Logga in

Jonathan Åhman

Hockeybloggen

Tankar, åsikter och noteringar från Hockeyallsvenskan.

Nytt från helgen

En lugn sillyhelg har passerat utan några direkta kioskvältare. Det mest uppseendeväckande måste vara att Pantern landar in Tingsryds suveräne målvakt Tex Williamsson – på ett treårskontrakt.

Max Lindholm har presenterats av Örebro, från AIK, och BIK Karlskoga gick ut med att fem spelare lämnar: Viktor Lang, Ricard Blidstrand, Jacob Lundegård, Arvid Aronsson (alla backar) samt forwarden Axel Lindström. 

Blidstrand gick en fin karriär till mötes och blev också NHL-draftad 2010. Det stora genombrottet kom aldrig (har åtminstone inte kommit), men säsongen som gick var hans bästa poängmässigt i ligan (12).

Ärkegrisen Stefan Gråhns meddelade att hans långa, krokiga och framgångsrika karriär är över och allsvenskan är därmed en profil mindre. Han blir dock kvar i SSK:s organisation i en klassiskt luddig roll med 50% på ungdomssidan och 50% på marknadssidan.

 

BIK Karlskogas trupp just nu:

MV1: Henrik Lundberg

MV2: Tim Juel (ny från)

B1: Alexander Anderberg

B2: Victor Berglind

B3: Dennis Fröland

B4: Alexander Leandersson

F1: Oliver Eklind

F2: Mikael "Daggen" Eriksson

F3: Fredrik Forsberg

F4: Gustaf Franzén

F5: Jonatan Harju

F6: Tor Immo

F7: Jesper Kokkonen

F8: Gustaf Thorell

 

Panterns lag just nu:

MV1: Tex Williamsson (ny från Tingsryd)

B1: Ludvig Claesson

B2: Simon Eriksson

B3: Oliver Larsen

F1: Oscar Eklind

F2: Villiam Haag

F3: Nicklas Jadeland

F4: Kalle Miketinac (ny från KHK)

F5: Erik Nyström

F6: Nick Olesen

F7: Oliver Olsson

F8: Alexander Pettersson

 

 

 

Det rör sig på marknaden

En halv vända in i SHL/HA börjar styrkeförhållanden utkristallisera sig. Dels mellan lagen men också internt i lagen där spelare börjar se huruvida de kan konkurrera om den roll de önskar. Detta leder givetvis till att det rör på sig i trupperna.

Jakob Ragnarsson, tidigare i Almtuna, lämnar Rögle. Marcus Karlberg bryter sitt lån hos krisande AIK. I det sistnämnda fallet sägs sociala orsaker ligga bakom. Och mer kommer att ske. Det kommer att röra på sig på den klassiska marknaden.

Lukas Wernblom har inte fått önskad speltid i Modo och begärt en utlåning. VIK säga vara på hugget där. Samtidigt är VIK nog långt ifrån nöjda med en del spelare. Jake Randolph är inte dyr för en utlänning men ändå för dyr för att ha i en fjärdekedja. Rob Bordson är svår att kritisera då han inte spelat, precis som Adam Plant som är på gång tillbaka, även om jag inte sett den där x-faktorn i hans spel ännu.

Darren Nowick har inte heller visat något större spel förutom under korta stunder men hans förtroendekapital är stort och han har besvisat sig tidigare. Peter Krieger har visat en toppnivå som gör att jag är nyfiken på att se hur hans spel kan bli med fler matcher i bagaget.

I andra änden av spektrat, spelare som överraskat positivt, finns Alexis Binner och Marcus Westfält. Jag var lite orolig för att Erik Aterius skulle vara opolerad men det har verkligen inte varit något problem hittills.

Nåväl. Skulle det bli skarpt läge med Wernblom till VIK kommer nog en forward få lämna truppen.

Snabb-blogg efter Hästen

God söndagskväll. VIK har just förlorat med 3–2 borta mot Hästen, vilket i sig inte är något särskilt konstigt. Matchen följde samma mönster som de fyra föregående: jämn, kunde gått åt båda håll och där det är kvaliteten i avsluten som gjorde skillnaden.

Det leder mig in på det jag ville skriva lite om. Målen är ju skillnaden där ute och VIK ville i år vara ett spetsigare lag. Visst har säsongsinledningen inte följt planen med tanke på skadefrånvaron men skador kommer alltid.

VIK står på tre segrar (2 st övertid) och sju poäng efter fem matcher. Inte fy skam på något sätt. Det jag saknar i det offensiva spelet, alltså spelet med puck, är "urgency". Vad kallar vi det på svenska? Desperation/iver/driv. Det tar lite för lång tid, är inte särskilt distinkt.

Kollar vi på de tre senaste matcherna har VIK gjort fyra mål. Två mot Almtuna och två mot Hästen. Däremellan en nolla hemma mot Kristianstad (som genomförde en fin bortakamp). Mot Almtuna gjorde Jäger mål på straff och Kim Johansson i tre mot tre. Mot Hästen gjorde Ullman ett (fint) PP-mål och Westfält (fjärdelinaspelare) på en omställning. Snyggt skott från honom men endast ett fem mot fem-mål de senaste tre matcherna.

Sedan premiären saknas Erik Nyström, Peter Krieger, Emil Alba i målprotokollet. Wänghult, Öhman (missat två matcher pga skada) och en drös spelare till står kvar på noll mål.

Vad beror då det som jag upplever som bristande "iver" på? Det kan vara bekvämlighet, att man inte upplever sin plats som tillräckligt hotad. Det hoppas och tror jag dock inte är fallet. Det kan också vara svagt självförtroende. Spelare är ju ofta i stim åt båda håll.  Det kan också vara så att spelarens kvalitet helt enkelt inte är tillräckligt hög.

I Nyströms fall var nog petningen mot Hästen en signal från ledningen att man inte är nöjda med hans spel över 60 meter i inledningen. Enligt den officiella statistiken spelade han bara 01:21 mot Hästen.

Desto mer spelade inlånade Fredrik Lindström som loggade dryga 19 minuter. Två bra insatser från honom den här helgen och om det är genomförbart antar jag att Lindström under kommande vecka blir kvar för VIK på heltid.

 

På måndagsförmiddagen är jag på plats när VIK tränar för att få senaste nytt kring laget.

Skillnaden på VIK

Snabb-bloggar lite efter Almtuna-VIK 1-2 (sd). Inget av lagen gör någon jättematch men för VIK blev matchen närapå perfekt. En trea hade såklart dragit upp betyget ytterligare.

* Man åker hem med en seger och två poäng

* Ingen jättefysisk match/energikrävande

* Inga ytterligare skador

* Ward igång och som vinnare

* Jäger målskytt (viktigt att lämna nollan för den sortens spelare)

 

Många matcher kommer se ut ungefär sådär. Förhoppningsvis lite mer underhållande och fartfyllt men det kommer vara tight. Därför bådar det gott för VIK att det verkar som mantrat "ge oss själva chansen" har gått in djupt i huvuden hos spelarna. I stort sett alla tar jobbet varje skift.

Ifjol var VIK frikostiga med misstag vilket gjorde att man fick en tuff poängmässig start även om spelet var "bättre". Frågar du tränarna är nog poängen värt mer än läckrare anfallsspel. Kom ihåg att det dröjde till 13:e omgången (tror jag) innan VIK tog en trea ifjol.

Det finns såklart risker med det här, typ att offensiva spelare tappar tålamodet, men under en kort period tror jag de flesta köper matchplanerna och gnetar till sig poängen. Kan VIK skaffa sig en buffert, slippa jaga, och få tillbaka offensiva spelare kan det om några veckor se riktigt grannt ut.

Så långt fram tänker nog inte laget utan fokus ligger på Kristianstad hemma på fredag.

Publikfrågan och skillad back

VIK vände och vann mot Västerås i hemmapremiären. En stark insats från ett bra lag mot ett annat bra lag. Inför - trumvirvel - drygt tusen pers. Sorgligt. Ekonomin är VIK:s största fiende i kampen om allsvensk existens och man behöver inte ha Harvard-diplom för att förstå att med tusen pers på hemmamatcherna så blir det marigt. Nu förstår jag att det var strax innan lön och en måndagkväll osv men det är för lågt. VIK måste hitta sätt att locka publik till matcherna, pronto.

Annars var det en rolig match. Västerås har en del sköna lirare som William Wikman och framför allt Jerome Leduc. Av det jag såg kommer han tillhöra det absoluta toppskiktet rörande offensiva backar. Ruskigt len stundtals och fint mål.

Fem poäng till VIK efter Modo borta och Västerås hemma. Det hade vilket lag i ligan som helst tagit på förhand. Nu gäller det att förvalta starten med att ta godkänt antal poäng i kommande tre matcher: Almtuna borta, Kristianstad hemma, Hästen borta. Sex poäng där och starten måste anses vara god.

Skadeproblemen fortsätter för VIK. Henrik Malmström är alltjämt gipsad. Plant och Bordsons ljumskar spökar men Öhman och Folin bör vara aktuella till hemmamatchen mot Kristianstad på fredag. Öhman ska enligt uppgift ha en sargad axel medan Folin fick en smäll mot huvudet i matchen mot Modo.

Att VIK, när man är så kort om backar, väljer att ställa över Anton Sundin är inget gott kvitto för den unge backen som kommer få kämpa för att ta sig in i laget.

Nåväl! Ruskigt kul att det är igång!

Sjätte hjärnskakningen...

Ständigt dessa hjärnskakningar. Som förstör fina karriären och i värsta fall tillvaron för den som drabbas. En av de lenaste spelarna jag sett i VIK-tröjan är Patrick Blomberg. Till den här säsongen skrev han på för Vita Hästen efter att ha åkt ur med Timrå från SHL ifjol. Nu under försäsongen åkte centern på ännu en hjärnskakning och som alltid med den typen av skador är det svårt att ange någon konvalescenstid. Klart är i alla fall att med tanke på att det är hans sjätte (enligt obekräftade uppgifter) så kommer det såklart råda extra försiktighet innan han kommer tillbaks till spel. Om han ens gör det. En annan fin spelare, DIF:s Andreas Enqvist, fick ju pensionera sig efter upprepade smällar mot huvudet. Jag orkar inte breda ut texten kring vad som borde göras konkret för att minska antalet men klart är att det beror på farten. Hitta ett sätt att antingen dra ner farten eller dra ner kraften som blir vid kollisioner/tacklingar. Jag hoppas verkligen att Blomberg repar sig på ett bra sätt. Snart premiär, hörni. Ta hand om varann.

I bloggen kommer Jonathan Åhman att skriva om det som sker i Hockeyallsvenskan och dess klubbar.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Sport

Politikerbloggar