Förslaget togs fram av Svenska ishockeyförbundet tillsammans med enmansutredaren Hans Nyberg. De nya ekonomiska kraven för att få licens innebär att klubbarna måste uppvisa tio miljoner i eget kapital i SHL, fyra miljoner i Hockeyallsvenskan och 500 000 i Hockeyettan.

Läs mer: Förbundets nya, tuffare regler

En rejäl ökning jämfört med fyra miljoner och en miljon som gäller just nu i SHL respektive HA.

– Vi är inte alls nöjda med det här. Det riskerar att slå hårt mot flera klubbar, säger Magnus Nilsson.

Svenska ishockeyförbundets nyvalde ordförande, Anders Larsson, sa så här till Sportbladet:

– Vi måste ta ansvar för hockeyn och varumärket svensk ishockey och säkerställa ekonomin över tid. Det är absolut inte bra om ett lag går i konkurs mitt under säsong. Det kan till exempel påverka deras ungdomsverksamhet och hela serien. Vi behöver stabila föreningar och ordning och reda på högsta nivå.

– Beslutet togs samstämmigt, och det känns skönt att hockey-Sverige står enade kring reglerna vid en sådan här stor och viktig fråga.

Att det var samstämmigt håller inte Magnus Nilsson med om.

– Vi hade ett möte med alla klubbchefer i Hockeyallsvenskan en vecka innan uppgifterna om att det här skulle ske läckte ut i Västerbottens-Kuriren (cirka tre veckor sedan). Då yppades inte ett ord om de här nya reglerna, vilket är oerhört märkligt, säger Nilsson.

VIK skickade in en skrivelse till förbundsmötet där licensreglerna skulle tas upp på dagordningen.

– Smålands ordförande Roland Lundqvist läste upp skrivelsen från Västervik men när vi väl gick till det formella mötet för att ta beslut låg bara styrelsens förslag på bordet, säger Anders Larsson till Sportbladet.

Förutom det rent ekonomiska säger Magnus Nilsson att det också kommer tillkomma andra saker som klubbarna måste uppfylla i det nya licenskravet.

– Det handlar om arena, organisation och såna saker. Exakt hur det är utformat vet jag inte, men vi lär väl få information om det inom en snar framtid.

Det är om fem år – till säsongen 2022/2013 – som det nya reglementet ska träda i full kraft. Fram till dess höjs ribban år för år (se faktarutan).

Vid det senaste offentliga bokslutet, 30 april i fjol, hade VIK 1,3 miljoner kronor i eget kapital.

– Ett jättestort arbete väntar oss om vi ska klara det här. Om vi bara tar det ekonomiska, så innebär fyra miljoner i undansparade pengar en stor andel för en klubb som oss som omsätter runt 16 miljoner, säger Magnus Nilsson.

– Om vi ska klara det här, måste vi spara undan en halv miljon varje säsong fram till dess. Det är pengar vi gärna hade lagt på organisationen, ungdomsverksamheten och såna bitar.

Magnus Nilsson oroas inte bara över sin egen klubb.

– Det blir knepigt att få ihop 14 lag i Hockeyallsvenskan med de här reglerna, säger Magnus och adderar:

– Och jag har svårt att se att vi ska kunna ha fyra division 1-serier som vi har nu om kravet är en halv miljon i eget kapital. Det finns många klubbar som har det tufft redan nu i den serien.