Insändare Nu har det hänt igen, slopa tillagningsköket och hämta färdigmat 29 mil från institutionen. Frys ner maten och så värmer vi upp den, så låter mantrat! Som skäl för detta uppger Polstjärnan som driver äldreboendet Lindögården i Västervik att matens näringsvärde förbättras. Istället för att som nu, två kockar (den andra av kockarna anställdes så sent som i september 2018 när Polstjärnan tog över driften) lagar maten från grunden på plats, utgående från de boendes önskemål, med kännedom om deras karaktärer och kockarnas egna närvaro i matsituationen. Om nu ledningen inte är nöjda med näringen i den tillagade maten varför kan de då inte besöka Lindögården och visa hur det ska gå till?

Det är väl dokumenterat att dofter, matminnen, personliga val och personlig upplevelse av tillagning av mat på plats stimulerar aptiten mer än uppvärmd färdigmat.

I dessa tider av ökande miljömedvetenhet är det egendomligt att man satsar på dagliga transporter av mat långt ifrån platsen där maten ska inmundigas! Miljö och kostnadsmässigt låter det inte som det bästa valet!

Artikelbild

| Matleveranserna till äldreboendet Lindögården fortsätter att väcka debatt.

Medan många kommuner satsar mer på tillagningskök inom sjukhus, äldreboende, förskolor och skolor väljer alltså Polstjärnan och socialnämnden (?) i Västervik att gå åt det andra hållet. Det har på många håll räknats på kostnaderna och det har konstaterats att det snarare blir billigare i längden att laga maten på plats.

Nej, Polstjärnan, tänk om, undertecknad funderar på hur länge det dröjer innan denna nya uppblåsta bubbla brister och det är dags att se sanningen i vitögat och inse att det var ett feltänk! Lägg planerna på is och låt dem sakta sjunka till botten när våren kommer och isen smälter, bli en hjälte och begrav de här idéerna innan det gått för långt!