Ledare En spretig budget utan något genomgående tema. Det är en vanlig benämning på den vårändringsbudget regeringen lagt fram. Den pytsar ut pengar lite här och där, vilket gör det svårt att bedöma vart regeringen och dess samarbetspartier vill föra landet.

Ett tema som omger budgeten är dock hyckleriet. ”Det blir ingen budget utan oss”, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström. Innan budgeten presenterades i sin helhet så gick L och C ut och själva presenterade satsningar som de fått igenom. Partierna är idag fullfjädrade samarbetspartier till regeringen. Det illustrerar hur mycket deras tal om att utgöra en del av oppositionen är värt.

Regeringens eget hyckleri avseende M/KD-budgeten är än mer påtagligt. Det är värdefullt att partiernas olika prioriteringar synliggörs. Det är också önskvärt om fokus hamnar på vilket samhälle partierna vill ha (istället för att svartmåla motståndarens avsikter). Här finns principiella skillnader mellan höger och vänster som är relevanta för väljaren.

Artikelbild

| Den vårändringsbudget regeringen lagt präglas av hyckleri, menar ledarskribenten.

Men när Socialdemokraterna talar om ökade generella bidrag till kommunerna ringer det falskt. Några sådana är svåra att finna i budgeten. De 310 miljoner som M/KD-budgeten satsade på äldreomsorgen faller dessutom bort i regeringens budget och blir en nettoförlust för äldreomsorgen. I det stora hela synes kommunerna vara de stora förlorarna på regeringens budget.

Istället för att tydliggöra sina ideologiska ställningstaganden så lägger regeringen ut dimridåer i form av M/KD-budgeten. Finansministern vill säga att trots att statens finanser blivit så mycket sämre på grund av M/KD så har de lyckats vända skutan och genomföra satsningar.

Historien återberättas lokalt av Tomas Kronståhl (S) i Dagens Västervik (10/4). ”Vi är glada att kunna göra de här satsningarna trots att vi ligger under en M+KD-budget som dragit in mycket pengar från staten för att genomföra skattesänkningar för de som har det bättre i samhället.” Kronståhl får dessutom god hjälp i sitt historieberättande av den aptitliga rubriken ”Miljonregn för kommunerna”.

Det är ett falskt narrativ, inte bara för att regeringens spenderingar bygger på nya skattehöjningar. Dessutom framgår det av budgeten och finansministerns uttalanden att regeringen väljer att inte höja de inkomstskatter som M/KD sänkte.

Detta hyckleri är ett återkommande tema från socialdemokratin. ”Borgarnas skattesänkningar är hemska. De gynnar de rika och drabbar de fattiga.” Ända tills Socialdemokraterna får makten igen och låtsas som att det regnar. Så har det varit gång på gång. Det är fel när borgarna gör det men rätt när Socialdemokraterna gör det.

Tanken med borgerliga skattesänkningar är att flytta mer makt till individen istället för staten. Och fokusera på jobb istället för bidrag. Det är trots allt en berättelse som tilltalar många väljare. Det är kanske det Socialdemokraterna inser och därför låter skattesänkningarna vara kvar. Det vore i så fall hederligt att erkänna.