Insändare Det är först när strömmen går som man inser hur sårbar man är, och då vill det till att vara förberedd. Det krävs ganska lite för att klara ganska mycket. Att alltid ha vatten på flaska för nödsituationer, samt att ha kontanter och konserver är en bra bas. Det är än mer sårbart när man funderar på att flytta sedeltillverkningen till Malta med en ansvarig som har mycket samarbete med ryska affärsmän. Alla möjligheter av handel med kort omöjliggörs i ett strömlöst samhälle, så om sedlarna tar slut och tillverkningen ligger utomlands är vi ännu värre ute.

Storstäder är mer sårbara än landsbygd då samhället är uppbyggt på att vi ska ha så liten lagerhållning som möjligt då det är kostnadseffektivt. Detta är oerhört sårbart och vi moderatkvinnor anser att samhället och medborgaren måste vara förberedd på en kris.

En sådan sak som att komma åt mediciner om apoteken ej har ström är en omöjlighet, och stå utan en livsviktig medicin kan vara förödande. Man bör ha ett lager med extra mediciner för att säkerställa sin egen försörjning.

Men för att samhällsresurserna ska i möjligaste mån säkerställas vill vi i moderatkvinnorna att medborgare kan krisplaceras. Genom att ha krisplacerade människor som en myndighet har registrerat och vet deras kompetens, körkort, ledarskapskunskaper, språkkunskaper gör att de kan ringa in rätt människor att avlasta professionen. Detta tror vi moderatkvinnor är en rimlig väg att gå med tanke på samhällets utsatthet genom cyberattacker av främmande statsmakt samt att vattenståndet minskar, vädret är nyckfullt och översvämningar sker varje år.

Samhället har blivit mycket mer sårbart genom att vi använder datorer till nästan allt. Mindre känt är att alla lager numera är minimala.

Detta är allvarligt, men hanterbart i viss mån om du som medborgare gör det yttersta för att ordna din egen självförsörjning under sju dagar. Detta är för den egna säkerheten då samhället ej kommer ha möjlighet att hjälpa alla utan måste fokusera på det mest akuta.

Så frågan är: Är du förberedd på det oförutsedda?