Oansvarig opposition bromsar utveckling

Västervik styrs idag av ett minoritetsstyre bestående av S, C och MP vilket alltid är en utmaning även om denna endast kan fällas av ett samarbete mellan yttersta vänstern och ultrahögern, vilket inte borde hända särskilt ofta.

Gruppledarna från de tio partierna i Västerviks kommunfullmäktige diskuterar en återremiss i samband med sammanträdet i september. Ett verktyg som har kommit att missbrukas, enligt skribenten.

Gruppledarna från de tio partierna i Västerviks kommunfullmäktige diskuterar en återremiss i samband med sammanträdet i september. Ett verktyg som har kommit att missbrukas, enligt skribenten.

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Debatt2019-10-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad vi ser i kommunen är dock ett nytt konservativt samarbete mellan M, SD och KD i huvudsak men där även Westerwikspartiet brukar ansluta sig och däribland även Socialisterna. 

Målsättning i dessa samarbeten tycks vara att förhala, försvåra och helst omöjliggöra vettiga satsningar som skulle driva kommunen framåt. Instrumentet som används är den så kallade återremissen. Den möjligheten finns till för att oppositioner ska ha möjlighet att skicka tillbaka hastigt påkomna förslag som inte tidigare varit beredda i kommunstyrelsen. 

För att få till en sådan minoritetsåterremiss i fullmäktige krävs endast 1/3 av rösterna. Denna möjlighet nyttjas nu i tid och otid även om de själva varit med och tagit fram förslag, eller till och med röstat för förslaget i kommunstyrelsen, ändras uppfattningen till KF. Det enda syftet jag ser med det måste vara att förhala och fördyra processer vilket är att missbruka sin roll som opposition.

Jag kan konstatera att under mina dryga 16 år i kommunpolitikens högsta organ har jag aldrig varit med om något liknande. Det förekom inte när vi under 10 år var i opposition men inte heller under mina 6 år i majoritet. Uppenbart är i alla fall att Moderaterna inte längre ser sig själva som ett parti med avsikt och vilja att medverka till utveckling och satsningar på kommunens näringsliv och våra invånares framtid. Fokus verkar snarare vara att svärta ner kommunens välskötta bolag och sälja ut så mycket av den kommunala verksamheten som möjligt. M vill sälja Lysingsbadet/Västerviks Resort AB men nu även simhallen vilket är en helt ny och tidigare okänd strategi. 

När M ägnar sig åt att baktala och ifrågasätta kommunens verksamheter leder det till en allmän misstänksamhet och negativ syn på allt vad kommunen tar sig för. Detta om något påverkar inte minst rankingsiffror i Svenskt Näringslivs kommunranking. Västerviks kommun ligger bland de 30 främsta kommunerna i landet gällande satsade medel och satsningar på näringslivet. De näringsidkare och företagsledare jag träffar delar inte alls bilden av företagsklimatet i vår kommun som avspeglar sig i undersökningen. 

Ska vi vara en kommun som vill utvecklas både för våra invånare och företagare är denna nya söndringsstrategi från oppositionen helt förödande. Den får då istället motsatt effekt och skapar motsättningar som kraftigt bromsar upp och försvårar eller rent av omöjliggör kommunens möjligheter till utveckling. 

En framgångsmodell för en kommun som vill utvecklas och vara attraktiv är att, åtminstone försöka, kroka arm i för kommunen viktiga och strategiska satsningar. Aldrig, oavsett opposition eller inte, borde politiken nedlåta sig till att misstänkliggöra och/eller baktala sin egen kommun. Vi har en kommun vi alla borde vara stolta över. Våra verksamheter och medarbetare samt våra välskötta kommunala bolag står sig mycket väl i jämförelse med andra kommuner och är i många fall i framkant på ett föredömligt välskött sätt.