Debatt I VT (20/6-18) kunde vi läsa hur Socialisternas budget inte togs upp eftersom att den var oseriös och ”saknar ekonomisk förankring”, enligt kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson (S). Frågan lyder, hur ser vi socialister på detta. Är det ett bakslag?

Nej, det är varken ett bakslag eller ett problem för oss. Orsaken är väldigt enkelt.

Att fullmäktige inte ville veta av vår budget är inte konstigt, den bevisar nämligen övriga partiers hyckleri. Verkligheten kommer ikapp och behoven av riktiga satsningar i välfärdsområdena är uppenbara för alla som inte blundar eller väljer att tittar bort. Västerviks nedskärningspartier har svårt att låtsas göra något åt situationen när Socialisterna lägger fram personalens krav. Vi visar nämligen glasklart hur mycket som behöver göras – eller hur lite som görs, om man så vill.

Vidare kan det vara bra att minnas att endast majoritetens budget faktiskt gick igenom. Övriga partier fick, under en timmas tid, se sina förslag röstas ner ett efter ett. Gången var alltså: först vägrade man ta upp vår Välfärdsbudget, sen röstade man ner övriga partier och vipps har Västervik en ny budget med fortsatta nedskärningar inom välfärden (över 50 miljoner inom Soc och Bun till 2021). Nedskärningspolitikerna kallar detta ”att ta ansvar”.

Vår välfärdsbudget (precis som övriga oppositionspartiers budgetar) är inte framtagen för att styra kommunen, det är en budget för att visa på alternativ till majoritetens (S, C och Mp) politik. Detta är inte heller konstigt, i en demokrati styr nämligen majoriteten, övriga partier är i opposition. Om några månader är det val, makten att byta majoritet och därmed politik ligger hos medborgarna.

Socialisterna går till val på ett två-stegs-program. Politikerlöner måste sänkas och organisationen demokratiseras. När detta är gjort vet vi på allvar vart pengar tar vägen, hur mycket som går till vad och hur man kan gå vidare framåt för att skapa en bättre kommun. En bättre kommun innebär för oss två saker; bra välfärd för våra barn, unga, gamla och funktionshindrade och bra arbetsvillkor för all kommunens personal – som håller igång all verksamhet.

Detta går vi till val på – för ett bättre Västervik.