Alice Babs vårturné gick i ett rasande tempo genom landet. På några hektiska veckor hann hon med att uppträda från Kiruna i norr till Malmö i söder. Och det var inte bara turnén som var hårt driven. Hennes övriga engagemang under våren vittnade om att livet gick i full fart för det mesta.
Efter den pågående turnén med Lind-Almstedtkvartetten väntade filminspelning i april. Det var ”Två år i samma klass”, som skulle upp på den vita duken. Stig Olin skrev och regisserade. Filmen var specialskriven för Alice Babs. Den hade bara titeln gemensamt med Kardemummas klassiska bok. Efter filminspelningen väntade nya äventyr i Tyskland där hon skulle sjunga med Kurt Edelhagens orkester.


Den välkända rösten bar bättre än någonsin, konstaterade VT, som lät två medarbetare skriva om det celebra besöket. Alice Babs erövrade publiken med sin charm och sång. Hon har aldrig varit bättre, ansåg VT:s medarbetare.
Så snäll hade inte alltid pressen varit, även om nog VT aldrig tillhört hennes argaste kritiker. Det fanns en tid i början av karriären då bigotta moralister rasade mot den fördärvliga musiken. ”Swing it magistern” ledde till ett ramaskri, som hördes över hela Norden. Stim-chefen ordinerade smisk på stjärten. Prästerskapet och konservativa grupper i samhället bildade anti-Babs-föreningar.


Men på hemmaplan i Västerviks gamla idrottshall torsdagen den 22 mars 1956 var hon högt och innerligt älskad av de 700 åskådarna. Många hade kanske sett henne som ung flicka under 1930-talet sjunga och steppa på privata fester i Västervik till pappa pianistens - Jean Cassimir Nilsson – ackompanjemang.
”Hon sprudlar av livsglädje och rytm och det är en fröjd för både öra och öga när Alice uppträder. Hon är spontan och omedelbar och det skulle väl till en riktig surpuppa som inte skall ryckas med”, skrev VT.
Däremot blev pianisten Bengt Hallberg en besvikelse för tidningens utsända. Det var inte så att man tyckte att Hallberg var dålig – snarare tvärtom. Men valet av repertoar passade inte. Det var nog för mycket influerat av Benny Goodman för VT:s smak, kan vi förstå.

Artikelbild

| På bilden ser vi från vänster Erik ?Kvar i sängen? Sandström, Alice själv, Bengt Hallberg, Ove Lind, Anders Burman och Gunnar Almstedt.


Besöket i Västervik blev kort den här gången. Alice Babs kom på eftermiddagen med sin man, löjtnanten Nils Ivar Sjöblom, i en cremegul Viktoria. Hon hann hälsa på en och annan bekant. På en bild i tidningen ses hon tillsammans med skolkamraten och barndomsvännen Marianne Brunn (syster till Ivar och Leif Ahlstedt).
Dagen efter bar det av till Motala. Turnén led mot sitt slut. De hade varit ute i 15 dagar. Efter Västervik var det bara tre föreställningar kvar och förhoppningsvis lite vila. De kunde säkert vara välbehövligt. Alice Babs hade varit sjuk under våren. Hon hade drabbats av gulsot och led fortfarande lite av sviterna av sjukdomen, berättade hon i för VT några dagar före föreställningen.
Bengt Faleij
bengt.faleij@vt.se  0490-666 11