Insändare Musikfestivaler runt om i Sverige skippar köttet för klimatets skull. Nu är det dags för politikerna i Västervik att också visa klimatledarskap genom att sluta äta kött för skattepengar. Ett beslut om att servera vegetariskt som standard när politiker eller kommunala tjänstepersoner bjuds på mat visar att klimatarbetet verkligen prioriteras.

NASA meddelade nyligen att juli var den hetaste månaden som någonsin registrerats på vår planet, sedan mätningarna startade år 1880. Det var den tionde månaden i rad där den globala mark- och havstemperaturen slog ett nytt värmerekord. Jämfört med åren 1850–1900 beräknas temperaturökningen vara 1,3 grader varav människan orsakat 1,1 grader.

Rapporter om att kryssningsfartyg nu plöjer genom Arktis smältande is, bränder som ödelägger stora områden i Nordamerika och en förödande torka som drabbar östra Afrika, visar att klimatet är vår tids stora ödesfråga. Enligt Världsbanken riskerar världen att gå mot fyra graders uppvärmning redan år 2060 om inte mer görs för klimatet.

Naturvårdsverkets rapport Hållbara Konsumtionsmönster visar att växthusgasutsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion är omkring 1,8 ton per år. Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med växtbaserad föda är en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten till hållbara 0,3 ton per person år 2050. Det behövs för att Sverige ska kunna leva upp till FN:s klimatmål om att stabilisera den globala temperaturökningen.

Att skippa kött har i sommar blivit vanligt i musikfestivalsammanhang. Way Out West i Göteborg, Europas största kombinerade musik- och filmfestival, bannlyste kött och mjölk under festivalen i mitten av augusti. Musikfestivalerna Popaganda i Stockholm och Musikens Makt i Norrland förbjuder också kött av klimatskäl. Öland Roots tog steget fullt ut i somras och tog bort alla animalier för att bidra till en hållbar utveckling ekonomiskt, socialt och ekologiskt.

Musikfestivalernas vegonorm borde inspirera kommunpolitikerna att också våga vara klimatföredömen. Vi uppmanar därför dem att besluta om en vegetarisk norm inom samtliga nämnder, utskott och övriga forum för politisk verksamhet i Västervik.