komma när man får spelet att fungera.

Förra årets försäsong var sagolik för VIK som vann sju av sju matcher. Den här försäsongen har det inte gått lika spikrak, utan laget har blandat och gett.

– Försäsongen är sådan tid där det normalt går upp och ner. Där det finns tid att nöta på det som det ska nötas på. Sedan ska man komma ihåg att det är nya förutsättningar år från år. Det är ny tränare och nya spelare. Alla vi ska klaffa in. Vi är som ett nytt lag och det är process som kan ta tid. Speciellt orolig är jag inte, konstaterar Dan Pettersson.

vik