Logga in

Thomas Kongstad

Sparka bollen!

Nytt år med nya möjligheter

Västervik efter en tung höstsäsong för oss i Högsby IK, så slutade trots allt säsongen i dur då vi lyckades vinna kvalgrupp 8 till division 3 och behålla vår division 3 status. Tyvärr för Västerviksfotbollen så blev det på bekostnad av Västerviks FF, som var nära även de att göra oss sällskap till division 3.

Och än närmare
borde VFF ha varit för bara någon vecka sedan,  när helt plötsligt Sandsbro AIK drog sig ur division tre för att starta om i division 6. Anledningen var att laget under frimånaden varit Kronobergs stora förlorare och förlorat 12 spelare, vilket innebar att man inte hade en tillräckligt stor spelartrupp för division 3.
Närmast på tur borde  ha varit Västerviks FF, men inte......
IFK Osby får platsen, inte på grund av placering och poäng i kvalserierna till div 3 utan istället gäller geografisk placering.

Samma sak gäller Ankarsrums IS herr som av Smålands FF var uttalad "vakansetta" till division 4, också för ett par veckor sedan. Men nu när Rydaholms IF drog sig ur i veckan så gällde inte vakanslistan här heller, utan platsen tilldelades Vislanda FF istället.

Märkliga beslut - i VFFs fall kan jag ha en viss förståelse, som administreras av Svenska FF, eller inte....
men i AIS fall som spelar i en distriktsserie. Nej..... Synd att det inte är resultat och kvalité som gäller, utan också en geografisk faktor som skall bestämma.
Och jag som alltid sagt att Västerviks kommun är mittpunkten - eftersom vi har lika långt oavsett vilket väderstreck vi skall åka i inom fotbollen. Så nu hoppas jag istället att det blir, full fart framåt - håll tätt bakåt, för VFF, AIS och andra kommunföreningar under 2018, så att det blir seriesegrar istället för kval och diskussioner om eventuella vakansplatser i höst.


Men nu ser vi i Högsby IK framåt, givetvis med lärdom från 2017, för nu är ett nytt år med nya möjligheter. Frimånaden är avklarad, truppen börjar bli klar, klubbens mål och visioner för truppen finns.
- 90% träningsnärvaro.
- Ständiga aktiviteter för ökad medvetenhet och förbättring. Det ska kopplas mot vad som är viktigt för att bli bra i fotboll.
- Vi skall spela lägst division 3. Det är vår drivkraft. Alla spelare och ledare i seniortruppen ska veta våra mål och visioner. Ledarskapet och spelarmaterialet ska vara i balans med nyförvärv, stor vikt läggs vid rätt karaktär.
- Träningsplaneringen (antalet träningstillfällen) klart fram till seriestart, träningsmatcherna inplanerade.
- Grund-/spelidén klar - "Låt dem komma med vad de vill, HIK jobbar hårt, smart och ska alltid vara jobbiga och möta" - men kanske riktigt så enkelt är det ju inte. Grunden kan vara så, men sedan gäller det att hitta rätt i vårt arbetssätt på matcherna beroende på vilken spelartrupp vi har och vilka egenskaper spelarna besitter.
- Regelverket klart. Regeln om fria byten tas tillbaka. Det kommer inte att bli några fria byten i svensk fotboll. Fotbollsförbundet har backat. Förslaget om fria byten i division 2 och 3 på herrsidan och division 1 för damer. Men Oj, vilket liv det blev om detta. Kalle Anka-beslut, korpnivå var åsikterna.

En annan fråga som ställdes och besvarade av en upprörd div 2-tränare var:
Kan du se en taktisk tjusning med det nya förslaget?
Svar: -NEJ, jag förstår att man kanske slänger in en lång spelare vid en fast situation nu då men jag tror också att det kan förrycka matcherna. Och ska man byta lite nu för att en spelare är trött? Kan man inte jobba med fysbiten på den här nivån, då får man spela i division 4 eller 5. Nä, det är pinsamt och ett steg tillbaka.

Förslaget om fria byten återkallades, och man kallade till ett extra representantskapsmöte den 9 januari med ett nytt förslag.

Och nu är det klart vad det blir
Nya förslaget att det ska vara tillåtet att göra upp till fem byten. men nu har man korrigerat igen och tydligen fastställt att det blir så här. Man kommer att få göra fem byten per lag, men bara vid tre tillfällen under matchens gång. detta innebär att om man vill göra fem byten måste två av dessa vara dubbelbyten, MEN däremot räknas inte byten i halvtid som ett av dessa tre tillfällen.

Nu säger man från förbundshåll att man har slutgiltigt beslutat hur det kommer att se ut under kommande säsong och därefter skall man utvärdera det här och se om det är ett bra system eller om det behöver modifieras.

Bra, för nu vet vi vad vi har att förhålla oss till regelmässigt också.

-Hmmm..... Skall bli intressant att se hur vi och våra motståndare skall förhålla oss i förberedande matcher under försäsongen, fria byten eller 3 alt 5 byten. vad tror ni? Mitt tips är fria byten......
Det finns ju tid att diskutera ärendet vi spelar ju inte vår första träningsmatch förrän 10 februari. Egentligen tjuvstartar vi redan på tisdag nästa vecka när vi skall få känna på Oskarshamns AIK.

Vad säger kommunens div 4 och 5 klubbar - jobbar ni inte med fysbiten under säsong, trots fria byten?
Jag hade/har inte planerat uppbyggnadsträningen olika beroende på fria byten eller inte. Jag tror inte att Magnus Fält, Fredrik Walfridsson, Johan Karlsson-Thörndahl eller Sören Karlsson tränar mindre med fysbiten bara för att man spelar med fria byten i sina respektive serier.


Vad säger ni om att detta förslag till nästa år vid underläge för att få till jämnare matcher, se länken här. (ca 2 min in i länken)

Nu är det check på nästan det mesta, alla förutsättningar och ingredienser finns. Nu gäller det bara att börja bereda tillagningen av stora trevliga middagsbjudningar. Oavsett vilken typ av middag det kommer att bli, så är det mycket att ta hand om vid sidan av middagarna. Det gäller att komponera ihop rätt ingredienser med varandra. Just därför är det skönt att kunna bjuda på en huvudrätt som går att förbereda i god tid innan festdagarna, och dessa förberedelser har precis börjat och vi kommer att ha ett antal provsmakningar och säkerligen korrigeringar på vägen.

Vad kommer att hända mer under 2018
Smålands FF genomför en hel del nya förändringar för att bredda och lyfta lägerverksamheten för att den skall överensstämma med utvecklingen inom svensk fotboll samt i slutänden ge kommunfotbollen bättre utbildade spelare.

Fotbollsutvecklare
Under 2018 kommer Smålands FF att införa en ny grupp instruktörer, Fotbollsutvecklare. Dessa kommer att arbeta mot våra föreningar i kommunen och Småland. Inriktningen kommer att ligga både på tränar- och spelarutbildning. Detta skall man se till och ta del av, för att ge ungdomsspelarna möjlighet till ytterliggare utveckling och påfyllnad av spelarnas individuella  verktygslåda inom fotboll.

14-årsåret (F/P04) görs om
Tidigare år har det varit ett uttagningsår för spelare när de är 14 år. Den selekteringen tas nu bort under 2018 och samtliga läger blir öppna. Detta innebär att det kommer inte att ske någon uttagning av spelare från utbildningsläger 3 som genomförs i maj månad, samt att var pojkarna och flickorna skall vara är inte bestämt ännu, till det stora Västervikslägret (29/6-2/7).

Lägerdatum för pojkar och flickor födda 04
19 maj Utbildningsläger 3
29/6-2/7 Västervikslägret
2-5 aug Gislavedslägret
8 sept Utbildningsläger 4
26-28 dec Vinterlägret, Jönköping

Passa på att anmäla och låta så många spelare som möjligt deltaga på lägren. varför?
För att få möjlighet att ta till sig så mycket fotbollsutbildning som möjligt, instrueras av andra instruktörer, prova nya utmanande övningar. Träffa nya kompisar att utvecklas med.

Spelformer
SvFF har tidigare bestämt att införa nya nationella spelformer för barn och ungdom, 2018 under rekommendationer och obligatoriska 2019. Smålands FF kommer att under 2018 vara ute och informera om dessa nya spelformer, läs tidigare inlägg skrivet 2017-03-30. Smålands FF kommer via sina fotbollsutvecklare samt via ungdomsledarträffar informera om de nya spelformerna. I Västerviksområdet kommer det att ske de 6 mars.

Se länken
Framtidens fotboll - Sammanfattning Nya nationella spelformer för barn och ungdom


Sparka Bollen!

Tjust suveräna seriesegrare och i kväll firar VFF Herr seriesegern

Västervik Tjust IF Dam gick in med en tydlig målsättning i årets seriespel
– Vi skall vinna serien!

David Eidhammars kommentar om Tjust i mars månad: Satsar stenhårt och har lyckats roffa åt sig flera av de vassaste från Västerviks Damfotboll under sillyseason. Blir mycket spännande att se vad stortalangen Wilma Edström kan uträtta tillsammans med Jennifer Ilhammar. Jag tror på en fantastisk säsong för Tjust som har ryggraden – från Nora Massi i målet och framåt i centrallinjen
 - för att lyckas.

Oj, vad rätt han fick. Två omgångar kvar och Tjust har redan vunnit serien, är fortsatt obesegrade i div 3 Norra Dam och leder med 14 poängs marginal till Öis/Vista. Match efter match har man kunnat läsa att Tjust spelar en fantastisk fin anfallsfotboll, bra och rörligt passningsspel. Det är bara att lyfta på hatten, gratulera Tjust Dam till en överlägsen serieseger och troligtvis spelar man in ytterliggare 2 trepoängare till vinstkontot innan serien är färdigspelad.

Landin/Kruger har använt sig av 28 spelare under seriespelet, vilket visar att man har haft en bredd i sin spelartrupp som passar för div 3. Ett fantastiskt bra jobb av Rolf Landin och Joakim Kruger tillsammans med Daniel Farray (fysträning) att få detta lag att ta ytterliggare ett steg från 2018 till att bli en överlägsen seriesegrare 2019.


Men vad gör man nu? Är man nöjda med avancemang till diision 2.
Givetvis är man det, men jag hoppas att man vill mer.
Vad bör man göra?

1. Identifiera lagets styrkor/svagheter
2. Alicia Strands erfarenheter (div 1)
3. Förstärka/Revidera lagets spelidé
4. Öka träningsdosen (antalet fotbollspass)
5. Ta hjälp av statistik/information (som nedan) för att genomföra ovanstående punkter

Tjust IF      16  13–3 –0     79-14  +65    42 (4,93 mål – 0,87 mål)
Hemma        8    7–1–0      55-9   +46     22 (6,87 mål – 1,13 mål)                 
Borta            8    6–2–0      24-5   +19     20 (3,00 mål – 0,62 mål)

Målskyttar 2019
Jennifer Ilhammar                   32 mål (varav 2 straffar)
Wilma Edström                        19 mål
Vilken typ av mål gör Tjust? Klarar man att  göra dessa mål i div 2 eller bör man utveckla andra färdigheter för att skapa målchanser

6. Titta på förra årets motståndare/topplag i årets seriespel
2018
1. Hultsjö IF Atom                    16   11 – 3 – 2       49-22       +27      36
3. Frödinge-Brantestad            16   10 – 3 – 3       42-23       +19      33

2019
Div 2 Mellersta Götaland
6. Hultsjö IF Atom                    19   9 – 2 – 8         36-44          -8       29

Div 2 Nordöstra Götaland
11. Frödinge-Brantestad        19   2 – 1 – 16        13-70         -57       7

Själv använde jag mig av mitt lags säsongsstatistik, såsom träningsnärvaro, när gjorde vi mål, när släppte vi in mål (tid i matchen) och hur gjorde vi mål och hur släppte vi in mål. Pratade även med några kvalmotståndare, som berättade sina matchplaner de hade mot oss. Både styrkor och svagheter. Det var jätteintressant och nyttig information.

ETT STORT GRATTIS TILL TJUST DAM och riktigt kul att damfotbollen är på gång igen. Ta vara på chansen Tjust!

VFF seriesegrare i kavaj?
På lördag när det är meningen att VFFs spelare skall gå ut och spela hem seriesegern, men jag är övertygad om att de redan är seriesegrare vid avspark mot Stensjön. Därför att i kväll, fredag (20/9) kommer Gullringens GoIF att hjälpa VFF genom att besegra Aneby SK på Gullemon. Så därför redan nu GRATTIS VÄSTERVIKS FF till spel i division 3 2020. En tabell ljuger sällan, så därför kommer VFF att vara värdiga seriesegrare över 22 omgångar. Man grundlägger totalsegern under vårsäsongen där man spelar en bra anfallsfotboll med ett högt presspel som ger ett stabilt försvarsspel styrda av kapten Johan Lundin och där man sedan hittar vägar att klara av hösten genom att vinna rätt matcher när spelet och spelarmaterialet inte är lika vasst. Detta säger mer om kvaliteten på lagen i division 4 Nordöstra än om Västerviks FF.


Ett stort Grattis till Fredrik Lindhe och några till som enträget har kämpat vidare för avancemang genom åren, och nu är väl värda att få spela i division tre med Västerviks FF.

Nu gäller det för Västerviks FF att bygga ett lag som håller i div 3. Det kommer att bli något helt annat att möta Mjölby AI FF, IK Sleipner, Torstorps IF och Högsby IK med flera. Lag med strukturer i sina spel, som inte finns bland merparten av division fyra-lagen.

IFK Västervik klarar nytt kontrakt
–Det var jätteviktigt, det har varit målsättningen hela tiden. Jag hoppas IFK kan ta ytterligare ett steg nästa år och kan komma ännu högre upp. Jag tycker att det blev lite för stora förväntningar eftersom vi gjorde en bra säsong förra året. Många trodde att vi skulle vara med och slåss om seriesegern.

Klart godkänt självklart, men säkert inte bara jag som kanske trott att IFK Västervik kanske skulle vara bästa kommunlaget vid denna tidpunkt. Skillnaden mellan topplagen i division fem och division fyra är inte så stor. Men om det stämmer med bland annat dålig träningsnärvaro i spelartruppen, samt att man tvingats använda sig av ca 30 spelare i seriespelet så blir spelet av varierande kvalitet och resultaten uteblir.

Tips på helgens matcher - omgång 21
Gullringen GoIF – Aneby SK 2-0
Västerviks FF – Stensjöns IF 1-3
IFK Tuna – IFK Västervik 4-1
Men vad gör det, för Ergest och hans spelare får fira ialla fall på lördag kväll.

Sparka Bollen!

Nu skall det avgöras!

Västervik Så nu är vi här och nu skall det avgöras, spelar VFF i div tre kommande säsong? Blir det serieseger eller kvalspel? Vem är starkast av VFF och Aneby?

Västerviks FF avslutande matcher:
14/9 IFK Oskarshamn (B), 21/9 Stensjöns IF (H), 28/9 Aneby SK (B)
Aneby SK avslutande matcher:
14/9 Stensjöns IF (B), 20/9 Gullringens GoIF (B), 28/9 Västerviks FF (H)

”Det är många lag som jagar bakifrån så det här är en oerhört viktig match för oss. Ska vi gå upp måste vi vinna, och vinner vi ser det ganska ljust ut då Aneby har både Stensjön och Gullringen kvar att möta.” säger Stefan Gustavsson inför lördagens bortamatch mot IFK Oskarshamn

Pratade lite med Västerviks FF och Vetlanda/Myresjö FKs tränare inför förra helgens match mellan de båda lagen. Det var intressant att höra vad lagens tränare hade för tankar och få en liten bild av hur de tänkte attackera matchen och sedan från läktaren se vilket lags matchplan som var mest vinstgivande och vem som fick korrigera sin. Eller om kanske båda lagen tvingades ändra under matchen.


Västerviks FF/Ergest Fasko
-Myresjö bästa laget i serien på att rulla boll, dom spelar 3-5-2. Vi ska pressa upp så att dom inte får sätta igång deras spel. Och vi ska anfalla på kanterna,
där kommer det att finnas mer ytor.

Myresjö/Vetlanda FK/Fredrik Hult
-Vi skall styra bort spelet från ena mittbacken, starta presspelet runt mittlinjen och inte bjuda på spelbara ytor. Ha ett noggrant och snabbt passningsspel. Hota i djupled i bakytan med instick och längre bollar i spelyta 3 (bakom backlinje),
hota i ytterzoner

VFF förlorade matchen med 3-1, mot ett bra spelande Myresjö/Vetlanda. VFF startade matchen bäst och fick en tidig ledning genom Fredrik Lindhe, men efter 30 minuter hade MVFK vänt matchen efter att ha gjort både 1-1 och 1-2. MVFK var spelförande och hittade gång på gång de ytor bakom VFFs backlinje som man ville hota i, framför allt under halvlekens sista 25 minuterna. I andra halvlek förväntades en uttänkt VFF-offensiv men lagets planer förstördes av ytterligare ett MVFK-mål och en VFF-utvisning. Då hittade VFF inte några gemensamma vägar att vända matchen utan det såg mest ut att ske genom individuella agendor och på chans.

Myresjö/Vetlanda var spelförande stora delar av matchen och med tränare Hults taktiska coaching i andra halvlek, då han använde hela laget att fördela antalet löpmeter på, fick han laget att hitta ett lugn i eget bollinnehav. Det gjorde att de kunde stå emot VFFs försök till offensiv och kunde städa av matchen relativt enkelt och vann rättvist.

Nu skall det avgöras, då gäller det att vara förberedd
VFF försökte och flyttade fram spelare. Dock såg det ut att gå på chans, så nu när det skall avgöras så bör man nog ha en både plan B och plan C i förväg och förbereda laget på vad man ska göra exempelvis vid:
1) Elva mot elva och ledning/oavgjort

2) Forcering vid underläge

3) En spelare mindre och ledning/oavgjort

4) En spelare mindre och underläge.

Det går inte att ha fyra eller fem olika ”formella eller informella coacher” som ger direktiv.


Men det finns inget rätt eller fel och det är väl tjusningen med fotboll.

Hade man kunnat förändra resultatet på ett annat sätt mot Myresjö/Vetlanda med tanke på de spelarbyten och positionsbyten man gjorde? Kanske man kunde ha gått över till 4-3-2 med offensiva ytterbackar, balans av en innermittfältare och två mittbackar, och om möjligt snabba spelvändningar vid bollvinst, få loss ytterback i ytterzon för boll in i box mot två forwards, andra våg av två innermittfältare och bortre ytterback. Defensivt forwards tätt som styr åt kant, se till att spelet ligger utanför eget lag, stäng mot en kant och ytterback blir stötande.
(Ursäkta att jag går igång lite =)


Nu har man förhoppningsvis glömt denna match och förberett sig på bästa möjliga sätt när det är dags att åka till Oskarshamn och möta IFK Oskarshamn på konstgräs, både spelare och ledare. Jag tror att att man har sin chans att skapa ett riktigt bra utgångsläge inför de två avslutande omgångarna. För jag tror inte att Aneby SK tar en trepoängare i Höglandsderbyt mot ett formstark Stensjöns IF. Vi får se om Aneby som lag får någon reaktion nu när ASK:s tränare Thomas Eriksson fått möjligheten att kliva upp i seriesystemet och leda GAIS i säsongsavslutningen av superettan. Grattis och lycka till Sprech!

Grattis Tjust - som (förhoppningsvis) firar div 2 avancemang i helgen
Äntligen är damfotbollen på väg upp igen i seriepyramiden. Tjust IFs damer tillsammans med Landin/Kruger har gjort det fantastiskt bra. Nu gäller det att redan nu börja planera för 2020, förhoppningsvis har de redan startat den processen. För det kommer att krävas så mycket mer av laget under 2020. Visserligen besegrade man Rödsle BK inför omstarten efter sommarvilan, som ligger på fjärde plats i div 2 med 32 inspelade poäng, så man vet att man kan spela jämt mot division två-lagen och till och med vinna. Men det gäller att ha ett grundspel för att kunna göra det i 22 omgångar.

 

 Det gäller för VFF, Tjust och övriga kommunlag att göra precis det som Jesper Karlström vill att hans Djurgården skall göra nu i omstarten av allsvenskan:
”-Det gäller att vi gör som vi har gjort på hemmaplan den senaste tiden, att vi kommer ut jäkligt taggade och inte gör något annorlunda eller ändrar taktik.
Vi ska vara konsekventa, noggranna och ta tre poäng.”

Sparka Bollen!

 

Dags för omstart

Höllviken VFF äntligen till division tre och Tjust IF Dam till division två?
Seriespelet drar igång nu igen. Frågan är då, vad kan vi vänta oss under resten av säsongen?

Division fyra bättre än Elitfyran?
Läste en kommentar från en tränare till lag som spelar i division 4 NÖ.
”Jag måste säga att division fyra har blivit bättre sedan Elitfyran försvann” Stämmer detta? Vad säger Ergest i VFF och Fredrik i IFK om detta? Personligen tycker jag tvärtom. När elitfyran fanns mötte våra lokala lag lag från Kronoberg och Jönköping. Dessa är bättre, både lagmässigt och individuellt. De bärande spelarna där har oftast spelat i elitklubbarna på juniornivå och tränat/spelat med klubbar som spelar i serier administrerade av Svenska Fotbollsförbundet.

VFF seriesegrare i höst?
VFF leder inför omstarten med 4 poäng före Aneby och hela nio poäng före IFK Tuna på tredje plats. Det kommer de inte att tappa. VFF kommer återigen att spela i division 3 nästa säsong.

Varför? För det första så har man ökat antalet träningspass och även träningsnärvaron på spelarna igen. Under första delen av vårsäsongen spelade man inte bra, men man hade Johan Lundin som styrde spelet och man hittade vägar att vinna matcher. Sen fick man efter hand in spetskompetens i form av Faiz Benatallah, Artur Sejdini och senast Fotis Kalogeropoulus. Då fick VFF först och främst in spelare som tvingade övriga spelare att höja sin nivå på träningarna och i matcherna fick man igång målskyttet ordentligt. Det mesta av spelet förlades på motståndarens planhalva och man blev sällan hotad i defensiven. Men när man väl blev hotade fanns Johan Lundin längst bak och styrde försvarslinjen totalt och motståndarna tvingades till avslut oftast i dåliga lägen utanför straffområdet.

En situation som visar hur viktig Johan Lundin är för VFF, var under matchen mot IFK Tuna på Bökensved (10/5). VFF har vänt matchen och Artur Sajdini har precis ökat på ledningen till 3-1 efter 36 minuters spel. Spelare, ledare jublar åt målet, då samlar Johan laget och istället för att glädjas åt målet, talar han om att det inte är tillräckligt bra fokus och koncentration i lagets spel. Slutresultat 6-1 och fokus matchen igenom.

Det verkar som om de övriga lagen är för ojämna i sina prestationer över tid för att kunna hota VFF, men det gäller att ha respekt för motståndet oavsett tabellplacering och inte bli övermodiga för då kan det gå fort. Man skall nog undvika ett kval-spel i höst. Det kan vara obehagligt att möta lag från div 4-lag från Östergötland och div 3-lag från div 3 NÖ, typ Högsby IK eller Vimmerby IF. Fråga IFK Västervik som nyligen förlorade med stora siffror mot Vimmerby IF i Huyndai Cup.

Fotis Kalogeropoulus, eller Footie som han tydligen kallas verkar vara en riktigt bra spelare. Inte bara teknisk, utan även en lagspelare som jobbar hårt. Jag har visserligen bara sett honom i en match, mot Hvetlanda GIF, men det han visade upp då var imponerade på div 4-nivå. Hoppas att man försöker få honom ännu mer involverad och mer rättvänd med boll i spelyta 2.

Kanske kommer VFF att svaja lite nu under hösten när man nu tappar Artur Sejdini. Kommer kanske inte att gå lika ”rent” som det gjorde under sista delen av våren, att de vinner sina matcher med så stor marginal men man kommer säkerligen att hitta sina vägar.

IFK Västervik fågel eller fisk?
Ligger sexa inför omstarten, med hela 10 poäng upp till kvalplats och sju poäng ner till negativ kvalplats. Lite av ingemansland efter halva säsongen. Här är omstarten väldigt viktig. Segrar i de första matcherna, så kan det rulla på och bli en rolig höst. Men vid förluster kan det istället bli tappad motivation i truppen, och Fredrik/Peter kan att få problem med att få ihop lag.

Jag hoppas att IFK tar tre-poängare i början av serien, så att de är fyllda med självförtroende när det är dags för derby igen på Bökensved den 24 augusti. Och jag hoppas och tror på fågel.

 

Hon tar en startplats direkt – SJÄLVKLART
Alicia Strand har bestämt sig för att lämna Vimmerby och division ett för spel i Tjust IFF Dam resten av säsongen. Wow, vilken förstärkning för Tjust.
– Det är fantastiskt roligt att vi får in en så duktig spelare. Hon är en spelare som spelar från straffområde till straffområde och jag har hört att det är en fantastisk person vid sidan av planen. Hon tar en startplats direkt och kommer spela derbyt mot Västervik i omstarten, säger tränaren Joakim Krüger. 

Det skall bli intressant att se Alicia sätta Jennifer Ilhammar (20 mål) och Wilma Edström (16 mål) i fler avslutningslägen via instick på offensiva fötter från central korridor på offensiv planhalva framför motståndarnas backlinje (spelyta 2).

Nu blir det serieseger och avancemang till division två för Tjust Dam. Hoppas att man bygger spelet runt Alicia i speluppbyggnaden, som har både en grund- och bolltrygghet ute på planen, vilket kommer att göra att Tjust kommer att göra varandra ännu bättre.
Har fått en hälsning från Tjust tränarteam Landin/Kruger att det är mer spännande på gång. Ser fram emot att se nya Tjust Dam på Bökensved mot Västervik den 11 augusti.

Spelövning, kvalite och tanke – då blir man sugen
Jag var för en tid sedan i Mora. Då passade jag på att se division-två laget IFK Mora träna inför sitt hemmamöte mot Kungsängen från Stockholm. Det var kul att titta på ett lag där det fanns en tanke med träningen i form av förstärkning av spelidé och en spelartrupp som hade den tekniska kompetensen att klara av de olika momenten i övningarna. Och sedan se matchen, där laget har som mål att anfalla så som man tränat på i veckan och med kvalité, gör att man blir sugen på tränarskap igen. IFK Mora vann matchen med 3-1, Grattis! Skapade en hel del målchanser genom sin offensiva matchplan, även om de tre målen kom till på andra sätt. Men ändå man spelar som man tränar, både som lag och individuellt.Har efter detta tittat live på Kalmar FF-Djurgårdens IF (0-1), en match med stort bollinnehav för Djurgården (36-64), och oerhört bolltrygga (passningsprecision 80%) men där det knappt skapades några chanser, men till slut hittade DIF en väg att få med sig 3 poäng hem till Stockholm. Malmö FF-NK Domzale (3-2) i Europa Leugue-kval, bollinnehav 54-46. En jämn match där MFF hade bekymmer med Domzale. En första halvlek där motståndarna hotade och straffade Malmö. I andra halvlek ökar hemmalaget aggressiviteten och hittar en väg till slut att vinna matchen och gå vidare.

I kväll, torsdag, blir det Malmö FF-Zrinjski Mostar i Europa League-kval på Malmö Stadion. Ska ni se matchen, så följ Markus Rosenberg lite extra, det är en häftig spelare att spana in. Han kan inte bara göra mål, han har pondus på planen, lite ”småful” och ger övriga laget självförtroende med sitt spel och sitt sätt att vara på planen. Titta också på deras centrala mittfält, Oscar Lewicki - Foud Bachirou - Anders Christiansen, deras spelförståelse och rörelsemönster.

Så här tror MFF om matchen:
”- Vi kommer att ha bollen och vi lär spela mot ett lågt block under större delen av tiden. Kan inte se att matchen kommer att avgöras under den första halvleken. Vi behöver vara tålmodiga och vi behöver ha mycket rörelse framför boll. Det kommer att bli svårt att hantera för våra motståndare”
Vi får väl se om matchbilden blir så.

 

När jag tittar på dessa matcher så vill jag givetvis se bra fotboll, men jag vill även studera olika saker som jag ta med mig i min egen fortbildning, men denna sommar får har jag även fått hjälp av min yngsta dotter, Alma, att förkovra mig i taktiska idéer.

Det jag tycker är intressant nu är:
Ny regel: Vid inspark, eller frispark i eget straffområde, har man tidigare varit tvungna att slå bollen utanför straffområdet innan en medspelare får ta emot den. Nu kommer bollen i stället vara i spel så fort den har slagits, och måste inte lämna straffområdet.
Frågeställning: Hur lyckas lagen? Hur formerar de sig på planen? Vad gör motståndarna?

Vilka ytor söker man i övergångarna och hur balanserar man laget i det offensiva spelet? Samt lagens passningssäkerhet/bolltrygghet.

Sparka Bollen!

 

3 matcher på 3 dagar - Ny vecka och nu stekhett medialt derby

Västervik Förra helgen blev det mycket fotboll, 3 matcher på tre dagar med ökad kvalitê på både spel och spelare för varje dag.
Fredag var det Västerviks FF – IFK Tuna (div 4), Lördag var det IFK Stocksund-IFK Mora (div 2) och på Söndagen ett på förhand stekhett Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK, en försmak av det upphaussade fotbollsderbyt på Bökensved imorgon, lördag.

Västerviks FF-IFK Tuna 6-1, en match som var avgjord efter 25 minuter.

IFK Stocksund-IFK Mora 2-0, en match där Stocksund var spelförande men hade svårt att bryta genom Moras defensiv och Mora starka i sina omställningar. En match som visar att kvaliteten höjdes avsevärt både vad det gäller spelstrukturen och kvaliteten på lagens spelare.Djurgårdens IF AIK 0-2, ett kokande Tele2 med den sedvanligt laddade derbystämning som väntade när spelarna klev ut till start. Resultatet var givetvis en besvikelse för en djurgårdssupporter som jag. En första halvlek där DIF hade ett spelmässigt övertag men där noggrannheten i den sista tredjedelen saknades. Två mål av Tarek Elyounoussi och denna dag var förstörd. Rikard Norling styrde sedan sitt lag från sidlinjen mot en enkel seger och tre sköna derbypoäng för AIK-supportrarna. Vid ett stopp vid Nyköping på vägen hem sa en kille: -Tungt, idag. Eller ni kanske är vana? Stämmer. Tufft att förlora derbyn, men tur att man kan se andra värden i matchen.

I morgon, lördag, smäller det på lokal nivå
IFK Västervik mot Västerviks FF, första derbymatchen i seriesammanhang sedan 1999.

Det är alltid svårt att försöka tippa hur det kommer gå i ett derby, där kan vilja och passion vara minst lika viktigt som en god form och ett bra spel.

Tittar man spelmässigt på de matcherna lagen spelat hittills, så är IFK Västervik favoriter till morgondagens upphaussade derby, men de kan definitivt inte ta en seger för givet. Fotboll handlar om att göra mål och i derbyn spelar bollinnehav och spelövertag ibland mindre roll.

Vem vinner Västerviksderbyt?
Det är två lag med likvärdiga styrkor och svagheter. Tror att bägge lagen vill vara bollförande, få styra matchbilden och tempot i matchen. Det skall bli intressant att se vilket tränarteam som utnyttjar sitt egets lag styrkor och motståndarnas svagheter bäst. Vad kommer att bli viktigt? Lagens noggrannhet i passningsspelet, defensiva och offensiva aktioner i ytterzoner, offensiva fötter i central mittzon samt ingången i spelyta 2 eller kanske adrenalinpåslaget.I dagens tidning har Jonathan Åhman betygsatt respektive lagdelar, men vilka är de viktigaste spelarna för respektive lag. Jag skulle säga Kliton Bakiu och Albin Liffner för IFK Västervik och för Västerviks FF är det Johan Lundin.

Det skulle vara intressant att få vara med i omklädningsrummen vid respektive matchgenomgång inför matchen och lyssna på respektive lags matchplan.
Jag skulle trycka på följande nycklar:

- Fokus på rätt sak

- Dela planen
- Överflyttning/centrering
- Håll def spelyta 2 tight
- Beslutsamhet def 3-del

- Få tillslag/orientera ytan runt omkring
- Spelyta 1-2 centralt - offensiva fötter
- Överbelasta ytterzoner - ingångar i off 3-del
- Signaler

En person som får en viktig roll är matchens domare. Och det är ett bra val som man gjort när man låter Zarko Kovacevic döma matchen. Regionens bästa domare, som har varit med länge och känner både spelare och ledare väl samt vet vilket adrenalinpåslag denna typ av match ger.

Nu hoppas vi på fint väder och mycket publik men framförallt två lag som vill spela fotboll. Jag tror på ett kryss.

Sparka Bollen!

Nu har säsongen börjat - hur står sig Västervikslagen?

Västervik IFK och VFF har nu spelat ett antal matcher och är med i toppen båda två. Både VFF och IFK har åtta inspelade poäng efter fyra matcher. VFF på andra plats och IFK på fjärde plats. Är de i toppen för att stanna? Ja, det tror jag.

Efter tider där vi kunnat läsa om vad tränare/spelare har att säga om målsättning, spelfilosofi och mycket mer, så börjar serien sätta sig och kanske börjar man se vilka lag som är lag för toppstriden. Vilka spelare har stuckit ut? Vilka kommer att vinna matcherna åt lagen?

Jag tror att nuvarande lag som är i toppen av division 4 NÖ kommer att skapa ett toppskikt. Gullringen GoIF, Västerviks FF, IFK Oskarshamn, IFK Västervik och Myresjö/Vetlanda FK. Jag trodde även på Stensjöns IF inför seriespelet men de verkar sakna lite kvalité för toppskiktet, men som sagt det har bara gått 4 omgångar ännu och det är 18 matcher och en massa träningar kvar innan seriespelet är slut.

 Jag var nyfiken på IFK Västervik, så jag var och tittade på matchen mellan IFK Västervik och Myresjö/Vetlanda FK (19/4), en match som slutade 2-2.

Eftersom jag känner Myresjö/Vetlandas tränare, så pratade jag med honom kvällen före matchen. Var intresserad av att veta hur de tänkte attackera matchen och om de lade någon fokus på IFK inför matchen.
"-Vi fokuserar inte så mycket på motståndarna i år utan vill att de skall anpassa sig efter oss, bara de största svagheterna. Vi har jobbat med speluppbyggnaden inför denna match och hur vi löper in rätt i straffområdet med de spelarna som skall ta sig dit samt spelbarhet och spelavstånd. Hur och vilka ytor vi skall vara spelbara i."

Sedan pratade vi givetvis även om IFK Västerviks styrkor och svagheter. Då hade jag ännu inte sett dem i verkligheten utan bara reflekterade utifrån vad lokalpressen hade skrivit i sina matchreferat, utifrån deras (IFKs) spelartrupp samt bekräftad startelvan.

"Sekunder från en blytung trea hemma mot seriefavoriten Myresjö/Vetlanda - resterande lag i serien är varnade: IFK Västervik är på riktigt" skrev Jonathan Åhman i sin krönika dagarna efter matchen och jag håller med honom. IFK har absolut ett lag för den absoluta toppen i division fyra i år, men den första halvleken visar samtidigt tydligt vad de behöver förstärka om de lyckas med sin dröm om division 3. M/V FK hittade svagheterna i stort sett varje gång de kom till anfall eller störa IFK i sin speluppbyggnad under de första 30 minuterna i första halvlek och Albin Liffner hade helt rätt när han sa: "-Vi ska vara glada att vi bara låg under med 1-0 i paus".

Men IFK Västervik är ett bra lag och jag tror att IFK har stora möjligheter att komma till kval till division tre i höst. Synd att inte IFK Västervik väljer att fortsätta spela sina hemmamatcher på konstgräset, då de skulle få ännu bättre effekt på lagets offensiva kvaliteér samt så skulle deras svagheter inte bli lika tydliga och enklare att dölja. Nyckelspelare/matchvinnare i IFK Västervik? Absolut Kliton Bakiu och Albin Liffner men även Tim Håvenstam om IFK utnyttjar honom rätt och oftare samt Anton Westerberg om han fortsätter att utvecklas på rätt sätt. 

Några dagar efter matchen fick jag en fråga från Fredrik Hult (M/V FK):
-Dina reflektioner under och efter matchen? FH fick sitt svar, som avslutades med: "-i 30 minuter visar ni att ni troligtvis är seriens bästa lag, bara att gnugga vidare". Men det gäller att visa det i 95 minuter och över tid. Jag tror dock att Gullringens GoIF blir en riktig tuff utmanare till förstaplatsen, kanske för tuff.

Men Västerviks FF?
Bestämde mig för att titta på VFF omgången efter i hemmamatchen mot Bäckseda (26/4), som blev seger med 6-0. Tyvärr var det väldigt kallt denna fredagskväll och spelet på plan uppvägde inte kylan trots 3-0 i paus, så jag valde att åka hem efter 45 minuter. Skall göra ett nytt försök nu på fredag (10/4) när VFF tar emot IFK Tuna på Bökensved. Det skall bli intressant att se om Faiz Bennatallahs tid i Oskarshamns AIK kan tillföra något extra i VFF-dräkten, nya forwarden Artur Sejdinis kvaliteteer och meriterande målsnitt i albanska div. 1 och om/hur deras inträde i laget har förändrat VFFs sätt att spela fotboll. Intressant oavsett.

Jag ser fram emot den 18 maj, då dessa två kommunlag möts på Bökensved. En match som förhoppningsvis kommer att skapa ett stort intresse för fotbollen i stan.

En förmån - men utanför min trygghetszon när det kommer till att driva träning.
Igår hade jag förmånen att få vara ledare när Västerviks FF startade upp sin fotbollsskola för pojkar/flickor födda 2012-13. Som en av fem ledare för ca 40 pojkar födda 2012. Där det kanske för många barn var den första kontakten med fotboll, så är det viktigt att barnen har kul och vill komma tillbaka till nästa träning.Det är kul att se barnens glädje till bollen och sina kamrater, och lika fascinerande var det att på ett ögonblick se fokuset försvinna från själva bollövningen/-leken och till att jakten på alla maskar i gräset istället som blev det viktiga. Men det är en förmån att få vara på planen tillsammans med dem. Barnen i denna ålder är individualister, och har ännu inte bollkontroll nog att titta upp och se medspelare, och kan heller inte se helheten med spelet.

Det var något helt nytt för mig. Många känner en osäkerhet/rädsla att driva träningar när de kommer till ett lag där det finns etablerade spelare på planen. Men då är nog första träningstillfället i fotbollsskolan och att träna yngre barn mer skrämmande, de ger feedback direkt. Tycker de att det är roligt så säger de det, och när det är tråkigt så får man veta det direkt också.

Men jag kliver gärna utanför igen.

Sparka Bollen!

Jag skall försöka blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Sport

Politikerbloggar