Logga in

Eva Johansson

Släktforskarbloggen

Tidigare webbredaktör på VT.
Här bloggar jag om mitt stora intresse släktforskning. Det ägnar jag nästan all min tid åt, både fritid och arbetstid. Både enskilt hemma på kammarn och inom Tjust släktforskarförening. I bloggen tar jag upp allt möjligt som berör släktforskning.

Gräver i historien

På senare år har mitt allt uppslukande intresse blivit att släktforska. När man väl börjat är man fast, åtminstone var det så för mig.
Sverige under historisk tid var ett urpräglat kontrollsamhälle. Prästen i socknen höll koll på sina församlingsmedlemmar, och skulle man till exempel flytta var man tvungen att gå till prästen och be om flyttbetyg. I den församling man flyttade in bokfördes man också. Varje år höll prästen förhör med alla om deras kristendomskunskap och bokförde detta i husförhörslängderna. Hade man gjort något brottsligt antecknades det också i husförhörslängden. Där finns en kolumn för särskilda anteckningar, t ex frejdebetyg, vilket är omdömen om ens vandel. Hade man inte skött sig kanske man inte fick sitt flyttbetyg.
Det där var säkert i många fall en plåga och obekvämt för gemene man. Men för oss släktforskare idag är det en riktig skatt. Jag tror att Sverige är det land där det är lättast att hitta uppgifter om anfäder och anmödrar, tack vare den tidigare så stränga kyrkliga kontrollen.
Efterforskningen om min egen släkt är ett ständigt pågående projekt, som jag och en av mina bröder ägnar oss åt. Vi kommer från torpare och bönder, som kanske 90 procent av svenskarna idag.
Men jag har också hjälpt andra att hitta sina rötter, och det är faktiskt lika roligt. Det spelar ingen roll om det är mina eller andras anor jag forskar i, tillfredsställelsen och spänningen är densamma. Ibland kan jag sitta timmar bara med att leta efter någon detalj. Hmmm... jag är nog lite nördig i alla fall.
Eftersom jag visste att jag skulle vara ledig idag så brydde jag mig inte så mycket om klockan i går kväll. Och plötsligt var den kvart i ett på natten. Då hade jag följt min farmors fars familj bakåt under första halvan av 1800-talet, och hittade en del intressanta detaljer.
Det är ju detaljerna som ger liv åt historien, inte bara namn och årtal. Idag är jag tacksam för att prästen faktiskt noterade att farmors farfar byggde sitt torp olovligt på släktingars mark på 1840-talet. Det ger en indikation att söka vidare och få veta mer om förhållandena då. Kanske finns det domprotokoll med fler uppgifter.

farmors farDet här är min farmors far Kristoffer Johansson. Han föddes i Grimetons socken (utanför Varberg) 1850. Han levde till 1947, och blev 97 och ett halvt år gammal. Nästan ett sekel. På bilden till vänster sitter han på trappan till det torp där han bodde när han bildade familj på 1880-talet. Bilden är från 30-talet någon gång. 1940 brann torpet ner.
När han var nygift bosatte sig Kristoffer och hans hustru Olivia Mårtensdotter i torpet Bråtastocka i Rolfstorps församling. Tack vare en torpinventering av hembygdsföreningen har vi kunnat hitta platsen. Efter några år övertog de en annan gård ett par kilometer bort men tog med sig själva huset. Det blev sedan en släktgård där idag femte generationen i släkten bor, min kusins barn.
Ett sekel är lång tid, och jag kan inte i tanken överbrygga avståndet till hans ungdom. Från mig själv är det bara fem generationer till 1700-talet, då Kristoffers far Johannes Svensson föddes 1798. Alltså för mer än 200 år sedan. För att göra det påtagligt: Jag har suttit i knäet på en människa (min farmor) vars farfar var född på 1700-talet. Kristoffer var sista barnet i familjen och hans far var alltså 52 år när Kristoffer föddes, i Johannes andra äktenskap.

Att jag fastnat för släktforskning har förstås också med mitt intresse för historia att göra. Det är så spännande att gräva i historien. Det här syns också i VT, där jag under många år haft hand om artiklarna "Folkets bilder" där vi publicerar läsarnas gamla bilder och ibland kunnat hjälpa till med att identifiera både byggnader och människor. De gamla bilderna väcker många minnen, det märks på att läsare hör av sig.
Här på VT:s webb har jag gjort en undersida med lokal historia: http://www.vt.se/ovrigt/historia/ (eller följ bildlänken en bit ner på startsidan).
Där finns fyra sidor: Folkets bilder, andra artiklar med historiskt innehåll, Hasse Hjertqvists artiklar om stadskvarteren (en del från boken "Västervik i mitt hjärta"), och artiklar från VT:s 175-årsjubileum 2009. Klicka på bilderna till höger på den sidan, så kommer du rätt.
På de här sidorna ligger artiklarna kvar, och kan läsas när som helst.
 

 

Leta upp de gamla torpen

Att leta efter gamla torpställen är något som många släktforskare gör. Eftersom så många av oss har rötter bland torpare och så många av dessa gamla torp är borta idag. Många finns ju kvar som fritidshus, och då blir man glad, men de flesta är nog rivna och borta.

Även om huset inte längre finns kvar så finns oftast grundstenarna på plats, torpargrunden. Kansske revs huset och virket togs till vara, men stora stenar är ju svårare att flytta bort.

Så det man får rikta in sig på är att hitta stenarna från torpargrunden. Du ser dem när du upptäcker stenar på rad, med tydliga hörn. Ibland är det svårt att se, om de är överväxta.

Oftast är det en lite högra ansamling i ena hörnet eller änden av huset, där spismuren funnits. Det är inte ovanligt att det växer  träd just där, växtlighet trivs väl i aska.

Förra helgen var jag i Västergötland och letade efter torplämningar från min farfars släkt. När vi bodde på Helgerum hittade jag torplämningar på flera ställen där. Det var ju inte så att jag upptäckte dem, för några ingår i den torpinventering som hembygdsföreningen gjorde i slutet av 1900-talet, och de har fått skyltar, andra finns på platser som är kända. Men det är roligt att själv hitta sådana lämningar i skogen eller på ett öppet fält och fundera över de som bott där en gång i tiden.

Flivikedal
Resterna av grunden till Flivikedalstorpet på Helgerum.

Mörkvik
Mörkvikstorpet på Helgerum revs på 30-talet men plåthinken har nog hamnat där senare. Vid det här torpet finns en skylt uppsatt vid torpinventeringen.

Äntligen!

Äntligen har jag hittat en fängelskund i släkten! Bara ingift, men ändå. Annars har jag bara skötsamma torpare och bönder i min släkt, både på min mors och min fars sida.

Hos en kusin finns några bevarade brev till min farfar från hans syskon och hans far, sedan farfar blivit vuxen och gift sig med farmor. Hans mor var död men hans far och flera av syskonen bodde kvar i Vänersborgstrakten medan farfar flyttat ner till mellersta Halland, så de sågs inte så ofta. I ett av dessa brev berättar ena systern om den äldsta systerns död. Och nämner i förbifarten hennes make, som "sitter på Härlanda".

Härlanda var ju ett fängelse i Göteborg, i drift ända till 1997. Min fars faster Karin bodde i Göteborg och var gift med Robert Englund. Han dömdes den 21 juni 1928 till två år och två månaders fängelse för bedrägeri och förfalskning. Jag undrar vad han egentligen hade gjort? Kanske har någon i min släkt hört talas om detta och vet mer.

Tre veckor efter att domen fallit och han tagits in på Härlanda dog hans hustru Karin. Så vitt jag förstår av brevet fick inte maken permission till begravningen. Det dröjde till 1930 innan han blev fri. Hur det gick för honom sedan vet jag inte. Han levde till 1960 och gifte aldrig om sig.

Härlanda
Härlandafängelsets kyrkbok har digitaliserats av Arkiv Digital och där hittar jag min farfats svåger. Bildkälla: Arkiv Digital.

Hans fängelsetid hade jag aldrig fått veta om det inte nämnts i brevet. I församlingsböckerna i Göteborg på 1920-talet finns inga anteckningar om domen, annars är ju det vanligt i många kyrkböcker. Kanske slutade prästerna anteckna sådant när vi kommit in i mer moderna tider på 1900-talet.

Elli Pihlavas heroiska insats

Idag kom jag att tänka på Elli Pihlava. Ni som är sjöfartsintresserade känner kanske igen hennes namn. Det var Elli Pihlava som var kocka på kanalbåten Nils vid förlisningen innanför Stedsholmen i Västerviks skärgård 1929. Hon gjorde en heroisk insats och bidrog till att nästan alla ombord överlevde. Tack vare sitt mod och sin rådighet lyckades hon få sina arbetskamrater att hålla sig i rörelse ute på skäret dit de lyckatgs ta sig, och därmed överlevde alla utom en. En kvinna väl värd att minnas och påminnas om.


VT den 21 januari 1929.

På Klubb Maritims hemsida kan du läsa hela historien om förlisningen. Jag skrev artikeln 2009, när det hunnit gå 80 år. Nu är det mer än 90 år sedan den här dramatiska och förfärliga januarinatten.

Nu har jag hittat henne i Härnösands sjömanshusarkiv. Kvinnor blev inte inskrivna i sjömanshusen förrän efter 1934, men de mönstrades (registerades som arbetande ombord) och finns i mönstringsliggarna. Det är i mönstringsliggaren för 1926 som jag hittat henne:


Bildkälla: Arkiv Digital. Se bilden i större format här.

Den 29 april blev hon påmönstrad på motorfartyget Rikard från Oskarshamn. Hon arbetade som förestånderska, alltså tog hand om hushållet ombord, med 125 kronor i månadslön. Där arbetade hon hela sommaren och mönstrade av i Gävle den 3 september.

Befälhavare ombord var Per Wickenberg. Han var far till hennes son som fötts i december 1925. Elli var född 1906 i Esbo i Finland och bara 19 år när hon fick barn.  Barnet togs om hand av en familj i Stockholm när Elli arbetade till sjöss har hennes barnbarn berättat för mig. När jag arbetade med artikeln för tio år sedan blev jag mycket gripen av den unga Elli och letade upp hennes barnbarn. Då hade jag inte börjat släktforska men fick hjälp att hitta hennes familj.

Elli Pihlava hade börjat arbeta till sjöss när hon kom till Stockholm som 18-åring, berättade hennes barnbarn. Men i Finska församlingens församlingsbok står det att hon var modist.

Vid förlisningen 1929 var hon 22 år gammal. Tre år senare dog hon, i juli 1932, av tuberkulos. Sonen växte upp i fosterfamiljen och hade kontakt med sin far befälhavaren. Elli Pihlava är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Bland släktforskare i Borås

I helgen var jag på Släktforskardagarna, den årligigen återkommande mässan för släktforskare som i år hölls i Borås. Där arbetade jag i släktforskarförbundets monter, dvs Rötterbokhandeln. Det var verkligen roligt, så många möten med andra släktforskare, och även avlägsna släktingar.

Borås
Borås Släktforskarförening var huvudarrangör av mässan. Medlemmarna (i gula tröjor) har jobbat hårt, bl a med att ta emot alla besökare.

Borås
Mässan öppnade på lördagmorgonen och det blev snabbt fullt med folk i mässhallen. Bilden är från Rötterbokhandelns monter.

Borås
En av dem som drog mycket folk, både vid boksignering och på sin föreläsning, är Peter Sjölund som kommit ut med en ny bok om DNA-test.

Se fler bilder och läs mer om Släktforksardagarna här och här.

Bok för nybörjare

Till helgen är det släktforskarmässa i Borås och jag ska dit och jobba som vanligt, föär släktforskarförbundets räkning i Rötterbokhandeln. I år blir det extra roligt, eftersom jag skrivit en ny bok som jag ska signera på lördag eftermiddag. Om nu någon vill ha en författarsignatur...

Boken är en kursbok för nybörjarkurser och den börjar säljas på mässan i Borås. Den handlar förstås allra mest om hur man använder kyrkböckerna. Ett kapitel om mantalslängder finns med på slutet.

Läs artikel i VT.Jag har försökt sätta mig in i hur det var när jag själv lärde mig släktforska för snart tio år sedan. Vad det var som gjorde att jag fann nycklarna, att jag begrep hur jag skulle göra. Numera sitter det i ryggraden att gå från födelsebok till husförhörslängd till vigselbok och dödbok. För nybörjaren är det ju inte självklart men detta hoppas jag att jag lyckas förmedla.

Jag är förstås både glad och hedrad av att ha fått uppdraget att skriva kursboken. Olle Söderström, som också medverkar i förbundets tidning Släkthistoriskt Forum, har gjort layouten och det har han gjort väldigt bra. Intrycket läsaren får betyder mycket.

Eva Johansson är tidigare webbredaktör på Västerviks-Tidningen. Nu frilansar hon och skriver böcker. Intressen förutom släktforskningen är det sociala internet, litteratur och bakning. Bor utanför Västervik. Är sambo och har två vuxna söner och barnbarn. Hemsidor: www.slaktforskaren.se och www.evagun.se

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Sport

Politikerbloggar