DEBATT Det går bra för svensk ekonomi. Den samlade rikedomen i Sverige är större än någonsin. Möjligheterna att skapa ett gott liv för alla som lever här är mycket stora. På pappret. Men verkligheten berättar något helt annat.

Sedan 90-talet är Sverige ett av de länder i västvärlden där klassklyftorna ökat snabbast. Med borttagen skatt på arv, gåvor och förmögenheter med mera har Sverige blivit ett skatteparadis. En liten ekonomisk elit har kunnat dra ifrån oss andra. 1997 hade Sverige 35 stycken miljardärer. I dag har miljardärsklubben växt med runt 400 procent och passerat 180 stycken personer. För att göda deras bottenlösa ha-begär blomstrar lyxkonsumtionen av exklusiva accessoarer, specialdesignade bilar och spektakulära nöjesresor.

Samtidigt som de rika ägnar sig åt avancerad skatteplanering och årligen mjölkar staten på enorma summor genom olika avdrag kämpar vanligt hederligt folk för att få vardagsekonomin att gå ihop. Pensionärerna som knappt kan unna sig något extra trots ett långt och slitsamt yrkesliv. Kvinnorna som bär upp välfärden i en stressig arbetsmiljö till en oskäligt låg lön. De ensamstående föräldrarna som vänder ut och in på sig själva för att deras barn inte ska drabbas av familjens dåliga ekonomi. Denna djupa orättvisa måste stoppas.

Vänsterpartiet driver därför en rad konkreta förslag som skulle göra Sverige mer jämlikt. Högst på vår prio-lista är att göra om dagens skattesystem som har riggats för de rika. Vänsterpartiet vill bland annat:

Införa en miljonärsskatt; en ny och träffsäker form av förmögenhetsbeskattning för de med stora förmögenheter. Med pengarna kan vi ta bort nuvarande skattediskriminering av pensionärer, sjuka och arbetslösa.

Fasa ut olika skatteavdrag, till exempel RUT- och ränteavdragen, och istället omfördela pengarna på utökad hemtjänst för äldre och återupprätta LSS.

Sätta stopp för skattesmitare och avancerad skatteplanering samt ta tillbaka de svindlande kapitalbelopp som gömts undan i skatteparadis. Detta ger utrymme att anställa fler och förbättra arbetsvillkoren för personalen som arbetar inom skola, vård och omsorg.

Det är bara Vänsterpartiet som på allvar utmanar den ekonomiska eliten. Vi har viljan och förslagen som krävs. Den 9:e september är din röst lika mycket värd som Sveriges rikaste. Du avgör om Sverige ska vara ett välfärdsland där vi möts som jämlikar. Det är dags att skapa ett samhälle för alla – inte bara för de rikaste.