Den handlar om en familj i Västervik som hyrde ut sitt gårdshus till nyanlända och problemen som följde i samband med uthyrningen. Efter uthyrningen så upptäckte ägarna skador på den nyrenoverade fastigheten och nu uppstod frågan om vem som skulle stå för skadorna. Artikeln har klickats på närmare 70 000 gånger, och antalet unika besökare till artikeln ligger på strax under 60 000 personer.

Det är inte konstigt att just den artikeln resulterade i så pass hög läsning. För det första, ämnet var – och fortfarande är - väldigt aktuellt genom flyktingkrisen och bostadsbristen.

Den andra förklaringen till att artikeln blev så läst är mindre smickrande. Artikeln blev delad på flera främlingsfientliga grupper på Facebook. Närmare två tredjedelar av trafiken till vår sajt kom från Facebook. Den här typen av artiklar, som tar upp problembilder följt av invandring, blir ofta delade på främlingsfientliga sajter där man hånar invandrare och använder dem som avskräckande exempel. Det är sorgligt, men samtidigt ingenting som vi journalister kan ta hänsyn till. Vi måste helt konsekvensneutralt ta upp flera sidor av samma mynt och bortse från att det kommer misstolkas och användas av politiskt extrema grupperingar på både höger och vänsterkanten.

Artikelbild

Nedlagt. Nedläggningen av Team Sportia i Västervik var det många som ville läsa om.

På andra plats kommer mordet på Markörgatan. Vi skrev så klart många artiklar om det. Den andra artikeln vi skrev – ”Polisen misstänker mord” – klickades på cirka 26 000 gånger.

Numera direktrapporterar vi från större händelser med både text, foto och rörlig bild och uppdaterar sajten löpande under själva händelsen. När det smäller ska ni kunna följa det på vt.se. Det är vår absoluta målsättning.

När det inte smäller så gillar ni att läsa om framförallt två ämnen: sport och näringsliv. Hockeymatcherna följs av tusentals och ännu fler läser artiklarna om spelarbyten, laguppställningar och annat. Jag får ofta frågan om varför vi skriver så mycket om hockey och svaret är enkelt. För att det blir extremt läst.

Samma sak kan man säga om näringslivet. Den mest lästa näringslivsnyheten under året är den om att Ulvaeus köper gästhamnen (ca 10 000). Och på andra plats kommer nedläggningen av Team Sportia (ca 7000). På tredje öppnandet av en ny juicebar (ca 6000).

Artikelbild

| Abba-Björn. Att Ulvaeus köpte gästhamnen i Västervik är årets mest lästa näringslivsnyhet

Oavsett vad ni väljer att läsa är vi glada för att ni gör det. Vi har koll på trafiken och vi siktar in oss på det som ni uppskattar mest.

Förutom ovanstående så tycker ni om att läsa om Västerviksbor, kända som okända, som hittar på spännande saker. Kanske byter karriär, sticker iväg på någon spännande resa eller kommer på någon cool företagsidé. Tur då att vi har så galet många spännande människor i vår kommun att skriva om. De verkar aldrig ta slut. Och nya tillkommer. Artikeln om Johan Jensen som bytte vd-jobbet i storstan mot att flytta hem till Västervik lästes av 6000 personer online, till exempel.

Artikelbild

| Juicer. Nyöppnandet av juicebaren lästes av tusentals personer.

Nu står vi inför ett helt nytt år. Ingen vet vad som väntar. Men vad som än händer kommer ni kunna följa det på vt.se och i papperstidningen. Det lovar jag.

Gott nytt år allesammans! Ta hand om er.