2016/2017 var första säsongen för WIBK-fostrade Moa Jakobsson i Jönköpings IK. Det blev en succé då laget tog sig upp från Allsvenskan till Superligan.

Framgångarna har fortsatt även i SSL den här hösten. Efter nio matcher parkerar nykomlingen Jönköping på en fin sjundeplats bland 14 lag i serien.

– Vi är absolut jättenöjda med det, säger Moa Jakobsson.

– Många andra lag har sagt att vi spelar en rolig innebandy där vi försöker spela offensivt. Vi är inte rädda, utan vill fortsätta så mycket som möjligt på det fina spelet vi hade i Allsvenskan. För vår del hade det nog inte blivit så bra om vi, bara för att vi kom till SSL, började spela jättedefensivt och parkerade bussen i varje match, säger Moa.

Hur är tillvaron för egen del i SSL?

– Det är hur kul som helst. Och väldigt lärorikt. Jag möter landslagsspelare i varje match och måste hela tiden ligga på topp för att prestera. Det är en helt annan nivå på allting.

För 18-åriga Moa Jakobssons del har det konstruktiva spelet lossnat ordentligt de senaste tre-fyra matcherna. Totalt har hon gjort åtta poäng (3+5) på nio matcher.

– Vi har två produktionsfemmor, en funktionsfemma och resten är komplementspelare. Jag inledde säsongen i en funktionsfemma där fokus ligger på att jobba hårt, springa mycket och spela 0–0 i matchen, säger Moa.

– Jag har alltid varit en offensiv, producerande spelare i min karriär, så det var svårt för mig att få till det där. Det är inte lätt att spela 0–0 mot landslagsspelare och jag får ut mycket mer av mitt spel om jag får spela offensivt. Självförtroendet var inte på topp ett tag där, säger Moa.

– Men sedan, efter en förlust mot Warberg, ändrade vår tränare om lite i femmorna och jag fick chansen i en produktionsfemma. Jag var grymt sugen på att leverera och det har gått bra för mig. Det är väldigt skönt.

– Nu gäller det för mig att fortsätta leverera. Konkurrensen är hård och jag måste ge allt på alla träningar och matcher för att kunna behålla min nuvarande plats.

Har du något individuellt mål poängmässigt?

– Nja. Jag vill ju alltid bidra till laget, men något konkret antal poäng har jag inte satt. Det viktigaste är att laget går bra.

Jönköpings nuvarande sjundeplats innebär en biljett till slutspelet till vårsäsongen. Det återstår 17 omgångar av Superligan, men Moa har sin målsättning kvar.

– Huvudmålet innan var att hänga kvar. Men nu kan vi titta uppåt i stället för nedåt i tabellen. Som jag ser det, så har vi alla chanser att vara med och slåss där uppe och gå långt i slutspelet. Mot Pixbo med typ fem landslagsspelare senast (tabelltvåa) där vi förlorade en jämn match, visade vi att vi kan störa alla lag, säger Moa Jakobsson.