Logga in
Logga ut

Thomas Kongstad

Sparka bollen!

Ta en långis nu - det är kanske dags.

Höllviken
VM är över för denna gång
Sverige tog sig vidare från en svår grupp innehållande Sydkorea, Tyskland och Mexico. Vem hade trott att Sverige skulle skicka hem regerande världsmästarna Tyskland efter gruppspelet, inte jag iallafall. Jag hade tippat Tyskland som Världsmästare.

Men det stannade ju inte med avancemang från gruppspelet för Sverige, utan sedan besegrades Schweiz i åttondel. I kvarten blev dock England för svårt, men som helhet gjorde Sverige och Granen som aldrig barrade ett fantastiskt VM, som överträffade alla förväntningar (iallafall mina).Frankrike välförtjänta mästare
Frankrike imponerade inte i gruppspelet, men gick ändå vidare. Därefter skickade de hem Argentina och Uruguay. I semifinalen besegrade de Belgien och i finalen Kroatien med 4-2 i en riktigt bra finalmatch. Frankrike var i detta VM, vad Tyskland varit i tidigare mästerskap. Frankrike var bäst när det gällde som mest och blev välförtjänt Världsmästare

VM:s bästa spelare - Luca Modric, Kroatien
var inte störst till växten i VM, men absolut turneringens bästa spelare. En fantastisk mittfältare med ett oerhört stort register, både offensivt och defensivt.

Ett av VM:s finaste anfall och mål
var Belgiens torpedkontring (3-2-mål) mot Japan i åttondelsfinalens sista sekund, wow vilken fart.

Taktiska trender från årets VM
- Återgång till 4-4-2-försvar
- Hårt arbetande forwards
- Fasta situationer
- Effektivt skyddande av mellanytan.

MELLANYTAN, vad är det?
Ytan mellan centrala mittfältare och yttermittfältare.
Spelmässigt innebär det att forwards spelar med ett kortare/smalare avstånd mellan sig för att täcka centrala passningsvägar och ett större avstånd mellan centrala mittfältare.

Är den viktig även på distriktserienivå?

Kommunfotboll
Inom några veckor så återsamlas våra kommunlag för att börja förbereda sig igen för höstsäsongens matcher. Kommer några av kommunlagen att förändra sitt sätt att spela efter att ha följt sommarens VM? Troligtvis. Kommer vi att få se något lag som vill spela som Sverige, Kroatien eller Frankrike? Kanske, men hoppas inte det.

Drygt halva säsongen är spelad och hur ser det ut för lagen inför återsamlingen och höstens avgörande?

Division 4 Östra
Västerviks FF - Tabellplacering: 5
12 matcher - Målskillnad: 17-13 20p - Snitt per match: 1,4 mål - 1,1 mål
VFF ligger på en förväntad placering, med chans på avancemang framåt hösten - men vill spelarna ta klivet upp, hoppas det. Finns spelarmaterialet? Ja, startelvan men inte bredden. Till VFFs fördel räknas att div 4 är en relativ svag serie. Det får heller inte alltid vara SVART eller VITT. Men vill föreningen, eller vill man hellre att laget står kvar på perrongen när tåget går?

Division 5 NÖ
IFK Västervik - Tabellplacering: 2
13 matcher - Målskillnad: 42-17 29p - Snitt per match: 3,5 mål - 1,4 mål
Laget i kommunen som har gått allra bäst under vårsäsongen. Kallar sig själva för "Barcelonadominerande". Laget ligger 6 poäng efter serieledande IFK Oskarshamn, det tror jag blir svårt att jaga ifatt, men IFK kommer att klara minst kvalspel till div 4 och även klara ett eventuellt stundande kvalspel om man inte kommer ifatt IFK Oskarshamn. Så det kommer att att bli division 4-spel för IFK 2019. Men man får inte ha en övertro på sin spelartrupp, förhoppningsvis har man redan börjat att se över spelarmaterialet. Vilka spelare man behöver komplettera med och träningsmängd mm för att klara division 4 på ett bra sätt, eftersom man har en uttalad målsättning om div 3.

Edsbruks IF - Tabellplacering: 5
12 matcher - Målskillnad: 28-20 20p - Snitt per match: 2,3 mål - 1,7 mål
Har klarat avancemanget till division 5 på ett bra sätt och har kapacitet att störa topplagen i höst om man får använda rätt spelare i matcherna.

Ankarsrums IS - Tabellplacering: 9
13 matcher - Målskillnad: 25-32 12p - Snitt per match: 1,9 mål - 2,5 mål
Var nära division 4 förra året, men är långt ifrån den kapaciteten nu, förhoppningsvis har man fått ordning på spelet och inställningen nu när höstsäsongen drar igång så att 3-poängarna börjar trilla in i gotte-påsen regelbundet.

Div 3 NÖ Dam
Tjust IF FF - Tabellplacering: 4
7 matcher - Målskillnad: 12-10 13p - Snitt per match: 1,7 mål - 1,4 mål
Landins tjejer ser ut att ligga i "ingenmanslandet" redan efter halva säsongen, men med 2 matcher mindre spelade än topplagen så finns möjligheten att med en vassare offensiv vara med och fightas om en kvalplats till division 2.

Västerviks Damfotboll - Tabellplacering: 8
9 matcher - Målskillnad: 18-26 6p - Snitt per match: 2,0 mål - 2,9 mål
Började få med sig poäng i vårens slutomgångar, och kommer säkert att plocka poäng även under hösten då deta unga lag blivit lite mer vuxna i sitt lag- och seniorspel.

Division 6 Vimmerby
Har denna serie ersatt korpidrottens fotbollsserier? Undrar om det är något kommunlag som i denna i denna serie har spelat med samma startelva i 2 matcher på raken under vårsäsongen? Det är nog inte så konstigt att kommunlagen parkerar på den nedre halvan av serien. Problemet här är att lagens tränare vill en sak och lagens spelare vill något annat.

Överums IK - Tabellplacering: 5
10 matcher - Målskillnad: 20-17 18p - Snitt per match: 2,0 mål - 1,7 mål

Gunnebo IF - Tabellplacering: 7
8 matcher - Målskillnad: 15-29 7p - Snitt per match: 1,3mål - 3,2 mål

Hammarsgärde BK - Tabellplacering: 8
10 matcher - Målskillnad: 13-32 6p - Snitt per matcher: 1,3 mål - 3,2 mål

Hjorted/Totebo - Tabellplacering: 9
10 matcher - Målskillnad: 14-27 p - Snitt per match: 1,4 mål - 2,7 mål

BOIF - Tabellplacering: 10
9 matcher - Målskillnad: 7-28 3p - Snitt per match: 0,8 mål - 3,1 mål

Finns det några skyttedrottningar/-kungar?
Hur ser det ut bland våra kommunlag? Behöver lagen någon specifik målgörare? Självklart vill alla lag ha en målskytt som gör 15-20 mål per säsong. Då vet man att man har spelare som kan ge lagen utdelning även om det kollektiva spelet inte fungerar. Visst vore det spännande att se en forward som verkar kunna göra mål när han/hon vill. En forward som påfallande ofta är på rätt plats i straffområdet och som är säker i avslutningarna. En spelare som får det svåra att se enkelt ut - en målskytt.


Bästa målskyttarna i kommunen
Damer:
5 mål Jennifer Ilhammar, Tjust IF FF
5 mål Wilma Edström, Västerviks Damfotboll
3 mål Alice Brown, Tjust IF FF

Herrar:
10 mål Kliton Bakiu, IFK Västervik
8 mål Kristoffer Lindholm, Gunnebo IF
6 mål Oscar Ring, IFK Västervik
6 mål Awet Shambel Habtu, Ankarsrums IS

Kanske det inte är någon målskytt man behöver, utan det kanske är en Andreas Granqvist eller en Victor Nilsson Lindelöf man är i behov av. Eller så kanske skulle några av kommunens lag må bra av att lyssna på Börje Andersson-Junkkas, Parkalompolo IK, råd till Sveriges förbundskapten, Janne Andersson, inför VM-slutspelet istället för att följa trenderna från sommarens fotbolls-VM."-Hålla bollen. Och sticka upp med lite långbollar. Liberospel vill jag ha, det är en säkerhetsventil. Jag brukar höjdare, för motståndare vet inte vad höjdare är. En tar ned. Med bröstet, eller nick. Spela! Mittfältet hålla bollen där. Å Berg vet. Går mot han. Och ser! här är en öppning. Lura hit. Och spela direkt! Toivonen 1-0. Ta en långis nu, nu är det dags."

Det är kanske inte krångligare än så. Det enkla är oftast det som är bäst iallafall i de lägre seriespelen.

Kul att seriespelet snart börjar igen. Själv är jag nyfiken på några av kommunens lag, som jag kommer att följa lite extra i höst. Några på grund av deras tabellplaceringar och några på grund av deras uttalanden i lokal media och sociala medier under försäsong och vårsäsong.

Japp, I'm back....
"-längre bollar, inga jävla korta bollar"

Sparka Bollen! 

Välkommen tillbaka till lokalfotbollen...

Västervik Kul att du är tillbaka, sa Jonathan Åhman i telefonen när han ringde en fredagkväll för en kommentar efter min första match med AIS på bortaplan mot slutsegraren i div 5 NÖ, IFK Oskarshamn, i slutet av augusti.

Tack Jonathan, det har varit en intressant tid att återigen vara på lokal nivå där fotbollen är på 5-6 plats på en prioriteringslista, egentligen nästan oavsett vilket lag i kommunen du tillhör.

Kommunfotbollen - vart är vi på väg eller vart är vi
Det var bättre förr....
hör man ofta numera när man sitter på läktaren, oavsett vart man är och tittar på fotboll. Spelmässigt, materialmässigt NEJ, spelare/ledares inställning till sporten JA.

Tittar man tillbaka i backspegeln när man själv spelade, så under vissa perioder var man en så kallad marginalspelare som fick starta ibland och sitta på bänken ibland, ungefär fifty-fifty av matcherna. En dryg vecka innan vi skulle möta Gunnebo IF i smålandscupen gick jag nervöst fram till min tränare. "Jag har tänkt att åka till kompisar i Stockholm nästa helg... är det ok?" Det skulle betyda att jag skulle missa söndagsträningen. Svaret kom snabbt: "Visst, men då är du inte aktuell mot Gunnebo". Jag stannade givetvis hemma, tränade den söndagen och fick spela 15 minuter på slutet mot Gunnebo den efterföljande onsdagen.

Det var en annan tid. En annan filosofi. En annan generation. Och framförallt en annan syn på fotbollen. Nu kan spelare missa sex-sju matcher under en säsong utan att det berör dem. Det är här tränarna måste se utmaningen, gilla läget. Tycka att det är spännande att få vara med i den nya tiden. Brotta sig in i spelarnas tankar och få med dem på ett gemensamt tåg för att nå resultat.

Kommuntränarna har under vårsäsongen tvingats parera högskoleprov, studentveckor, festivaler och semester. Och när jag kom in under hösten kom nästa utmaning. En höstsäsong där redan tunna trupper (breda trupper på pappret) ofta försvagas ytterliggare på grund av en massa olika anledningar.
Man skulle kunna skriva en bok om bortförklaringar eller anledningar.

I våra kommunserier, div 4-6, som en del kallar "gärdsgårdsserier" är skillnaden mellan toppen och botten oftast antalet spelare och träningsflit. Antar att antalet spelare i respektive förening som spelar matcher speglar träningsnärvaro/flit.

Antal spelare - Förening
29  Västerviks FF     
27  IFK Västervik     
28  Edsbruks IF        
30  Ankarsrums IS   
28  Överums IK       
31  Gunnebo IF        
37  Hjorted/Totebo   
31  Hammarsgärde  
28  BOIF                 

22  Tjust IF FF         
29  Västerviks Dam  

För en tränare idag i lokalfotbollen handlar det allt mindre om taktik, struktur och uppspelsövningar under träning och match. I stället är det främsta uppdraget att försöka skapa en trygg, glädjefull grund där alla känner sig delaktiga och vill vara kvar. Få ner spelarna till träningspassen, men framförallt till matcherna. Det gäller att lyckas navigera i en kultur där "jag-tänk" är den största religionen.

Bästa säsongen hittills
Tjust IF FF  gör sin bästa säsong placeringsmässigt. Tjust blev fyra i serien i år, 7:a förra året. Klart det är godkänt, bra jobbat. Under Rolf Landins ledning har tjejerna i Tjust kul. Men målet inför årets säsong var att bli bättre anfallsmässigt. Har man blivit det?

2018 Tjust (4) 16 8-2-6  28-24  +4  23  Snitt/match: 1,75 - 1,5
2017 Tjust (7) 20 9-2-9  33-39  -6   29  Snitt/match: 1,65 - 1,95 

 

Nja, man har ett lite bättre målsnitt per match än 2017. En pålitlig målskytt i form av Jennifer Ilhammar som snittar 1 mål per match. Spelmässigt, ja det kan nog bara Rolf Landin svara på. Jag kan bara reflektera till derbymatchen mot Västerviks Damfotboll i september på Hammarsvallen, så jag avstår. Men skulle man fråga publiken runt Tjustvallen/Hammarvallen, så självklart är man bättre - man kom ju fyra.

Tillbaka kommer vi absolut....
- Vi tappade poäng mot Västervik, de är så dåliga att de är svåra att möta. De har liksom inget spel. En kommentar från ett motståndarlag, som givetvis inte är kul att läsa för ledarna och tjejerna i Västerviks Damfotboll. Stämmer gör det inte heller, för alltid när man går ut till match så har man en tanke, idé hur man skall attackera matchen. Sedan kanske man inte alltid kan utföra det rätt.

-Det har varit ett tema för den här säsongen. Ledning innan de kontrar in ett par bollar i andra halvlek. Västerviks Damfotboll-Tranås FF/Torpa AIS B 2-4

-Vi har inte haft tur, Tittar man på målskillnad så är vi på -17 och kommer sist. Vi har haft många uddamålsförluster och inte fått ut det vi velat av ett duktigt gäng. Hultsjö Atom-Västerviks Damfotboll 2-1

2018 Västerviks Dam  (9)    16  2-4-10  28-45  -17  10
2017 Västerviks Dam  (10)  20  4-4-12  44-59  -15  16

Nu får Västerviks Dam börja om i division 4 igen, problemet är bara att man redan har ett lag i div 4. Kommer detta nu att innebära att man under 2019 kommer att spela under klubbnamnet Västerviks FF och IFK Västervik istället? För att kunna behålla de två platserna i serien, eller kan man återigen få en friplats till div 3? Jag hoppas att man vill tillbaka, men då förutsätter jag att man funderar på försvarsmetoden. Lag som i försvarsspelet prioriterar markering spelar oftast med en fri spelare - libero - bakom de markerande spelarna i backlinjen. Libero är en spelare i backlinjen vars arbetsuppgifter i försvaret är att ge understöd åt och täckning (vilket avstånd?) till de spelare som har till uppgift att markera, inte skapa breda highways i mellanytorna.

Enligt vad VDF säger så har de bra ungdomsverksamhet och gott hopp om damfotbollen i Västervik, och har sagt att de absolut kommer tillbaka, hoppas bara att det inte innebär att de bara tränar och spelar för att det är kul.

Västerviks Damfotboll har använt 29 spelare i årets seriespel och Tjust IF FF har använt 22 spelare. Det vore intressant om dessa två klubbar kunde gå ihop, öka träningsdosen, satsa på damfotbollen i kommunen för att först ta upp kampen mot Hultsfreds FK, Frödinge/Brantestad och på sikt Vimmerby IF. Det skulle vara intressant att se exempelvis Nora Massi, Vilma Winqvist och Jennifer Ilhammar spela i samma lag kryddat med någon hemvändande spelare från grannkommunen.

Nu har Silly Season börjat
Det florerar en massa rykten om spelare, tränare och klubbar. Det skall bli intressant att följa fram till och under frimånaden. Månaden som kan bli klubbars mardröm men också något fantastiskt, beroende på vart det gröna gräset växer.

Läste för en tid sedan i en tidning; Tränare får lämna: "Behövs en ny röst"
-Vi känner att det behövs en ny röst i omklädningsrummet och vid sidan av planen, säger klubben och fortsätter. -Det finns inga hard feelings alls. Han har gjort ett fantastiskt jobb men det räcker med att titta i tabellen och på våra resultat, då känner vi att vi vill hitta på något annat.

Titta på detta istället
22 seriematcher - 39 st använda spelare, det kanske inte är tränarens röst det är fel på.... Klubbar och lokalpressen hjälper till att haussa upp lag och spelare inför varje säsong, men det går inte att leva på gamla meriter hur länge som helst samtidigt som den fysiska statusen är färskvara.

Pukebergs BK som vinner division 4 Östra med 10p före Hossmo BK svarar på frågan: varför vinner ni serien? -Många av oss har hjärtat i föreningen och det finns individer, som både på och utanför planen, som jobbar hårt. Vi har höjt kravbilden och hittat en stabilitet.
Det är ett steg till trean. Är ni mogna för det?
-Vi har kört tre pass i veckan, ibland fyra, så mängden finns där, men det är klart att vi behöver vässa oss.
Seriesegrarna har använt sig av 24 spelare varav 14 spelare deltagit i minst 15 av lagets 22 seriematcher.

Västerviks FF herrar femma i årets div 4 Östra efter en säsong som VT beskriver somsådär. Oinspirerad, energifattigt och i väntan på att något ska hända. Ett mellanår efter tre raka (misslyckade) kval mot division tre. Kanske är det en helt ok placering egentligen eftersom man har använt 29 spelare i årets seriespel och om det stämmer det VT har hört och skriver om att man bara varit 6-7 spelare i träning under hela hösten. Iså fall är det egentligen ett ganska bra resultat, men ett svagt betyg till div 4 Östra som serie.Jag gratulerar IFK Västervik till sitt avancemang till div 4 och till Åhman som slipper att dra på sig badbyxorna för att ta en simtur i dammen vid Örbäcken. Man kommer att klara sig bra i division 4, 2019. med nuvarande spelartrupp, men skall man lyckas med föreningens uppsatta mål att spela division tre-spel då krävs det att man tar rygg på Pukeberg BK. Men det innebär säkert ett antal obekväma beslut gällande spelartrupp, eftersom jag tror inte alla är intresserade av den mängd och den uppoffring som det kanske innebär för spelarna. Förstår föreningen vad det krävs för uppbackning för att spelarna skall få den möjlighet att lyckas, men framför allt att få dem vilja göra det?

Sparka bollen!

Är ju inte ens MFF-fans!

Höllviken Semesterveckorna nere i Höllviken brukar innehålla massor av sol och bad, så även denna sommar. Men jag brukar även försöka se Malmö FF på Malmö Stadion varje år. Förra året tittade jag på Malmö FF-Sirius IK och Malmö FF-Jönsköping Södra IF. Denna sommar blir det Malmö FF-IFK Norrköping imorgon (28/7) och Malmö FF-CRF Cluj (1/8) som är returmatchen i Champions League-kvalet.

Kan man lära sig något av att titta på matcher?
Ja, det kan man om man vill det, eller så kan man bara njuta av en förhoppningsvis bra fotbollsmatch. Förra årets matcher tittade jag på avslut och målskytte, eftersom jag läst en statistikundersökning om Malmö FF som visade att cirka 95 procent av MFFs mål gjordes inom straffområdet.

Vilket i stort innebär att lagets spelsätt styr hur lagen kommer till avslut, spelsättet tillsammans med spelarnas spetsegenskaper är de bidragande orsakerna till spelarnas målgörande.

Rösler vädjar till Malmöpubliken:
"-Hjälp oss att skapa en europeisk magisk natt".
Inför första matchen på bortaplan mot Cluj, var uppgiften att åka till Rumänien för att få ett resultat som gav ett fördelaktigt utgångsläge inför returen i Malmö vecka nästa vecka på onsdag. MFFs taktik var att kontrollera matchen med ett tryggt och avvaktande spel, vara på rätt sida, ta kontringar när de kom. Vilket man lyckades med i och med vinsten med 1-0. Och nu kommer det att bli kul att gå på Malmö Stadion på onsdag, där man från MFFs håll hoppas på en ny magisk Europa-kväll med fullsatt Stadion.

I onsdags, kvällen efter förlustmatchen mot Malmö FF, sparkades Clujs tränare Iordanesco, efter endast tre matcher. Detta på grund av svaga resultat och kaos i klubben med en massa spelare som hotar med strejk inför cupreturen nästa vecka. Hmm..... Kan det egentligen vara svag klubbledning som säger en sak och gör en annan, övertro på eget spelarmaterial och för stor makt hos spelarna.

 

Mitt favoritlag är ju Djurgårdens IF och där talar man idag om forwardbrist, samtidigt som nu under fredagen bekräftades att man säljer Tino Kadawere till Frankrike. Mittbacken Jonas Olsson fick hoppa in som forward i slutet av Euro League-kvalet på onsdagskvällen mot Mauripol. Efteråt fick han frågan om spelarna var på sportchefen Bosse Anderson om bristen på forwards. "-Det får ni fråga honom om, men det är klart att tränaren har sina önskemål, men som spelare blandar man sig inte i så mycket utan man försöker göra sitt. man lägger inte energi på sådant man inte kan påverka. Kanske något för CRF Cluj .....

 

Vad skall jag titta på i matcherna mot Norrköping och CFR Cluj.
Helheten. Hur tänker Malmö FF i sin speluppbyggnad, vilka spelytor vill de nå och hur organiserar de sitt försvarsspel, skyddar de sin mellanyta?

Malmö FF har ju tillsammans med Uwe Rösler börjat spela med en grunduppställning 3-5-2. I dagens elitfotboll är spelarna så skickliga, välutbildade och flexibla att det finns möjlighet att byta spelsystem utifrån vilka spelare man har tillgängliga och vilket motstånd man möter.

MFF kommer givetvis att rotera i sin startelva i de bägge matcherna. Men matchen mot IFK Norrköping är ju mot ett av lagen som MFF vill/måste passera på sin klättring uppför tabellen. Det som också skall bli intressant är att se om det skiljer sig något mellan de två matcherna. Malmö FFs sätt att attackera matcherna. 

Detta skall jag sedan ta med mig, när jag nästa fredagkväll (3/8) sätter mig på läktaren på Bökensved för att se omstarten i div 4 Östra mellan Västerviks FF-Hossmo BK, seriefemman mot trean. Vad är skillnaden, mellan allsvenska topplagen och topplagen i div 4 Östra? Självklart är det kvaliteten på spelare med mera, men kan man se tydliga linjer även hos dessa lag? I deras speluppbyggnad och hur organiserar de sitt försvarsspel.

Är det någon som åskådare gjort så? Eller tränare från annat lag i kommunen, vare sig man tränar ungdom, senior, herr eller dam. tittat med objektiva ögon istället för att bara klagat på hur dåligt det är eller tokhyllat hur bra det varit. Och har man sedan funderat på varför det blev som det blev i matchen? Det kan man lära sig mycket av. Prova att göra det någon gång.

 


Det är inte alltid så att det var bättre förr. 

Kommentarer efter vår-matchen som Hossmo BK vann med 3-1 (2-0)
Från VFF-lägret sa man att det var två, sett till matchbilden, ologiska mål i den första halvleken som blev VFF:s fall. "-Jag tycker inte resultatet speglar matchbilden. Stundtals spelar vi ut dem, men dock ingen utdelning."
Hossmo BK om samma match:
"-Västervik är tuffa och var bättre än oss under inledningen. Men vi satte våra chanser och vann ganska rättvist, även om det blev lite spännande i slutet när de tryckte på och fick in en reducering."

Sparka Bollen!

Fotbollssäsongen blåstes igång

Västervik Prick kl 19.30 i fredags kväll blåstes tävlingssäsongen igång på Fjölebro IP av Kalmardomaren Peter Carlsson. Det var Ankarsrums IS som var först ut av de lokala fotbollslagen, tyvärr blev det förlust med 3-2 mot IFK Kåremo. Enligt Johan K-T var det individuella misstag som gav hemmalaget, IFK Kåremo, en säker ledning med 3-0, vilket blev ett för stort målmässigt avstånd att hämta in. IFK Kåremo var däremot mycket nöjda. "-Ankarsrum är ju något jippolag som är topptippade medans vi är tippade i botten. Vi spelar bra i 60-65 minuter och ska inte skämmas över vår insats.", säger IFK Kåremos tränare.

IFK Västervik åkte till Arena Oskarshamn och spelade med Barcelonadominans, 70-25 i bollinnehav och 6-7 frilägen. Trots detta bara seger med 2-1 mot IF Stjärnan. Tim Karlsson var tydligen en tuff sista utpost att överlista.
Och Kliton Bakiu var så bra som man förväntar sig att han skall vara.Edsbruks IF åkte till Tallåsvallen för sin premiärmatch mot Ruda IF. Förlust med 32, men relativt nöjda med sin premiärmatch ändå. "-Vi gör våra två mål på fasta situationer. Surt med förlust, men Ruda var det bättre laget." Tummen upp, äntligen någon som kan erkänna att motståndaren var bättre istället för att komma med en massa bortförklaringar om saknade spelare eller dåliga planer.

Enda kommunlaget med hemmaspel var Västerviks FF som vann med 4-1 mot Ängö BK. Trots att man vid 1-1 och 20 minuter kvar av matchen får en spelare utvisad, så gör man tre mål. Starkt jobbat, visar kvalité.
"-Det var ett grymt VFF den här gången. Det var den bästa insatsen i år utan tvekan. Killarna gjorde exakt vad vi hade kommit överens om innan. Det var ett galet bra som inte hade en svag länk." var kommentaren efter matchen.
Enligt sig själva hade Ängö problem med VFFs fysiska spel. "-Jag är besviken på att vi slarvade bort matchen. De är ett fysiskt lag och vi hade svårt att få matchen dit vi ville.", sa Ängös tränare efter matchen. ja, det var tydligt.


Två rätt på fyra matcher
ger ingen utdelning, men det är bara att komma igen. Nya matcher och nya möjligheter till helgen.

Ikväll åker VFF till Fjölebro IP för att spela en tidig toppmatch mot Hossmo BK, som är seriens två stora favoriter. Spännande att se hur VFF tar sig an den uppgiften, mot ett lag som vill spela med högt försvarsspel och med högt passningstempo i sitt anfallsspel.

Vi får se om Ankarsrums IS har lärt sig läxan och inte ger Rudas Emil Johansson så stora ytor att hota på.

Kan IFK omvandla sitt Barcelona dominans till effektivitet, då kan det bli en rolig lördagseftermiddag på Bökensved för Blå-vita "Real Västervik" mot IFK Kåremo.

Slutligen Edsbruks IF som tar emot Bäckebo GOIF i sin hemmapremiär som får spelas i Västervik på konstgräs. Vilket av lagen gynnas mest av konstgräs? Det borde vara likvärdigt. I så fall är det lagens kollektiva eller spelarnas individuella skicklighet som avgör matchutgången. Och där tror jag på mer individuell kvalité och spetskompetens hos Edsbruks IF.


Fler lag kliver in på scenen
Div 6 startar upp i helgen, Hammarsgärde BK i kväll (fredag) och B.O.I.F på söndag. Hjorted/Totebo tjuvstartade i tisdags kväll med förlust mot Frödinge/Brantestad SK med 1-4. Defensiven tillsammans med rutinerade spelare skall lyfta H/T denna säsong till en topplacering är det tänkt.
En tuff start iså fall men det är ju bara spelat en match.

Överums IK
fick sin premiär inställd på grund av icke spelbar plan... och vill samtidigt inte träna/spela på konstgräs för det passar inte deras spelare. Vi får hoppas att Överums IP är spelbar till derbyt mot Gunnebo IF den 27 april istället, med Plöyboys på kullen.

Hammarsgärde BK
Börjar om och satsar ungt. Spännande och säkert välbehövligt. Hoppas att föreningen, ledare och spelare har tålamod och låter det ta den tid som det krävs. framförallt är det väl spelarna som behöver ha tålamod, att förstå att träning ger färdighet och inte jaga speltid högre upp i seriesystemen för tidigt.
Detta lag skall bli kul att följa.

Gunnebo IF
Går i gång nästa vecka, med match mot Frödinge/Brantestad SK. Kommer att försöka spela en lite enklare fotboll denna säsong, men det kan gå bra det också, kanske bättre, när Tränar-Stefan anpassar sitt spel efter spelartruppen.

B.O.I.F
De tycker att det är dags att bli topplag nu, med 25 spelare i truppen.... ytterliggare ett lag/tränare som har ambitioner att lyckas och spela en attraktiv fotboll. Hoppas att de har alla spelare med sig och att de tränar och ger sig chansen att uppfylla målsättningen. För B.O.I.F i Odensvi erbjuder alltid en fantastiskt fin gräsmatta att spela på, som verkligen inbjuder till "spel efter marken".

För min del så tror jag att div 6 Vimmerby blir lika ojämn i toppen till slut som 2017, i år kommer serien att domineras av Vimmerby IF Akademi och BK Boston. Men som sagt, jag har tippat fel förr....


Damlagen startar också

Tjust IF starar sin resa i serien på söndag borta mot Rödsle BK B. Landin vill se ett mera spelande Tjust i år, vilket givetvis utvecklar mycket individuellt.
Helt rätt! men vi får hoppas att de inte plockar bort de moment som gjorde dem framgångsrika förra säsongen på bekostnad av flera passningar inom laget.Västerviks Damfotboll startar med hemmamatch mot Frödinge/Brantestad,
också de på söndag. VDF gjorde ju rent hus, segrar mot Högsby IK och Frödinge/Brantestad SK, i gruppspelet av Hyundai Cup under försäsongen
och möter Rödsle BK i nästa omgång. De bör vara fyllda med självförtroende när serien startar nu.

Kul att läsa om Landins 100-procentiga tjejer Sofia Karlsson, Jennifer Ilhammar och Kristin Oskarsson som alltid tränar oavsett. Detta är det första steget att implementera för alla kommun lag som strävar efter att kliva i seriepyramiden.

Fokusera på nuet, inte på dåtid.... Utan på det som vi nu kan påverka. Det kan ju vara en häftig utmaning att få använda sin kompetens och smartness att få ihop ett lag/trupp omgång efter omgång, samtidigt som vi måste tänka på framtiden om vi har mål gällande utveckling och spel i högre divisioner.

Sparka Bollen!
 


 

 

 

 

Dags för avspark

Västervik Äntligen är det dags för domaren att blåsa igång seriespelet och spelarna kan börja jaga tre-poängare. Efter månader av förberedelse både med träning inomhus och utomhus, är det alltså dags för helheten att sitta på plats. Spelsystem intränat och rätt spelare på rätt position.

 

Div 4 och div 5 startar i helgen

Västerviks FF är storfavorit till seriesegern i div 4 Östra enligt NordicBet, odds 2,65. det ska bli intressanta att följa VFF och se om de har konserverat höstformen och kanske vidareutvecklat sitt spel. Jag tror att Hossmo BK och IFK Tuna också vill blanda sig i toppstriden. Det finns säkerligen ytterliggare lag som också kommer att visa sig vara bra lag i denna serie. Premiärmotståndaren Ängö BK kommer enligt dem själva från ett lyckat genrep med seger mot Kalmar Södra med 4-1, medans VFF förlorade sitt genrep med 0-2 borta mot Boxholms IF.
Men hur viktigt är ett genrep?

Ankarsrums IS kvalade till div 4 2017, men precis som VFF föll man på mållinjen. Är det dags i år att ta steget? Nej, inte om man skall lyssna på tränare Johan Karlsson-Thörndal som menar att kvalspel och avancemang skulle vara ett för högt uppsagt mål för säsongen. Vi får väl se, matcherna skall ju spelas först och vi får väl en fingervisning ikväll när AIS startar igång seriesspelet.

IFK Västervik, kommunens nya Real Västervik. "-Det är den bästa trupp jag någonsin haft", säger Fredrik Walfridsson. Det blir upp till bevis för framför allt spelare. Det går inte att leva på gamla meriter. IFK Västervik är absolut ett av de lag som kan stå överst i höst när serien ska summeras.

Edsbruks IF som enkelt och överlägset vann div 6 förra året, har stora förväntningar på sig när de kliver in i seriespelet i år, framför allt från närområdet. Lagets uttalade målsättning är en topp 5-placering, men jag tror att de internt siktar högre. Målskillnad i div 6 2017 var 115-20, kan man fortsätta att producera många mål framåt och hålla tätt bakåt?

Man pratar mycket om spelsystem, sifferkombinationer och offensiv fotboll. Men tyvärr är kvalitétsskillnaderna mellan de bästa och de mindre bra spelarna för stor i distriktsserierna, vilket gör att spelsystemet inte blir så avgörande. Det som istället avgör matcherna är de individuella prestationerna av ett par spelare som är några snäpp bättre än alla andra.

Spelsystem (sifferkombinationerna) grundas ofta på ett kontrollerat försvarsspel (grunduppställning). Uppställningen vid ett bollinnehav och i anfallsspel får ofta ett helt annat utseende.
Därför skall det bli intressant att se:
- Hur kommer Johan Lundin och Fredrik Lindhe hitta spelvägar fram i offensiven, på kant eller centralt?
- Har VFF utvecklat sitt framgångsrika kantspel från förra hösten?
- Kan man hantera ett noggrant passningsspel över 90 minuter, som enligt VFF har varit ett problem under försäsongen?
- Hur klarar man att förändra matchbilden?

- Fortsätter Jesper Karlsson att producera mål för AIS (22 mål 2017)?
- Hur gör man med övergången från försvar till anfall i år?
- Hur klarar man att värdera försvarsspelet, högt/lågt?

- Hur involverar IFK Kliton Bakiu i anfallsspelet?
- Har man hittat balansen mellan offensiven och defensiven?
- Hur får man till jämnheten över 22 omgångar?

- Fortsätter Johannes Berg att göra mål för Edsbruks IF i div 5?
(30 mål i div 6 förra året)
- Hur fri roll får Robin Lundahl att styra offensiven i div 5?
- Hur har man utvecklat passningsspelet och hur använder man det?

Dessa frågor börjar lagen att leverera svar på, nu när tävlingssäsongen drar igång på allvar.

 Bra/dåligt genrep ger dålig/bra seriepremiär

Jag tror numera att genrepet är mindre viktigt. Förr pratade man om att "dåligt genrep" ger en bra premiär. Men hur det går i det enskilda genrepet ska man nog inte lägga så mycket vikt vid. Vi måste se över hela perioden, att man under de förberedande träningarna och matcherna hittar sina linjer och strukturer i sitt spel. Att vinna träningsmatcher och kanske genrepet är givetvis bra, det bygger självförtroende och förhoppningar men inte alltid det mest nödvändiga.

Jag hoppas att lagen känner att de har hittat sitt spel samt att de spelar och gör de saker som man pratat om under hela försäsongen. Att spelarna visar upp en närvaro i spelet och en attityd till såväl försvarsspel som anfallsspel samt att man fokuserar på det som man som lag och individuellt kan påverka. Men man skall inte glömma bort att det finns ju en motståndare på andra planhalvan som inte vill något annat än att förstöra den tänkta matchutvecklingen.

Äntligen är det dags - Lycka till!

Mitt tips i helgens premieärmatcher
Ikväll, fredag 13/4
IFK Kåremo - Ankarsrums IS    2 (1-2)

Lördag 14/4
IF Stjärnan - IFK Västervik        2 (0-3)
Ruda IF - Edsbruks IF               2 (0-2)
Västerviks FF - Ängö BK          1 (1-0)

Sparka Bollen!

Jag skall försöka blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar