Hederligt polisarbete lönar sig

Polismyndigheten kraftsamlar mot den grova brottsligheten. Genom att utlysa en nationell särskild händelse ska resurserna som krävs ordnas fram. Varför har inte det gjorts tidigare?

Mats Löfing, chef NOA och Stefan Hector, chef för operativa enheten vid NOA, höll pressträff med anledning av att NOA inlett en nationell särskild händelse mot organiserad brottslighet.

Mats Löfing, chef NOA och Stefan Hector, chef för operativa enheten vid NOA, höll pressträff med anledning av att NOA inlett en nationell särskild händelse mot organiserad brottslighet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2019-11-12 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Under måndagen höll Polisen presskonferenser om den grova brottslighetens våldsspiral. Dödsskjutningen och sprängningen i Malmö i helgen var den mörka fonden.

I Stockholm ställde sig höga chefer för NOA, nationella operativa avdelningen, framför fotoblixtarna för att förklara vad det innebär med en nationell särskild händelse. Det är ett grepp som görs för att hantera oförutsedda händelser som verksamheten inte är planerad för. Genom insatsen kan resurser fördelas om och ordinarie verksamheten avlastas. Men när vissa delar prioriteras, blir andra lidande. Om det leder till minskad polisbemanning utanför storstäderna riskerar priset att bli högt.

Under pressträffarna betonades med all önskvärd tydlighet att utvecklingen med en eskalerande grov brottslighet inte har några enkla lösningar. Det kommer att ta tid. Och det är vanligt beprövat polisarbete som gäller. Som påpekades under pressträffen i Malmö struntar ofta gängkriminella i trafikreglerna, vilket gör mer resurser på trafikövervakning till en bra prioritering. Polisen har redan de verktyg som krävs i sin låda.

Fler poliser, väl fungerande socialtjänst, skickliga åklagare, lagkunniga domare och tillräckligt med fängelseplatser är grunden för att vända utvecklingen. Bättre möjlighet att avlyssna kriminella, stoppa smuggelvapen vid gränsen och närvarande poliser är andra delar. Här har också svenska politiker något att lära. De verkar annars leta efter snabba lösningar, som inte finns.

Politikens roll är snarare att säkerställa att hela rättskedjan har de resurser som krävs. Det lämnar i dag en del att önska. Som framgick under måndagens pressträff med NOA är det så knökfullt i landets fängelser att rikspolischefen har lovat att ringa generaldirektören i Kriminalvården inför ett större inflöde av folk i systemet. På så sätt ska platsfrågan kunna lösas med lite framförhållning.

Här har politiken en självklar uppgift att lösa – se till att det finns tillräckligt med plats på häkte och anstalt. Nya fängelser behövs och kanske måste staten stoppa nedläggningen av befintliga anläggningar, som den i Kolmården utanför Norrköping.

Vad politiker däremot inte bör syssla med har Moderaterna gett ett praktexempel på, i förslaget om att tillåta anonyma vittnen. Det är att rucka på grundläggande rättsprinciper som finns för medborgarnas säkerhet och tillit till staten. Ordna i stället fram resurser så att det finns tillräckligt med åklagare och att kapaciteten i domstolarna och fängelserna räcker när Polisen storsatsar. Se också till att Polisen kan klara av att möta det grova våldet, utan att behöva prioritera ner andra delar av verksamheten.

Att Polisen tar krafttag mot skjutningar och sprängningar är bra. Men att det behöver utlysas en nationell särskild händelse är uppåt väggarna.