Debatt I valrörelsen för mindre än ett år sedan varnade Socialdemokraterna för hur vården skulle utarmas och splittras sönder genom privatiseringar om högern fick makten. Man pekade med varnande finger på alla de exempel som finns på hur privatiseringsivern fått förödande konsekvenser.

Det var då det. Nu står Socialdemokraterna istället vid rodret och låter region Kalmar län sköljas med i den privatiseringsvåg som de nyss varnade för. De säger sig stå i mitten, men det är tydligt att Socialdemokraterna här, precis som i riksdagen, lägger sig platta för Centern och Liberalerna och fortsätter vandringen högerut.

När de presenterade sin första gemensamma budget blev det tydligt att C och L hade fått gehör för sin privatiseringsiver. S hade lagt sitt tidigare starka motstånd åt sidan och slog dövörat till för patienternas och personalens protester och varnande exempel. Det var dags för hörselvården att privatiseras.

När S, C, L-majoriteten nu presenterat sin nya budget så är det tydligt att privatiseringen av hörselvården bara var första steget. Nu är det dags för delar av ögonvården att privatiseras också. Och fler privata hälsocentraler är ett uttalat mål. Vad är nästa steg? Vilken verksamhet ska privatiseras i nästa budget?