Ledare Tidernas förmodligen sämsta valrörelse övergick till slut i ett hyggligt valresultat. Väljarna visade att de över lag är bättre än politikerna och belönade i stort inte partier som ägnat valrörelsen åt att baktala andra. Centerpartiets framgångar beror snarare på partiets parallella fokus på klimatfrågan samt att den erfarne Europaparlamentarikern Fredrick Federley har varit en förtroendegivande tillgång.

I takt med att valresultaten kommit in runt om i EU är det enda som är tydligt att varje land är unikt. Några större trender är svåra att utröna. Det enda undantaget är klimatfrågan som har blivit viktigare för väljarna över hela kontinenten. De gröna gör ett mycket bra val i EU, däremot backar Miljöpartiet i Sverige från 15,2 procent 2014 till 11,4 procent nu. Detta är dock ett väldigt bra resultat för ett parti vars själva existens ifrågasattes så sent som i riksdagsvalet i höstas.

Vänsterblocket tappar dock väljare i en imponerande utsträckning. Tillsammans har Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappat 8,8 procentenheter av väljarstödet jämfört med 2014. Det är en förskjutning av opinionen som inte går att ta miste på. Det sorgliga försöket att göra valet till Europaparlamentet till en ”omröstning om högerextremismen” har inte fallit väl ut. Socialdemokraterna gör fortfarande ett acceptabelt val och fick 23,6 procent. Den kollaps som i varje val drabbar ytterligare några av EU:s Socialdemokrater har ännu inte skett i Sverige. Analytikerna på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm är dock väl medvetna om i vilken riktning trenden går, och det är inte till S fördel.

De partier som utgör oppositionen i riksdagen, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, går alla fram rejält. En sammanslagen ökning på 11,6 procentenheter sedan 2014 ger vart och ett av partierna ett mandat till.

Det finns flera sannolika skäl till detta. Det finns ett utbrett missnöje med de svenska vänsterpartierna. För att förstärka detta har de valt att förolämpa väljarna genom att kalla motståndarna för extremister samtidigt som de inte klarar av att ta avstånd från vänsterextremism och antisemitism i de egna leden.

Störst påverkan har dock förmodligen det faktum att den svenska vänstern har slutat att se vanliga människors vardag såsom den ser ut runtom i landet. Sverigedemokraterna har länge skickligt kapitaliserat på detta, men har på senare tid fått konkurrens av Moderaterna som både ser och prioriterar dessa väljare och deras frågor.

Cyniska analytiker hänför allt till invandringen, men det handlar om mycket mer än så. Alltifrån drivmedelspriser till vapenfrågor ryms här. Och det är enbart högern som ser dem.

Trenden att SD är starkare utanför de urbana områdena håller således i sig. Räkna med att framöver kommer även Moderaterna att växa utanför städerna och Socialdemokraterna att minska. Det är ett rejält skifte i svensk politik som står inför dörren.