Logga in

Jonathan Åhman

Hockeybloggen

Tankar, åsikter och noteringar från Hockeyallsvenskan.

Bordson mest meriterad?

380 matcher i AHL finns på VIK-centern Rob Bordsons CV. Gör det honom till den mest meriterade spelaren som spelat i VIK? Vi har sett en del spelare med tunga meriter spela i VIK genom åren men jag kan inte påminna mig om någon som kommer upp i de siffrorna. Kan du? Hör av dig i så fall!

Förstår om VIK är oroliga

Förra säsongen kom tilltänkte stjärn-tanken Gabriel Desjardins snett in i det då han ådrog sig en ljumskskada tidigt, och han blev väl egentligen aldrig kvitt den under sin tid i klubben. Det pratades då om att han inte skött försäsongen och inte var fysiskt förberedd för att spela på den här nivån.

Den här säsongen han såväl Adam Plant som Rob Bordson (OBS! inget officiellt kommunicerat från VIK) dragit på sig ljumskador till den grad att de missar matcher och premiären är i fara. Ett olyckligt sammanträffande eller ett mönster? Problem med ljumskarna är vanligt bland hockeyspelare den här tiden på året då belastningen är ganska hög. I Bordsons fall är ett mindre bakslag också lite väntat med tanke på hans långa frånvaro från hockeyn. Det kan också vara så att VIK, med tanke på förra året, vidtar extra försiktighet med spelarna så problemen inte ska bli långvariga.

Oavsett är det självklart inte bra att de missar matcher, båda är spelare som behöver varje minut för att anpassa sig till spelet i Sverige.

VIK genrepar mot TAIF ikväll. TAIF som är bottentippade av i stort sett alla (inklusive mig), men som gått starkt på försäsongen. Ska bli kul att se vad de fått ihop i år.

Newton till VIK..?

Jake Newton har i veckan tränat med Västerviks IK. Jake Newton? Ja, han som värvades av IKO men fick gå redan efter några veckor. Bara det är ju märkligt men det är en annan historia som någon annan troligtvis kan berätta utförligare. Konstateras ska dock att sportchef och tränare i IKO inte verkar ha hundraprocentig samsyn.

 

Nåväl. Newton tränar med VIK då han inte är önskvärd i IKO. Det verkar röra sig om en klassisk utfrysning. Perfekt för honom att hålla igång med VIK medan han söker ny klubb och perfekt för VIK att få in en back av den digniteten under träningarna då Erik Ullman är skadad någon vecka till.

Sportchefen i VIK, Emil Georgsson, var väldigt tydlig med att det bara handlar om träning och att man överhuvudtaget inte har diskuterat något annat då Newtons löneanspråk är klart högre än det VIK kan erbjuda. Men! Jag har också sett träningarna.

Newton verkar stormtrivas. Gott om nordamerikaner och de har skrattat gott tillsammans vid några tillfällen. Han skulle också passa in bra i VIK-laget rent spelmässigt och absolut vara en av de bästa backarna. Han verkar dessutom aktiv och vilja ta till sig av spelsystemet.

VIK har åtta backar på kontrakt och förutsatt att alla är skadefria när vi når premiären får en stanna hemma då så att påstå att VIK har plats i truppen är att ljuga. Men samtidigt kan det dyka upp en situation där Newton blir ledig till en rabatterad peng (IKO behåller viss del av lönen) och då kanske VIK löser det. Ett långskott jag vet och jag tror Georgsson när han säger att man inte diskuterat någon övergång. VIK kanske väntar och ser hur Emil Wahlberg färgar i just IKO, dessutom.

 

Trevlig vecka!

Plant vs Schulze

Ifjol Kevin Schulze. I år heter VIK:s uttalade toppback Adam Plant. Jag tänkte jämföra spelarna lite. Utifrån det jag kan läsa mig till. Jag har, mig veterligen, inte sett Plant ta ett skridskoskär. Men låt oss ändå!

Jag tänkte att vi börjar med likheterna. För det finns ett gäng mellan dessa två.

Båda är relativt små. Schulze 178/79, Plant 178/77. Båda är leftskyttar och kommer från klassiska hockeyplatser (Minnesota och British Columbia).

Båda har genomgått ett fyraårigt collegeprogram. Schulze i Wisconsin och Plant i Denver. Ganska liknande statistik från collegeåren också. Schulze: 148 matcher, 10+36, -12. Plant: 155 matcher, 12+30, +41. Plus/minus skiljer sig kraftigt.

Schulze är två år äldre än Plant och det syns i antalet proffsmatcher de gjort. När Schulze skrev på för VIK stod han noterad för 131 matcher i ECHL och AHL medan Plant bara hunnit med 38 stycken. Det är den stora skillnaden mellan spelarna statistiskt. Plant har också, precis som nyförvärvet Peter Krieger, vunnit NCAA-mästerskapet. Det gjorde aldrig Schulze.

För att summera så skulle jag säga att Schulze, med tanke på de proffsmatcher (med bra poängskörd) han hade, gick in med ett högre ingångsvärde än Plant. Med det sagt så finns det i statistiken en del som talar för Plant, såsom plus/minus (vad det nu är värt), att han vunnit mästerskap och beskrivs som en mer allroundskicklig back än Schulze.

Liknande jämförelser på forwardssidan kommer unden veckan.

 

Må å väl!

Rakning av målvakterna

Det händer inte särskilt mycket i de allsvenska klubbarna nu. Sportcheferna har jobbat hårt och i de allra flesta fall är det bara några slutgiltiga förfinande pjäser som saknas innan trupperna är klara. Jag tänkte idag kolla på hur målvaktsparen står sig gentemot varandra. Som brukligt betygsätter jag dem 1-5.

 

Fem plus - inget lag når upp till denna nivå.

Fyra plus:

Björklöven: Joe Cannata och Mattias Pettersson: "Cannata en spännande och rutinerad keeper närmast från ECHL, med fullt godkända siffror. Pettersson kommer göra det bra den bit av kakan han får."

Karlskrona: Arvid Ljung och Marcus Hellgren: "Ljung lyfter betyget. Varit bra i flera säsonger och stred väl för att hålla Almtuna kvar, utan framgång. Ett bättre försvar kommer stärka hans siffror."

Modo: Linus Lundin och Erik Hanses: "Stabil målvaktsduo som det finns mer att hämta ur. Det är inte på målvaktssidan Modos eventuella problem kommer att ligga i alla fall."

Timrå: Victor Brattström. "Har bara en målvakt signad men det är en riktigt bra sista utpost. Kommer växa med förtroendet som förstemålvakt."

Västerås: Emil Kruse och Jesper Myrenberg: "Kruse är kanske ligans allra bästa och visade ifjol att han klarar av tufft matchande. Myrenberg har framtiden för sig och har inga problem med att spela andrafiolen."

Tre plus:

AIK: Johannes Jönsson och August Hedlund: "Liknande upplägg som Västerås, frågetecken dock för Jönssons fysiska status. Hedlund en stor målvaktstalang som definitivt knackar på dörren."

Kristianstad: Joel Gistedt och Robin Wallin: "Rutinerade Gistedt kommer få en match av välväxte Wallin. Kristianstad har gjort ett bra jobb med sin målvaktsrekrytering."

Västervik: Ádam Váy och Samuel Ward: "Öppet race på förhand där Vay är den mer meriterade. Ward tillbaka i svensk hockey och säkert sugen på att visa upp sig från start."

Två plus:

Almtuna: Jesper Eliasson: "Även här bara en keeper presenterad. Eliasson är en het kandidat för posten som förstemålvakt i kommande JVM."

Karlskoga: Tim Juel och Henrik Lundberg: "Lundberg är gedigen och utgör en fullgod sista räddningsplanka för sitt BIK. Juel är på nivån oprövad."

Hästen: Oskar Masiello och Viktor Kokman: "Två målvakter i liknande skeden, vilket gör kampen om förstaplatsen intressant. Kommer någon att höja sig ett par nivåer? I så fall har Hästen det gott ställt."

Mora: Isak Wallin och Olof Lindbom: "Oj. Ganska svårbedömt, detta. Wallin är mer etablerad och men Lindbom kommer ge honom en fajt. Två unga målvakter, lyckas den chansningen?"

Södertälje: Alexander Sahlin och Fredrik Bergvik: "Sahlin visade ifjol vilken kapacitet han har och han kan absolut vara förstamålvakt i ett lag på övre halvan. Hur mår hans kropp? Och hur går det för Bergvik de matcher Sahlin vilar?"

Ett plus:

Tingsryd: Arvid Söderblom. "En målvakt klar - en oprövad sådan. Söderblom har inte gjort en seniormatch och Tingsryd får se till att landa något meriterat om det inte ska vara ett orosmoln över hemmaburen i Nelson."

 

Sammanfattning: På förhand verkar många klubbar ha satt ihop ganska jämna målvaktspar, alternativt en toppmålvakt på nivån med en junior/yngre bakom. Tre målvakter ska in innan samtliga tandems är färdiga.

Må väl!

I bloggen kommer Jonathan Åhman att skriva om det som sker i Hockeyallsvenskan och dess klubbar.

  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Sport

Politikerbloggar