Logga in
Logga ut

Valspurt

Västervik Så var vi här, i slutspurten av valet och äntligen har klilmatfrågan blivit den fråga väljarna är mest intresserade av. Frågan som MP drivit sen partiet bildades för över 30 år sen och som vi har högst förtroende i. Och ändå sitter jag här och undrar om vi kunnat göra mer...
Att vara politiskt engagerad innebär att vara konstant frustrerad över att inte hinna med allt som "behöver göras". Inför ett val blir det extra tydligt. 
Men faktiskt tänker jag inte inte ha dåligt samvete över allt som "borde gjorts". MP har verkligen levererat den här mandatperioden! I regering har vi uppfyllt 85% av våra vallöften bl.a. inört en klimatlag.
Det är de andra partierna som borde fundera på vad det borde gjort mer för klimatet! Och vet ni, det är helt okej att låna våra idéer och förslag! Vi måste alla tillsammans ställa om till hållbarhet här och nu för att kunna lämna över en fungerande planet till kommande generationer.

Enklaste sättet att bidra är att rösta på partiet som prioriterar miljö och klimat. Rösta på MP!

 

WTF?

Okej. Det är inte ofta jag inte begriper sammanhang men kvällens agerande av M, KD, L, W, SV och SD vid val av presidium i fullmäktige övergår mitt förstånd.
Det har varit minst sagt en knepig situation i den lokala politiken sen valet men många förhandlingar och diskussioner har pågått mellan olika parter. En majoritet har inte varit möjlig att få till och därmed gick vi, S och C samman för att styra tillsammans i minoritet och jobba med ett brett samarbete för att få igenom bra beslut för kommunen.
Idag valdes ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande för kommunfullmäktige. Normalt sätt tillsätts ordf. och vice av de styrande och andre vice av oppositionen.
Vi nominerade en ordförande och då nominerade även M en ordförande; Sverker Tohrén (L). Deras förslag fick även stöd av SD och SV och han valdes därmed. Sen valdes även Peter Johansson (M) till vice ordförande. Även han med stöd av SD och SV.
Vad detta kommer att leda till vet ingen. Jag frågade specifikt vad M, KD, W och L tänker om fortsättningen om detta. Ska de styra kommunen med hjälpa av SD och SV? Jag fick inga svar av någon. SD själva meddelar att de ingår i "den största partikonstellationen". Vilka som ingår mer är oklart.
Hur känns det för L att leda fullmäktige med stöd av sverigedemokrater?
Just nu är jag mycket besviken på så många sätt.
 
Imorgon tar vi nya tag. För kommunens bästa. Det finns många sätt att göra det. Vilka det blir vet jag inte än.

Ovisshet

 

Så vad händer nu efter valet? Fullmäktige hade möte i måndags och det var det sista med de gamla ledamöterna. Nästa månad tillträder de nyvalda. Övriga styrelser och nämnder sitter kvar året ut och i vissa bolagsstyrelser blir det ännu längre. Vilka som blir valda till dessa uppdrag vet ingen än. Det pågår just nu diskussioner mellan kommunens partier om vilka som ska samarbeta för att få till ett stabilt styre.
Det krävs 29 av fullmäktiges 57 mandat för att få majoritet och det största partiet, S, har 18. Därför krävs det samarbete med andra partier för att kunna styra. Hur samarbeten formas beror på ideologi, vallöften och även personliga egenskaper och relationer.

Men det är tusan inte lätt att få ihop det. Ibland är det svårt nog att bli ense inom partiet trots att vi oftast har samma grundideologi. Tänk er då när det är personer med starka viljor och olika synsätt som ska enas. Men det brukar lösa sig, och det är det som är det fina med vårt demokratiska system.

Våra olika viljor och åsikter diskuteras och förfinas tills vi är tillräckligt överens. Och ofta blir det ett bättre resultat än de enskilda idéerna var från början. Och fler väljares röster blir representerade i besluten. Kompromisser är inte alltid av ondo, jag skulle säga att de oftast är en förutsättning för positiv utveckling.

Nu håller jag tummarna för att kommunen får till en stabil majoritet och att MP är en del av den. :-)

 

Bild på tårtan som vi åt på kommunfullmäktige.

 

Bryt ihop och gå vidare.

Första inlägget efter valet. Det skulle kunna bli en roman men jag tänker hålla mig kort. Besvikelsen över att åka ur landstinget och många kommuner är stor. Vi är dock kvar i riksdagen och här i kommunen och det känns såklart bra. Rösterna för kommunen är inte färdigräknade så vi avvaktar ännu med förhandlingar och förhoppningar.

Jag vill också tacka för alla trevliga samtal jag haft på stan, bra debatter och uppmuntrande meddelanden. Ett extra stort tack till alla som kryssat mig!
Tack till mina partikamrater som delat ut material i brevlådor, levererat valsedlar och spridit vårt budskap.

Vår gröna politik är viktigare än någonsin, vi kämpar på för solidaritet och hållbarhet!

 

Jag bjuder på en bild på min dotter tagen i Söderköping.

 

Rösta för hållbarhet!

Så var morgonens valsedelrunda avklarad och nu ska jag vidare mot terminens första tillfällen för mina 4 balettgreupper.
Sen blir det valvaka. Jag har nog aldrig varit så nervös inför ett val. Så otroligt mycket står på spel. Jag bryr mig väldigt lite om hur det går för mig personligen, jag har både plan B och C, men för miljön är det NU som gäller.

Rösta MP för miljön och klimatet! Det finns ingen planet B.

 

Är jag din kandidat?

Jag har varit engagerad i MP i nästan 20 år och det känns viktigare än någonsin att kämpa för miljön, hållbarhet och solidaritet. Klimatfrågan har äntligen fått den uppmärksamhet den så länge förtjänat och MP är partiet med störst förtroende när det gäller miljö och klimat.
En omställning till hållbarhet genom minskad konsumtion av resurser är helt nödvändig för att kunna lämna över en fungerande planet till kommande generationer.

Jag kämpar för att hållbarhetsperspektiven ska finnas med i alla beslut.
Jag vill att folkhälsa ska prioriteras, speciellt psykisk hälsa.

Jag kämpar för jämställdhet och står upp för normbrytare.

Jag vill att den fria kulturen ska ses som en del av välfärden för att bygga skapande, kreativa och empatiska medborgare. Människor ska känna sig delaktiga, fria och lyckliga för att vi ska ha en fungerande demokrati.

 

Rösta på Miljöpartiet de Gröna och kryssa gärna mig!

Jag representerar MP i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, Demokratiberedningen, Utskottet för folkhälsa, samhällsskydd och kultur och landstingets folkhälsoutskott.


Jag jobbar bl.a. som dansledare och så bor jag i Västervik med 3 barn och sambo.

Bloggar

Politikerbloggar