Insändare Alla drömmer om ett bättre liv. Ett liv som är fyllt av lycka, Lugn och trygghet men tyvärr är livet inte alltid en dans på rosor. Ett av de viktigaste problemen i samhället är våld mot kvinnor, och det händer när en dålig man misshandlar sin fru eller flickvän. Det kan vara psykiskt, fysiskt och sexuellt.

Tidigare hade kvinnor inga rättigheter. Det var normalt att kvinnor blev slagna eller misshandlades av män, många av dem dog av våldsdåd. Men tiden förändrades. 1998 antog riksdagen en kvinnofridsproposition. Kvinnofridspropositionen är en lag som bekämpar mäns våld mot kvinnor av alla typer.

Då kanske ni undrar om våld mot kvinnor upphörde efter denna lag?

Lyckligtvis har våldet minskat men tyvärr upphörde det inte. Enligt statistik har misshandel mot kvinnor ökat med 2 procent under 2015 jämfört med 2014.

För att dölja verkligheten sprids myter om kvinnomisshandel. Myter befriar männen från ansvar för sina handlingar. Exempelvis säger myter att kvinnomisshandel är ovanligt i hela Sverige. Mörkertalet för de brott som inte anmäls är cirka 75%. Misshandel sker inom alla sorters familjer, det är inte ett problem som sker hos vissa grupper.

Jag förstår att det finns många män som är bekymrade, arga eller svartsjuka och de kan inte kontrollera sig själva. Dessutom är många av de under påverkan av alkohol när de slår sina fruar eller flickvänner. Men det ger inte dem rätt att utsätta andra. Hur skulle det kännas om du sparkades, misshandlades eller slogs av andra?

I alla fall nu har vi ett bättre samhälle än förut. Nu har vi många kvinnliga föreningar som jobbar mot våldet. Nu har vi kvinnojourer.

Nu har vi bra lagar och många alternativ för de som blir förtyckta.

Sist men inte minst vill jag säga: Kära förtryckta kvinna. Det är dags att få ett liv utan våld och bråk.

Våga säga nej.

Våga säga sluta.

Våga prata, prata för att kunna få hjälp.

Det finns många som bryr sig om dig.