Debatt När du går en köprunda i mataffären eller funderar på restaurangmenyn kan du göra ett val som inte bara är viktigt för folkhälsan utan som också på sikt kan påverka din egen hälsa och miljö även för kommande generation. Du, som så många andra väljer kanske aktivt svensk kyckling i butiken, men vet du var den kommer ifrån på krogen eller i skolan?

Idag äter svenskarna för första gången lika mycket kyckling och kalkon som nötkött. En ny undersökning från Ipsos visar att en förkrossande majoritet av svenskarna vill att kycklingen ska vara svensk. De har mycket goda skäl till det.

Många av de stora importländerna kamouflerar brister i djurhållning och hygien genom att ge antibiotika till djuren under hela uppfödningstiden. Det leder till en oroande utveckling av antibiotikaresistens. WHO beskriver de motståndskraftiga bakterierna som det största hotet mot folkhälsan. Trots att problemet till stor del beror på överanvändning av antibiotika inom djuruppfödningen väljer många länder fortfarande att i förebyggande syfte behandla samtliga djur med antibiotika.

Internationellt sett är Sverige en förebild. Här förbjöds tillväxtantibiotika för drygt 30 år sedan och svenska kycklingar behandlas heller inte med antibiotika i förebyggande syfte. Genom god djurhälsa, djurvälfärd och kontrollprogram föder vi i Sverige upp friska kycklingar som inte behöver antibiotika i onödan.

Som konsument kan du som sagt välja. I mataffären är kycklingen märkt med den Gula Pippin, som garanterar hög kvalitet och svenskt ursprung, så där är det lättare att göra ett aktivt val. I restaurangerna måste man våga fråga och det är inget att dra sig för att man vill göra ett smart val.

Nyligen undersökte vi kycklingen i snabbmatsbranschen och tyvärr så visade det sig att många stora kedjor importerar kyckling – en del hela vägen från Thailand. I skolor och äldreomsorgen får varken elever eller patienter välja. Så du som bor i Västerviks kommun, vill du stödja lokala företag, inklusive kycklinggårdar i trakten, bidra till seriös matproduktion och äta kyckling med gott samvete? Håll koll på var kycklingen kommer ifrån!