Svår balansgång i samröret med Kuba

Går det att ha utbyte med odemokratiska stater, eller är varje kontakt enbart av ondo? Frågan har blivit högaktuell i samband med att riksdagen nu har godkänt EU:s samarbetsavtal med Kuba.

Ledare2019-11-18 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Avtalet är från 2016, men måste godkännas av samtliga EU-länder innan det formellt kan börja gälla. Parterna ska samarbeta inom en rad områden såsom pengatvätt och människosmuggling. Det ska hållas regelbundna samlingar för politisk dialog mellan statliga företrädare och representanter för civilsamhället. Därtill ska parterna underlätta för ökad handel och investering.

Regeringen fick givetvis stöd från Vänsterpartiet. Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet var emot. Därmed var det upp till Moderaterna vad som skulle hända med avtalet. Med en knapp vecka kvar till omröstningen i riksdagen meddelades att Moderaterna skulle rösta för det.

Hans Wallmark, M:s utrikespolitiske talesperson, förklarade för TT (7/11) att avtalet ger en ordnad dialog mellan EU och Kuba och att handel och företagande bidrar till demokratisering och modernisering. Även om det förstås kan vara lockande att vara dogmatisk i utrikespolitiken har Wallmark faktiskt rätt.

Utrikespolitik gör striden mellan realpolitik och ideologi sällsynt tydlig. Sveriges utrikespolitik tenderar att vara mer ideologisk under rött styre och mer realpolitiskt pragmatiskt när borgerligheten styr. Det stora undantaget är under statsminister Göran Perssons (S) tid. Till skillnad från andra socialdemokratiska regeringar bedrevs då även ett seriöst arbete mot antisemitism.

Samröret med andra stater, särskilt då truliga sådana som inte gör som vi önskar, är dock en balansgång. Varken total isolering eller acceptans tenderar att fungera särskilt väl. Att umgås med dessa stater tvingar oss visserligen att ge upp lite av det vi håller heligt, fördelen är att det gäller dem också.

Ett exempel på detta är WWE, World Wrestling Entertainment. Det är ett stort amerikanskt underhållningsföretag som anordnar amerikansk fribrottning. Företagets atleter är ikoniska superstjärnor och kan med visst fog sägas utgöra en modern amerikansk panteon. De västliga värdena har en framträdande roll i berättandet, både i och utanför ringen.

WWE har anordnat föreställningar i Saudiarabien sedan 2014 och 2018 ingicks ett tioårigt partnerskap mellan företaget och Saudiarabien. Stora föreställningar ska hållas två gånger årligen. WWE har fått mycket kritik för sitt samarbete med en av de stater i världen som förtrycker kvinnor mest. Å ena sidan är det rättvis kritik. Å andra sidan hölls 31 oktober för första gången i Saudiarabiens historia en fribrottningsmatch mellan två kvinnor, på WWE:s gala Crown jewel.

Samverkan påverkar. Därför spelar det också roll hur vi använder dem. Moderaterna gjorde rätt i att godkänna EU:s avtal, men det var också rätt att kräva kontrollstationer för att se till att det faktiskt gynnar demokratin på Kuba.