Det drabbade Cirkus Olympia som aldrig haft vilda djur och är landets dokumenterat bästa djurhållare. Om hund- och hästsporterna tvingas leva upp till deras nivå, blir det inte mycket kvar.

Förra året trakasserades Olympia i Västervik. Deras affischer, som återanvänds under hela säsongen, blev förstörda och djurrättsaktivister demonstrerade utanför entrén. Därför var de tveksamma till att återvända i år.

Jag lovade försöka se till att de fick ett bra mottagande och bad dem även göra en föreställning i Gamleby, där folkparken dessutom skulle arrangera en gratis cirkusskola för barn. Det har blivit succé på andra platser. Kommunalrådet Thomas Kronståhl lovade komma för att berätta att Västervik välkomnar seriösa cirkusföretag.

När Olympia bokade plats fick de besked av kommunen att det inte finns en endaste plätt lämplig för cirkus i Gamleby. Besöket och cirkusskolan fick ställas in. När jag kontaktade kommunen blev beskedet att det skett ett misstag. Den ordinarie cirkusplatsen vid hamnen var avstängd, men det finns ytterligare ett par platser som passar.

En kommun med bra företagsklimat hör av sig till det drabbade företaget, förklarar misstaget och ber om ursäkt. Dagen för föreställningen i Västervik kontaktade jag kommunen och fick beskedet att kommunalrådet var upptaget, men att man skulle försöka skicka någon annan till Karstorpsgärdet.

Kvällen kom. Ingen från kommunen hade besvärat sig med att svänga förbi eller ringa. På plats fanns däremot sju tillresta djurrättsaktivister som stod utanför entrén och försökte skrämma bort besökarna.

Djurrättsaktivister dyker normalt bara upp i landets tre storstäder och i närheten av universitet. Tidigare under säsongen spelade Olympia på sju platser i Linköping. Inte en enda förstörd affisch, inte en enda demonstrant.

Hur kommer det sig att djurrättsaktivister reser till Västervik från Linköping och Stockholm? Det beror på att Västervik är deras största trofé, den enda kommun i hela landet som verkställt någon form av förbud mot djurhållning på cirkus. I deras ögon är Västervik en cirkusfientlig kommun där de bedömer det möjligt att få fram ett totalförbud mot cirkusdjur. Och det är bara första punkten på deras agenda, djurrätt är en ideologi med målet att stoppa alla former av mänsklig användning av djur.

Janne Näsström

Ledamot i Cirkusakademien