Prioritera sjukvårdens medarbetare

När vi Sverigedemokrater nu lägger fram vår budget för Region Kalmar län för 2020, kan vi konstatera att det vi i åratal varnat för då det gäller sjukvården i länet, slagit in.

Claus Zaar, Martin Kirchberg och Bo Karlsson representerar Sverigedemokraterna i Region Kalmar län och vill bland annat satsa 20 miljoner i budget till att utvidga den så kallade Borgholmsmodellen.

Claus Zaar, Martin Kirchberg och Bo Karlsson representerar Sverigedemokraterna i Region Kalmar län och vill bland annat satsa 20 miljoner i budget till att utvidga den så kallade Borgholmsmodellen.

Foto: Andreas Johansson/arkiv

Debatt2019-11-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det socialdemokratiska vanstyret har orsakat att underskottet i sjukvårdsverksamheten når rekordnivå, 370 miljoner kronor och kostnaden för inhyrd sjukvårdspersonal galopperar till över 200 miljoner.

Sedan vårt inval i dåvarande landstinget 2010 har vi varnat för följderna av den omfattande asyl- och anhöriginvandringen, vilken leder till ett kraftigt ökat tryck på sjukvården och, genom den lägre förvärvsfrekvensen, till mindre skatteunderlag per patient. Vi har lagt förslag om att minska den svällande icke-vårdnära byråkratin i regionen. Vi har föreslagit en rad åtgärder för att förbättra arbetsvillkor för och rekrytering av sjukvårdpersonal för att på detta sätt minska behovet av dyra bemanningsbolag.

Till inget av detta har den socialdemokratiskt ledda majoriteten lyssnat. Nu har man istället kommit dithän att skatten höjs med 49 öre. För att rädda sjukvården ser vi sverigedemokrater i detta läge inte att det finns något annat val än denna resursförstärkning. Desto mer nödvändigt är att agera för att undanröja de missförhållanden som lett fram till skattehöjningen.

Vi presenterar i vår budget för 2020 omfattande omprioriteringar av regionens resurser. Vi satsar 50 miljoner extra för att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö för regionens vårdande medarbetare. Det ger ökade möjligheter till friskvård, rehabilitering och utbildning parallellt med arbetet. Lönesatsningar ska premiera utbildning och erfarenhet. 

Sjukvårdspersonalens administrativa börda har ökat mycket kraftigt de senaste åren, samtidigt som antalet anställda icke-vårdnära administratörer och handläggare ökat våldsamt. Sverigedemokraterna lägger därför ett effektiviseringsuppdrag om 50 miljoner på den icke-vårdnära byråkratin, från 2021 och 2022 ökat till 90 respektive 110 miljoner.

När sjukvårdpersonal får mer tid för patienten gynnar detta en sjukvård närmare medborgarna. Vi satsar därför 20 miljoner kronor för att under 2020 och 2021 utvidga den mycket framgångsrika så kallade Borgholmsmodellen till flera hälsocentraler runtom i länet. Modellen innebär att patienter som befinner sig i den kommunala hemsjukvården erbjuds en fast läkarkontakt på hälsocentralen, som möter patienten tidigt och kontinuerligt tar ansvar för varje enskild patient, vilket även innefattar hembesök. Vi avsätter också 10 miljoner kronor för att införa avgiftsfri tandvård för alla länsmedborgare från 85 år och uppåt.

Sverigedemokraterna lägger förslag om att sänka kostnaderna för politiken med 9 miljoner kronor. Vi vill dra in skattefinansiering av vissa kulturinrättningar som har mycket låg egenfinansiering, vilket ger 17,5 miljoner kronor. Vi vill också banta de kraftigt ökade konsultarvodena med 7 miljoner. Vi inför en egenavgift för språktolkning i sjukvården för den som bott i Sverige i två år eller längre, samt höjer avgiften för den som uteblir från inbokat vårdbesök utan att meddela innan. 

Sverigedemokraternas budgetförslag för Region Kalmar län innebär att vi tar ansvar för att upprätthålla och vidareutveckla en god och patientsäker sjukvård, samtidigt som vi vågar göra de omprioriteringar som är nödvändiga för att långsiktigt uppnå ekonomisk stabilitet.