Debatt Det var en gång en liten holme, ytterst centralt placerad i den lilla idylliska småländska kuststaden. På denna lilla holme byggdes det för länge sedan en vacker träbyggnad, en restaurang där den lilla stadens alla människor kunde njuta av platsens skönhet. Denna fina byggnad brann efter ett antal år tyvärr ner.

Den internationellt kände arkitekten Gösta Åbergh fick då uppdraget att komma med förslag till en ny byggnad. Hans på den tiden mycket kontroversiella förslag i modernistisk stil, uppfördes efter många turer i början på 50-talet. Detta hus fick till en början smeknamnet ”Smörjhallen”, men blev sedermera rikskänd som en mycket välbesökt och uppskattad sommar- och dansrestaurang.

När dans- och båtturismen sedan avtog med åren så lades verksamheten ner och byggnaden tilläts förfalla. Med flit skulle man nästan kunna tänka! Efter ett tiotal år och många turer så fick till slut en i staden tidigare tidvis boende världskänd musiker idén att köpa fastigheten. Både byggnaden och tomten såldes då, utan att den hade varit ute på den allmänna marknaden, för en ytterst måttlig penning. Stadens alla politiker föll därefter gemensamt ner på knä och ropade: ”Halleluja, han har räddat staden!” Köparen meddelar sedan stolt att han ska bygga något fint, ett landmärke för alla kära västerviksbor!

Artikelbild

| Skribenten delar med sig om sina tankar om turerna kring Slottsholmen.

När det sedermera visade sig att det på den lilla holmen skulle byggas ett stort höghus med ytterst dyra bostadsrättslägenheter så var det försent att protestera. Planerna genomfördes med hjälp av totalt hänförda lokala politiker och en självvådligt agerande landshövding som med sin stora makt godkände planen och därmed körde över hela sin kunniga och rättstrogna personal som var emot projektet. Merparten av denna personal jobbar på grund av detta inte längre kvar på länsstyrelsen, vilket för övrigt inte landshövdingen heller gör för den delen. Han fick sparken!

En kommunal politiker anklagades sedermera av TV-programmet Uppdrag Granskning, som gjorde ett reportage om projektet på den lilla holmen, för både vänskapskorruption, att ljuga offentligt ett flertal gånger i programmet och att dessutom sudda i offentliga dokument. Detta orsakade stor uppståndelse och en JO-anmälning och även ett eventuellt åtal som nu har behandlats. Personen i fråga har i dagarna fått ett strafföreläggande och valt att betala dess dryga böter och har därmed erkänt både sin brottsliga handling och att han begått det konstaterade tjänstefelet. Denna person och fler med honom i programmet kritiserade politiker fortsätter dock godmodigt sin verksamhet som om inget hänt trots att det allmänna förtroendet för dem, om man uttrycker sig ytterst diplomatiskt, är mycket måttligt!

Så om Västerviks kommun och länsstyrelsen följde de regler och förordningar som fanns för genomförandet av detta projekt får vi aldrig veta. Mark- & Miljööverdomstolen avspisade alla överklaganden med motiveringen att man måste bo inom 50 meter från själva fastigheten för att få saken prövad. Det gjorde ingen!

......fortsättning följer