Ledare Det går snabbt i hockey. Plötsligt behövs en miljon till. Då är det bra med snabba beslutsvägar. Och praktiskt att klubbens ordförande Dan Nilsson tillhör socialdemokraternas toppskikt. Ett sådant här ärende kan ju avhandlas på partikansliet över en kopp kaffe och några vaniljhjärtan.

Klubbens förening och A-lagets aktiebolag är två olika organisationer. Det är A-laget som behöver pengar på grund av förluster i verksamheten och krav på eget kapital för att spela i allsvenskan. Men det är klubben som söker pengarna. Därför är det praktiskt att Dan Nilsson är ordförande även i A-lagets aktiebolag, så han i sina dubbla roller kan förklara att allt är i sin ordning.

Nu när en ny miljon är utlovad från kommunen behövs det en slant till från andra sponsorer. Dan Nilsson skulle kunna gå till det kommunala Bostadsbolaget. Bostadsbolaget är inte bara klubbens hyresvärd i praktiken. Det är också en av klubbens huvudsponsorer. Han skulle kunna fråga en styrelseledamot där som heter Dan Nilsson.

Eller så kollar han med det kommunala bolaget Västerviks Resort. Det är en annan stor sponsor, och den allra mest generösa i den senaste sponsormatchen. Ordföranden i bolaget heter Dan Nilsson.

Det kan inte vara lätt att vara Dan Nilsson med alla dessa stolar han måste sitta på. Men Dan Nilsson misströstar inte. Han säger tappert att han är van att sitta på olika stolar. Det hela påminner lite om när man leker hela havet stormar. Men istället för att plocka bort stolar lyfter man bort en person i taget tills det bara är Dan Nilsson och alla hans stolar kvar.

Frågan är hur Dan Nilsson och hans omgivning ska veta vilken stol han sitter på för tillfället. Kanske skulle han ha olikfärgade tröjor på sig i olika roller, vilka han snabbt kan växla mellan. Då slipper han springa ut ur rummet när hans hockeyklubb ska avhandlas i kommunfullmäktige. Där han också är ordförande.

Det blev nyligen olagligt att köra bil med telefonen i handen, eftersom den tar koncentration från vägen med ökad risk för olyckor. Dan Nilsson i politiken är som en bilförare med telefonen i handen samtidigt som han pillar på stereon, putsar vindrutan och äter en trerätters med fullt fokus på att konversera det trevliga middagssällskapet. När han inte har mötande trafik passar han på att deklarera och skriva på sin doktorsavhandling om Hjalmar Branting.

Det saknas inte kritiker som klagar på att vissa politiker sitter på för många stolar. Och att det är problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv. Skulle en medborgardialog, eller ett politiskt förslag, komma på området så är det sannolikt kommunens demokratiberedning som tar hand om ärendet. Beredningens ordförande heter Dan Nilsson.

Socialdemokraterna har pekat ut Dan Nilsson som deras nya kommunalrådskandidat. Om han blir kommunalråd blir sannolikt hockeyklubben av med sin ordförande. Å andra sidan kommer då kommunstyrelsens ordförande att heta Dan Nilsson och vara före detta ordförande för hockeyklubben. Det är ju alltid praktiskt.