Så fungerar den kommunala renhållningen

Svar på debattartikeln "Höga kostnader för renhållning" den 7 november.

Debatt2019-11-15 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrelsen för Villaägarna i Tjust har i tidigare debattinlägg haft synpunkter på de kommunala taxorna för vatten, renhållning och värme, dock med en del sakfel som behövt tillrättaläggas. Nu har samma styrelse, i ett nytt inlägg, dragit slutsatser om de renhållningsavgifter som gäller i vår kommun. Även där kan konstateras att man inte har den fulla insikten om hur taxan är uppbyggd och vilka villkor den utgår från.

Den kommunala renhållningsskyldigheten är fullt ut taxefinansierad med självkostnads- och likställighetsprincipen som grund. Det innebär att invånarna ska vara likställda i fråga om sina rättigheter och skyldigheter gentemot kommunen. 

Ytterst avgörs taxans utformning av den lokala avfallsplanen och de förutsättningar som finns i respektive kommun. Västerviks kommun är en ytstor kommun med relativt få invånare och därtill en stor skärgård. Även våra prioriteringar om källsortering, service på återvinningscentralerna och det faktum att vi har ovanligt många sådana centraler, fem stycken,  spelar in vad som faktiskt ingår i avgifterna. Att rakt av jämföra avfallstaxan mellan olika kommuner är därför irrrelevant. Flera av de omliggande kommunerna har ännu inte påbörjat fastighetsnära insamling och har oftast endast en återvinningscentral.

Trenden bland landets kommuner är att minska antalet återvinningscentraler, till förmån för en stor central, med mer generös tillgänglighet. Ökat öppethållande och tillgänglighet får då ställas mot att invånarna utanför centralorten får betydligt längre resor med sitt avfall. Det, om något, ökar risken för att avfall hamnar i naturen, något som villaägarstyrelsen har farhågor för!

Lagstadgat får avfallskollektivet inte finansiera annat avfall, så kallat verksamhetsavfall, än hushållsavfall. I förslaget till avfallstaxa år 2020 ökas de fria besöken för villakunder från 10 till 15. Målserumscentralen kommer att ha öppet varje lördag.

Flera kommuner i landet har på senare tid installerat kameraregistrering av bilarnas registreringsskyltar. I vårt län har KSRR, den kommunala renhållningen i södra länet, för avsikt att använda kameraregistrering med efterfakturering till näringsidkarna. Måhända kan detta bli ett alternativ till bomlösningen även i vår kommun. Andra kommuner har bemannade infarter där personal bedömer vilken kategori kunden tillhör. Den lösning vi har i vår kommun blir allt vanligare i landet. 

Vi ser gärna att styrelsen för Villaägarna i Tjust kontaktar Västervik Miljö & Energi AB, för att planera ett informationsmöte för villaägarnas medlemmar om våra taxor.