Debatt Förut hette det skolgymnastik och frivilliggymnastik. Det har alltså länge funnits människor som frivilligt gått på gymnastik för att de tycker det är viktigt, roligt och hälsosamt. Det finns det fortfarande. Dessvärre har Västerviks kommun inte lagt större vikt vid detta, ingen satsning alls faktiskt.

Västerviks gymnastikförening har funnits sedan 1920. Många dokument finns i kommunens arkiv från föreningen, bland annat ett från 1962. Där ber man om stöd för att kunna bygga ett hus för frivilliga gymnaster. Skolans gymnastiksalar räckte inte till och var dessutom inte lämpade till att få prova alla typer av idrott. Skolans budget och förråd var begränsade.

I kommunen finns som bekant ridhus, simhall, hockeyarena, padelbana, fotbollsplan, bowlinghall och alla möjliga andra arenor.

Var är gymnastikhallen?

Västerviks gymnastikförening är i Almviks gamla skola. Som legat till försäljning de senaste åren. Vi är tacksamma över att få ha redskapen framme, men långt ifrån nöjda.

Barn tycker att gymnastik är viktigt, därför har vi haft kö de senaste åren. Kan det vara så att kroppsuppfattning, koordination, styrka och rörlighet utvecklar oss? Kan det vara så att det lägger grunden till ett hälsosamt liv? Kan det vara så att kommunen tjänar på att ha fysiskt starka invånare? Kan det vara så att uppbyggd hälsa skapar mindre ohälsa? Kan det till och med vara så att en stark kropp ger skydd för den ökande psykiska ohälsan?

Vi har i höst sett på tv att Sverige tagit EM-guld i teamgym-truppgymnastik. Vi har sett Jonna Adlerteg i artistisk gymnastik komma till VM-final.

Västerviks kommun, hur ställer ni er? Medborgare och kommunstyrelsen, är det dags att stödja oss?

Såklart ska all fysisk aktivitet lyftas fram, men öppna ögonen för gymnastiken och var med nu!