Logga in

Thomas Kongstad

Sparka bollen!

Välkommen tillbaka till lokalfotbollen...

Västervik Kul att du är tillbaka, sa Jonathan Åhman i telefonen när han ringde en fredagkväll för en kommentar efter min första match med AIS på bortaplan mot slutsegraren i div 5 NÖ, IFK Oskarshamn, i slutet av augusti.

Tack Jonathan, det har varit en intressant tid att återigen vara på lokal nivå där fotbollen är på 5-6 plats på en prioriteringslista, egentligen nästan oavsett vilket lag i kommunen du tillhör.

Kommunfotbollen - vart är vi på väg eller vart är vi
Det var bättre förr....
hör man ofta numera när man sitter på läktaren, oavsett vart man är och tittar på fotboll. Spelmässigt, materialmässigt NEJ, spelare/ledares inställning till sporten JA.

Tittar man tillbaka i backspegeln när man själv spelade, så under vissa perioder var man en så kallad marginalspelare som fick starta ibland och sitta på bänken ibland, ungefär fifty-fifty av matcherna. En dryg vecka innan vi skulle möta Gunnebo IF i smålandscupen gick jag nervöst fram till min tränare. "Jag har tänkt att åka till kompisar i Stockholm nästa helg... är det ok?" Det skulle betyda att jag skulle missa söndagsträningen. Svaret kom snabbt: "Visst, men då är du inte aktuell mot Gunnebo". Jag stannade givetvis hemma, tränade den söndagen och fick spela 15 minuter på slutet mot Gunnebo den efterföljande onsdagen.

Det var en annan tid. En annan filosofi. En annan generation. Och framförallt en annan syn på fotbollen. Nu kan spelare missa sex-sju matcher under en säsong utan att det berör dem. Det är här tränarna måste se utmaningen, gilla läget. Tycka att det är spännande att få vara med i den nya tiden. Brotta sig in i spelarnas tankar och få med dem på ett gemensamt tåg för att nå resultat.

Kommuntränarna har under vårsäsongen tvingats parera högskoleprov, studentveckor, festivaler och semester. Och när jag kom in under hösten kom nästa utmaning. En höstsäsong där redan tunna trupper (breda trupper på pappret) ofta försvagas ytterliggare på grund av en massa olika anledningar.
Man skulle kunna skriva en bok om bortförklaringar eller anledningar.

I våra kommunserier, div 4-6, som en del kallar "gärdsgårdsserier" är skillnaden mellan toppen och botten oftast antalet spelare och träningsflit. Antar att antalet spelare i respektive förening som spelar matcher speglar träningsnärvaro/flit.

Antal spelare - Förening
29  Västerviks FF     
27  IFK Västervik     
28  Edsbruks IF        
30  Ankarsrums IS   
28  Överums IK       
31  Gunnebo IF        
37  Hjorted/Totebo   
31  Hammarsgärde  
28  BOIF                 

22  Tjust IF FF         
29  Västerviks Dam  

För en tränare idag i lokalfotbollen handlar det allt mindre om taktik, struktur och uppspelsövningar under träning och match. I stället är det främsta uppdraget att försöka skapa en trygg, glädjefull grund där alla känner sig delaktiga och vill vara kvar. Få ner spelarna till träningspassen, men framförallt till matcherna. Det gäller att lyckas navigera i en kultur där "jag-tänk" är den största religionen.

Bästa säsongen hittills
Tjust IF FF  gör sin bästa säsong placeringsmässigt. Tjust blev fyra i serien i år, 7:a förra året. Klart det är godkänt, bra jobbat. Under Rolf Landins ledning har tjejerna i Tjust kul. Men målet inför årets säsong var att bli bättre anfallsmässigt. Har man blivit det?

2018 Tjust (4) 16 8-2-6  28-24  +4  23  Snitt/match: 1,75 - 1,5
2017 Tjust (7) 20 9-2-9  33-39  -6   29  Snitt/match: 1,65 - 1,95 

 

Nja, man har ett lite bättre målsnitt per match än 2017. En pålitlig målskytt i form av Jennifer Ilhammar som snittar 1 mål per match. Spelmässigt, ja det kan nog bara Rolf Landin svara på. Jag kan bara reflektera till derbymatchen mot Västerviks Damfotboll i september på Hammarsvallen, så jag avstår. Men skulle man fråga publiken runt Tjustvallen/Hammarvallen, så självklart är man bättre - man kom ju fyra.

Tillbaka kommer vi absolut....
- Vi tappade poäng mot Västervik, de är så dåliga att de är svåra att möta. De har liksom inget spel. En kommentar från ett motståndarlag, som givetvis inte är kul att läsa för ledarna och tjejerna i Västerviks Damfotboll. Stämmer gör det inte heller, för alltid när man går ut till match så har man en tanke, idé hur man skall attackera matchen. Sedan kanske man inte alltid kan utföra det rätt.

-Det har varit ett tema för den här säsongen. Ledning innan de kontrar in ett par bollar i andra halvlek. Västerviks Damfotboll-Tranås FF/Torpa AIS B 2-4

-Vi har inte haft tur, Tittar man på målskillnad så är vi på -17 och kommer sist. Vi har haft många uddamålsförluster och inte fått ut det vi velat av ett duktigt gäng. Hultsjö Atom-Västerviks Damfotboll 2-1

2018 Västerviks Dam  (9)    16  2-4-10  28-45  -17  10
2017 Västerviks Dam  (10)  20  4-4-12  44-59  -15  16

Nu får Västerviks Dam börja om i division 4 igen, problemet är bara att man redan har ett lag i div 4. Kommer detta nu att innebära att man under 2019 kommer att spela under klubbnamnet Västerviks FF och IFK Västervik istället? För att kunna behålla de två platserna i serien, eller kan man återigen få en friplats till div 3? Jag hoppas att man vill tillbaka, men då förutsätter jag att man funderar på försvarsmetoden. Lag som i försvarsspelet prioriterar markering spelar oftast med en fri spelare - libero - bakom de markerande spelarna i backlinjen. Libero är en spelare i backlinjen vars arbetsuppgifter i försvaret är att ge understöd åt och täckning (vilket avstånd?) till de spelare som har till uppgift att markera, inte skapa breda highways i mellanytorna.

Enligt vad VDF säger så har de bra ungdomsverksamhet och gott hopp om damfotbollen i Västervik, och har sagt att de absolut kommer tillbaka, hoppas bara att det inte innebär att de bara tränar och spelar för att det är kul.

Västerviks Damfotboll har använt 29 spelare i årets seriespel och Tjust IF FF har använt 22 spelare. Det vore intressant om dessa två klubbar kunde gå ihop, öka träningsdosen, satsa på damfotbollen i kommunen för att först ta upp kampen mot Hultsfreds FK, Frödinge/Brantestad och på sikt Vimmerby IF. Det skulle vara intressant att se exempelvis Nora Massi, Vilma Winqvist och Jennifer Ilhammar spela i samma lag kryddat med någon hemvändande spelare från grannkommunen.

Nu har Silly Season börjat
Det florerar en massa rykten om spelare, tränare och klubbar. Det skall bli intressant att följa fram till och under frimånaden. Månaden som kan bli klubbars mardröm men också något fantastiskt, beroende på vart det gröna gräset växer.

Läste för en tid sedan i en tidning; Tränare får lämna: "Behövs en ny röst"
-Vi känner att det behövs en ny röst i omklädningsrummet och vid sidan av planen, säger klubben och fortsätter. -Det finns inga hard feelings alls. Han har gjort ett fantastiskt jobb men det räcker med att titta i tabellen och på våra resultat, då känner vi att vi vill hitta på något annat.

Titta på detta istället
22 seriematcher - 39 st använda spelare, det kanske inte är tränarens röst det är fel på.... Klubbar och lokalpressen hjälper till att haussa upp lag och spelare inför varje säsong, men det går inte att leva på gamla meriter hur länge som helst samtidigt som den fysiska statusen är färskvara.

Pukebergs BK som vinner division 4 Östra med 10p före Hossmo BK svarar på frågan: varför vinner ni serien? -Många av oss har hjärtat i föreningen och det finns individer, som både på och utanför planen, som jobbar hårt. Vi har höjt kravbilden och hittat en stabilitet.
Det är ett steg till trean. Är ni mogna för det?
-Vi har kört tre pass i veckan, ibland fyra, så mängden finns där, men det är klart att vi behöver vässa oss.
Seriesegrarna har använt sig av 24 spelare varav 14 spelare deltagit i minst 15 av lagets 22 seriematcher.

Västerviks FF herrar femma i årets div 4 Östra efter en säsong som VT beskriver somsådär. Oinspirerad, energifattigt och i väntan på att något ska hända. Ett mellanår efter tre raka (misslyckade) kval mot division tre. Kanske är det en helt ok placering egentligen eftersom man har använt 29 spelare i årets seriespel och om det stämmer det VT har hört och skriver om att man bara varit 6-7 spelare i träning under hela hösten. Iså fall är det egentligen ett ganska bra resultat, men ett svagt betyg till div 4 Östra som serie.Jag gratulerar IFK Västervik till sitt avancemang till div 4 och till Åhman som slipper att dra på sig badbyxorna för att ta en simtur i dammen vid Örbäcken. Man kommer att klara sig bra i division 4, 2019. med nuvarande spelartrupp, men skall man lyckas med föreningens uppsatta mål att spela division tre-spel då krävs det att man tar rygg på Pukeberg BK. Men det innebär säkert ett antal obekväma beslut gällande spelartrupp, eftersom jag tror inte alla är intresserade av den mängd och den uppoffring som det kanske innebär för spelarna. Förstår föreningen vad det krävs för uppbackning för att spelarna skall få den möjlighet att lyckas, men framför allt att få dem vilja göra det?

Sparka bollen!

Referat via messenger och bollsparken.se

Västervik Fick ett meddelande på messenger i söndags eftermiddag.
Hej! Hoppas att allt är bra med dig, skoj med bloggen. Såg matchen igår, tänkte att du kanske ville ha lite om VFF från en utifrån till dina bloggtankar.
Och vad var det jag fick?

Ett hungrigt VFF, de ville vinna mer. Hög kommunikation.
Flera fina anfallskombinationer.
Högsby mycket stark period under 10-35 i första, då hade Västervik problem.
Men de lyfte sig starkt, genom aggressivt duellspel tog de sig in i matchen igen. Högsby testade 3-5-2, ett spelsätt som blir jobbigt och svårt om man inte får till defensiven.

5-5 i avslut mot mål, eller i närheten utöver de tre målen.
Heta målchanser ingår i de 5-5, men VFF hade två heta, vi bara en utöver målen. 1-2 målet, grovt självmål.

En match som innehöll mycket duellspel, det vann VFF. Calle Östins pojk, Herman Östin startade, spelade första halvlek, häftigt. Han vann inget duellspel, men rör sig fint och bolltrygg. Kliton Bakiu in i andra, ja han är en bra spelare. Lagkaptenen i VFF stort driv!

VFFs 0-1 mål, vinst duell mittplanen. Boll ut i korridor, inlägg och Sonny vräker sig i straffområdet och nickade in i mål. Ett typiskt Sonny Karlsson mål. Sonny kommer säkert göra 20 mål i trean. Högsby kvitterade i andra, Ike Fofanah hittade Victor Ivarsson, lobbskott från 7 m utanför straffområdet. 1-2 i andra, kommunikationsmiss mellan målvakt och mittback i HIK och ett riktigt självmål.

Vad som är slående, är att resultat kopplas nästan varje gång till skapade chanser, bättre duellspel och lyckade djupledspass. Hade vi mätt energinivå i lördagens match hade VFF vunnit med 100-0. Slående HIKs självmål, kommunikationsmiss som har varit ett av lagets svårigheter i flera år, kommunicera!. Kommunicera mer…

Tack för detta! Inser nu när jag läser detta, att jag saknar dessa rapporter. Så värdefulla och intressanta, även om ovanstående bara är en sammanfattning och inte lika lång och detaljrik som jag kommer ihåg dem. Ett tips till Ergest och övriga klubbtränare i kommunen, skaffa er någon som kan göra denna typ av rapport under matcherna. Om ni finner någon nytta i dem.

Ytterliggare röster om Västerviks FF försäsongsmatcher. Mycket inspirerat spel, men också väldigt fysiskt spel med en hel del gula kort. Kommer säkerligen att vara oerhört svårt att möta VFF i inledningen av serien, som kommer att spela inspirerat och säkerligen plocka mycket poäng i början av serien bara på inspiration av division tre-spel. Men hur kommer det att se ut efter 12-13 omgångar? Intressanta tankar och funderingar. Eller vad säger Ergest, Stefan och Peter? Eller Andreas Andersson: - Vi är på väg att plocka in några Superettanspelare eller spelare från grannklubbarna…..

Vad talar för VFF? Mängden av lag från Östergötland, vilket innebär derbymatcher där alla säkerligen kommer att slå alla. Mjölby AI FF bra, Skärblacka bättre (än 2019?), Smedby AIS starka, sedan får man nog inte räkna bort AFK Linköping och klassiska IK Sleipner. Alla lag är konstgräslag utan Skärblacka, vilket innebär ett helt annat spel. Men det stora antalet Östgötalag skulle kunna gynna lag som Västerviks FF och Nässjö FF.

Vad kan man utläsa av utomstående observationer och resultat från ett fåtalmatcher?  
Nyckelspelare för VFF 2020 kommer att vara: Albin Liffner, Johan Lundin, Kliton Bakiu (trots sparsam speltid hittills) och Sonny Karlsson.
Viktiga nycklar i spelet för VFF: Energinivån, balansen i det fysiska spelet, duellspelet och omställningsspel.

Fortsätt att följa mig på bollsparken.se, ni som tycker att det är intressant

Har själv inte ännu haft möjlighet att se VFF spela i år, mer än delar av matchen mot Åtvidabergs FF som jag såg via vt.se. Under den matchen avslöjades de brister som finns i VFFs lagbygge, men dessa brister tror jag att Ergest har koll på. Skall försöka se matchen på lördag mot Vimmerby IF. Skall bli kul att se Västerviks FF, samt matchen i matchen mellan Ergest Fasko och förra årets hjälptränare Johan Karlsson-Thörndal. Mitt tips Ergest går för hög press och bollvinst, Johan avvaktar och spelar på VFFs misstag.

Det gäller nog att de gul-svarta fortsätter att träna och försöka utveckla sin spelidé, samt att hitta balansen i spelnycklarna.

När man får sammanfattningar som ovan, så kommer jag på mig att jag saknar att prata fotboll gällande tankar kring spelares utveckling, spelsätt, försäsongsupplägg mm. Därför är det kul att få möjligheten med att prata fotboll, intressant att höra hur man lägger upp sin träning under försäsongen. Pratade med en tränare utanför kommunen för några veckor sedan, hur de lägger upp genomförandet av försäsongsträningen. -Januari och februari jobbar vi med försvarstermer, nu i mars börjar vi titta på offensiva termer och i april jobbar vi med omställningar och fasta situationer. Jag lovar att nästa gång ni kommer, så kommer jag att sitta på läktaren så kan vi prata lite fotboll efter den matchen istället.

Fortsätt att följa mig på bollsparken.se, ni som tycker att det är intressant

Hur planerar och tränar vi på försäsongen
Många lag, ledare och spelare är överens om att vi behöver träna mer och hårdare för att lyckas.
För att vinna serien måste vi träna hårdare, bli starkare och orka springa i 90 minuter. De flesta lag tränar ett antal träningspass på gym under försäsongen första två månader, för att när träningsmatcherna börjar byta ut gympasset mot matchpass på helgen. Jag är ingen fysiolog, men skulle nog säga att vi skall träna hårdare för att vinna mer närkamper, men främst för att kunna träna mer och tuffare över tid och detta utan att dra på sig onödiga skador.

Tjust IF FF Dam är väl det lag som bäst har över tid har tränat kondition och styrka de senaste säsongerna och det har givetvis varit en framgångsfaktor under 2019 i div 3. Här har ju Daniel Farray gjort ett stort jobb som är ansvarig för den fysiska träningen och den allsidighet som träningen ger, gör att intresset för träningspassen är stort. ”-Det är nästa flera deltagare på dessa pass än vad det är på de ordinarie fotbollsträningarna.” hmmm……….. håller det? Fys skall väl inte ersätta utan förbereda för mer och förebygga.

Jag hoppas att de lag som bestämt sig för att köra hård fysisk uppbyggnad under försäsongen också fortsätter men i mindre mängd nu när träningsmatcherna börjar och under tävlingssäsong kombinerat med bollpass enligt lagets spelidé. Men givetvis finns inget som säger att den som tränar mest vinner mest, men förutsättningarna ökar för fler vinster. Det är mycket annat som också spelar in. Träningen är en del, men det finns många andra aspekter att ta hänsyn till när ett lag presterar bra eller dåligt.

Det finns väldigt många sätt att nå framgång. Det gäller att se hur lagens utseende, träningsmiljö ser ut och sedan komplettera med vad den saknar utifrån de faktorer/nycklar man tror att man behöver för att bli framgångsrik.

Det kan vara exempelvis:
1. Spelare (kvalité/kvantitet?)
2. Träningskvalité/-mängd
3. Spelidé

”-Bara vi tränar mer kommer vi att hänga med de övriga lagen”, men det gäller att hela tiden förbereda sig för att träna mer. Träna hårdare och mer med både kvalitet, kvantitet och tillgänglighet av spelare är ingredienser för att bli framgångsrik över tid. Men det gäller att hitta någon form av balans eller periodisering av helheten. Att veta hur och vad vi skall träna och hitta en balans i detta, vad skall vi träna när vi känner oss pigga respektive slitna. Då har man en väldigt god utgångspunkt för att vara framgångsrik i sin tävlingsmiljö oavsett nivå.

Jobbar vi idag som ovanstående lag i periodiserade block/tema över tid under försäsongen.
Jan/Feb – försvarstermer, fys
Mars – offensiva termer, fys
April till seriestart – omställningar och fasta situationer, fys
Allt detta kopplat till den spelidé och nycklar som vi använder oss av och även den fysiska träningen skall sammankopplas, som exempelvis kan vara:

FÖRSVARSSPEL
Målet är att vinna boll, ”hindra framåt”, hindra målchanser – att skapa bra utgångsläge att anfalla

Arbetssätt: Positionssförsvar
Organisation: 4-4-2/4-2-3-1/4-3-3
Viktigt med: återerövring, utgångspositioner, avstånd lagdelar, kommunikation mm
Justering av lagdelar: tappad press, ”återtagen press”, brytning


ANFALLSSPEL
Målet är att hitta in bakom motståndarens backlinje, att skapa målchanser, att göra MÅL!

Arbetssätt – vad gör vi:
i uppbyggnad mot organiserat försvar
i genombrott
i omställning mot oorganiserat försvar

Prata fotboll i dess olika former är intressant. Är det något som gjort mig intresserad och nyfiken. I referatet från Tjust Dams senaste träningsmatch, seger mot Runsten/Möckleby med 3-1. Så får försvarsspelet beröm, bra att försvarsspelet sitter tidigt på säsongen. Men det som gör mig nyfiken är hur de löser hög backlinje där bägge mittbackarna skall sätta press. Det skall bli intressant att kika på.

Fortsätt att följa mig på bollsparken.se, ni som tycker att det är intressant

Sparka Bollen!

 

Nu kommer vi att jaga spelare och filosofi på bollsparken.se istället

Västervik I samband med att Öst Media lanserar nya sajter och appar, så kommer de inte längre att ha några externa bloggare. Bloggarna kommer att upphöra från och med siste februari. Det har varit kul att skriva på VT, vissa tycker det har varit intressant och utvecklande att läsa och vissa tycker att det varit mindre bra och läsvärt.

Men för er som tycker att det varit intressant, så kommer jag att fortsätta att skriva på bollsparken.se istället.

Nu startar äntligen träningsmatcherna,
efter några månader av förberedelse i idrottshallar, gym, på fotbollsplaner och vid taktiktavlan. VFF har startat, så också Tjust Dam och nu imorgon lördag spelar Hultsfreds FK-Hjorted/Totebo, Västerviks FF-Nässjö FF och på söndag Ankarsrums IS-Gunnebo IF.

Vilka förväntningar har vi på säsongen?
Detta är vad lagens tränare brukar säga inför säsongsstarterna när lokalmedia frågar om lagens spelidé och förväntningar på säsongen.

”- Att vi skall vara organiserade. Veta hur och när vi ska göra vad och framför allt göra det tillsammans. Vi kommer att spela ett 4-2-3-1-system med mycket fart på kanterna och mycket folk i straffområdet.”

”–Att vi ska försöka vara ett spelande lag, men även med lite långbollar. Dessutom ska det vara roligt att spela fotboll.”

”-Att vi kan spela fotboll med bra passningsspel och förhoppningsvis ha mer boll än motståndarlaget.”

”Att vi har ett Positionsbestämt lagspel – skapa och krympa spelytor – kontrollera bollen – Djupledsspel – Passningsinriktat spel – Skapa målchans och avsluta – Bollorienterat försvarsspel – Press på bollhållaren – Kollektiva försvarsmetoder och korta avstånd”.

Vad vill jag se?
Jag vill se lag med bra balans i laget när man skall anfalla och försvara. Att det finns spelare i de ytor och ”korridorer” som man önskar. Och att spelarna tänker och hittar lösningar inom givna ramar.Exempelvis
Mittbackar som är skickliga på att ta fram bollen i speluppbyggnaden och i det kollektiva försvarsspelet.

Defensiva mittfältare som kan styra tempot i matchen, skicklig på att avväga passningsalternativ offensivt och med sin följsamhet svår att passera.

Centrala offensiva mittfältare som har en fin funktionell teknik och bollkontroll i fart kombinerat med en blick för spelet och en passningsfot som löser många situationer. Som många bolltrygga spelare så finns utvecklingsområdet i avvägningen att spela i tid och med tiden göra alla aktioner snabbare

Forwards som har snabbheten, vet var målet finns, tar rätt beslut i svåra situationer och kan skapa ytor för sig själv tack vare god teknik och farten i benen.

Kommer jag/vi att få se dessa spelare, det hoppas jag. Men i vilket av kommunens alla lag vet jag ännu inte, men det återkommer jag om när jag hittar dem. Däremot tror jag inte att vi kommer att hitta alla dem i samma lag.

Jag tror att som tränare får man ständigt omvärderar sin fotbollssyn och anpassa spelidén efter spelarmaterialet och inte tvärtom. Jag som alla andra har ju en spelidé, som är den ultimata i mina ögon om jag hade obegränsat med pengar, men jag har svårt att tro att någon shejk skall köpa upp ett lag i kommunen åt mig imorgon. Så om/när jag återupptar tränarskapet igen måste jag förhålla mig till verkligheten.

Först vill jag se spelarna in aktion, sedan får man skruva på sättet att spela. Visst har jag vissa nyckelprinciper jag jobbar efter, men ingen som jag inte skulle vara beredd att rucka på om det krävs. En tränare måste vara beredd att döda sina älsklingar, även om det gör ont ibland. Hur ser det ut hos lagen idag? Det skall vi också ta reda på under våren.

Dessa nyckelprinciper pratar vi om nästa gång, fast då på bollsparken.se 
jag hoppas att ni vill fortsätta att läsa mina inlägg, fast nu på en annan plattform, bollsparken.se.

Sparka Bollen!

Grattis till diamanten, Jennifer, och till guldet, Johan!

Västervik Ett par veckor innan Tjust Open skulle spelas hade Centralhotellet samlat sin jury för att utse kommunens bästa dam- och herrspelare 2019.
Det var ett relativt kort möte innan man var överens om pristagarna.

Diamantbollen tilldelades för andra året i rad Jennifer Ilhammar, Tjust IF FF, GRATTIS JENNIFER! Guldbollen till Johan Lundin, Västerviks FF, GRATTIS JOHAN!


Jennifer Ilhammar, Tjust IF FF – Diamantbollen 2019
Motivering: Vi skulle kunna linda in det, göra det spännande och försöka mörka vem som är årets vinnare. Men det är egentligen inget snack om saken. Precis som VFF tog Tjust IF ett kliv upp i seriesystemet. Man gjorde det tack vare driv, träningsflit, spännande talanger, rutinerade hemvändare. Och så ett par målsprutor. Hon borde vara aktuell för spel ännu högre upp, så bra är årets vinnare av diamantbollen 2019.

Johan Lundin, Västerviks FF – Guldbollen 2019
Motivering: Så tog Västerviks FF till slut det där steget upp till division tre. Det började med en regnig konstgräshistoria mot Gullringen, en match där VFF var illa ute men räddade en 2-2 efter en uppryckning i andra halvlek och slutade med kamp hela vägen in. Och bland målglada forwards, överstegande yttrar och känsliga innermittfältare finns en härförare som på något sätt utgör inte bara ryggraden utan också lungor och hjärta av det här laget.

Många av förhandsfavoriterna framförallt på herrsidan fanns i Sporthallen när priset till kommunens bästa dam- och herrspelare skulle delas ut. Det hade varit många spekulationer och frågor om vem som var vinnare. Men för mig var pristagarna de självklara vinnarna.

Jennifer Ilhammar fick Diamantbollen för andra året i rad. 2018 blev det 15 mål i div 3. Den här säsongen blev det 35 mål, varav 2 straffar. Jennifer är en utpräglad målskytt som har en stor vertygslåda. En spelare som kan göra och gör mål på olika sätt. Bra på att rycka motståndare i i djupled, skapa utrymme både för sig själv och för sina lagkamrater. Bra på att utmana, snabb i löpningen, kan växla tempo, skott, passningsspel, spelförståelse och tar ett ansvar även när det inte stämmer helt och hållet för henne och övriga i laget. Det finns en stor utvecklingspotential i Jennifer och det skall bli spännande att se henne möta lika bra eller bättre spelare varje omgång nästa år. Men det gäller att få förutsättningarna att utvecklas. Träning handlar ju om att på individuell nivå hela tiden försöka höja sig över nuvarande prestationsnivå. Att få hjälp att analysera årets säsong med att se vad som behöver förstärkas och förbättras, här ligger ett stort ansvar hos team Landin/Krûger.

Johan Lundin fick också Guldbollen för andra gången, senast var 2017, när han kom till VFF efter spel i Vimmerby IF. Johan har under dessa år varit lagets stöttespelare. Med en roll som lagkapten, ledare på plan och även ibland målskytt. Detta år har jag sett VFF ett antal gånger och sett hur Johan sätter gränsen för lagets spel vad som är ok, håller ihop lagdelarna och i sitt egna spel vet exakt vart gränserna för det tillåtna går. Jag skrev i ett tidigare inlägg: VFF grundlägger totalsegern under vårsäsongen där man spelar en bra anfallsfotboll med ett högt presspel som ger ett stabilt försvarsspel styrda av kapten Johan Lundin och där man sedan hittar vägar att klara av hösten genom att vinna rätt matcher när spelet och spelarmaterialet inte är lika vasst. Den viktigaste pusselbiten för sportchef Andersson inför VFFs återkomst i förbundsserien är att fixa är fortsatt spel för Johan Lundin, vilket jag förutsätter redan är ordnat. Johans betydelse på planen, i omklädningsrummet och på träningsplanen kommer att vara ännu större 2020.

VFF vann Tjust Open – precis som förutspått
Precis som jag förutspådde i föregående inlägg så fick vi se varierande kvalité på matcherna, ett relativt statiskt spel, med få platsbyten mellan balans- och vingspelare.  Men också en hel del fina spelkombinationer och individuella prestationer. Och till slut med en klar och given vinnare trots lite poängtapp på vägen. Grattis Västerviks FF

Totalt fanns det många unga spelare i de deltagande lagen i Tjust Open som jag tror skulle utvecklas ännu mer om det under vinterhalvåret spelade Futsal. Varför spelar ingen klubb seriespel i Futsal? Jag vet att äldre spelare inte vill spela, eftersom de har haft en lång säsong och behöver vila….. Men yngre spelare som tycker om att träna, skulle kunna spela och det skulle gynna deras utveckling. Man skulle kunna samla de som vill i en förening, det skulle alla föreningar och lag tjäna på när huvudsäsongen börjar. Att spela futsal för en klubb och fotboll för en annan är ju helt ok. Mellan den 1 augusti och den 31 augusti infaller frimånaden i Futsal, vilket inte ställer till det med klubbtillhörighet i fotboll. Låt oss få se ett kommunalt futsallag under nästa vintersäsong och utveckla kommunfotbollen ännu mer.

Klubbarna ”plundrade” på sin spelartrupp eller rena julafton
Ibland tycker klubbarna att de blivit plundrade på spelare, andra firar tidig julafton. Snart slår fotbollens övergångsfönster igen. Frimånaden brukar beröra. Röra om. Uppröra. Intressant att följa klubbarnas strategier och tankar. Snart är det den 15 december och frimånaden slår igen. Först då kan egentligen klubbarnas sportchefer och tränare räkna ihop plus och minus samt en målsättning kan formuleras. Ett bevis på detta är väl exempelvis som i grannkommunen, där ett lag värvade 4 spelare från ett annat lag men bara några dagar senare så ångrade de sig och gick tillbaka. Egentligen inget unikt för det har hänt inom Västerviksfotbollen också. Tycker trots allt att det varit en lugn frimånad i Västerviksfotbollen i år, trots ganska stor spelaromsättning mellan klubbarna.

De flesta lag pratar om att man har något bra på gång och nästa säsong skall man vinna serien.  Men hur tänker man? Om vi skall nå vår målsättning, utvecklas och ha en balans i truppen behöver vi göra så här…. Och därför vill vi ha den här spelaren och den här….. därför att….

Har tidigare skrivit om att man även på denna nivå borde använda sig av den statistik man på ett enkelt sett kan få fram genom analysera sitt lags matcher och sett att spela för att hitta styrkor och svagheter. Men givetvis är det beroende på hur viktigt man tycker att det är, eller så tycker man – Nytt år Nya förutsättningar. Vore intressant att ta del av klubbarnas analysresultat och hur de tänker, men tror inte att man avslöjar det.

Varsågoda! Bjuder på lite lagstatistik gällande klubblagen i kommunen betr speltid och antal spelare. Vad säger denna statistik? Är detta intressant? Beror på vem man frågar. Jag tycker att den är intressant. Och vad som är intressant, kommer jag att utveckla i ett senare inlägg.

Lagstatistik, nedanstående tabell visar kontinuiteten i startelvan, tiden i startelvan baserats på medeltiden av de elva spelare som fått mest speltid, samt hur många som fått chansen i startelvan och hur många som fått speltid.

Division 4NÖ
8.  Västerviks FF                     76,24               41                     41
11. IFK Västervik                     74,75               31                     31                    


Division 6 Vimmerby
1.  Hjorted/Totebo                    83,05               29                     29
2.  Ankarsrums IS                    80,59               31                     31
4.  Överums IK                        78,95               24                     24
4.  B.O.I.F                                78,95               28                     28
8.  Hammarsgärde BK             74,05               28                     28
11. Gunnebo IF                        65,45               28                     28

Division 3 Norra Dam
4. Västerviks Damfotboll         77,27               27                     27
5. Tjust IF FF                          76,82               28                     28

Är det bara jag som är tillräckligt nördig för att hitta intressanta saker i ovanstående siffror?

Svenska mästarna får ursäkta
trots ett gult-rött-blått fotbollshjärta så packar jag ned Cornelia Malms (tvåa i Mack-SM) hyllningsmacka till Markus Rosenberg i bilen och beger mig till Parken, Köpenhamn, på torsdag för att se avgörandet i Europa League, grupp B, mellan FC Köpenhamn och Malmö FF. Har de senaste åren lärt mig att se Markus Rosenbergs storhet och betydelse för Malmö FF. Med en roll som pådrivare, målgörare och kapten, gör det honom till en spelare som medspelare och supportrar älskar att ha i sitt lag och som motståndarna störs av och ”hatar” att ha som motståndare. Enda felet med ”Mackan Rosenberg” är att han inte spelat i Djurgårdens IF, synd eftersom han älskar Stockholm och konstgräs så mycket…..

Förutsättningarna inför torsdagen:
Köpenhamn säkrar avancemang vid kryss eller om Dynamo Kiev spelar lika eller förlorar. För MFF kan ett kryss räcka, men det beror på hur det går för ukrainarna. Vid oavgjort i Kiev går både MFF och FCK vidare, oavsett resultat på Parken.
Jag tror att Markus Rosenberg får en lika fantastisk avslutning på sin spelarkarriär som han fick när han spelade sin sista hemmamatch mot Dynamo Kiev för två veckor sedan.

Prova Cornelia Malms supermacka till Markus ”Mackan” Rosenberg
Surdegsbröd
Långbakad högrev
Tryffelmajonäs
Cheddarost
Picklad Rödkål
Grädda sedan i ett mackjärn

Sparka Bollen!

 

2019 års Diamant- och Guldbollen tilldelas…..

Västervik O nej, detta avslöjas inte förräns på fredag, kl 19.45, i samband med att Tjust Open spelas i Sporthallen Västervik. I pausen efter 3 spelade omgångar delar Centralhotellet ut Guld-/och Diamantbollen till kommunens bästa herr- och damspelare 2019.Juryn har gjort sitt val, sedan återstår det att se om ni har samma vinnare. Säkerligen finns det ett antal spelare inom dam- och herrfotbollen i kommunen som har specifika spetsegenskaper och utmärkt sig vid olika tillfällen under säsongen, som ni anser borde vara vinnare. Det finns säkert också många spelare enligt er ute i respektive klubbar som uppfyller de kriterier som Centralhotellet med jury har som utgångspunkt i val av vinnare utav
Diamant-/och Guldbollen.

Och kriterierna för att vinna Diamant-/och Guldbollen är:
- Duktig aktiv spelare.
- Ett gott föredöme för andra ungdomar både på och utanför fotbollsplanen.
- En god lagkamrat.
- En träningsvillig och juste spelare.
- Spelare i ett Tjustlag.2018 års Diamant-/och Guldboll tilldelades Jennifer Ilhammar, Tjust IF FF, och Kliton Bakiu, IFK Västervik (numera Västerviks FF).

Fick en fråga i onsdags kväll av VFFs tränare, Ergest Fasko:
-Vem får Guldbollen 2019?
Ledsen Ergest, men du får vänta tills på fredag kväll för att få reda på om någon av dina gissningar var rätt.

Tjust Open – vem vinner?
Boll efter marken – rörligt spel och många målchanser…. Det hoppas jag att få se på fredag kväll i Sporthallen.

Futsalspelare sätts regelbundet i situationer där de måste ta emot eller spela bollen under press och på små ytor. Som spel ställer det höga krav på teknik, rörelse, speluppfattning och kondition.

Vilken typ av spelare (position) pratar man om i Futsal och får vi se detta på fredag?

Målvakt:
Målvakten får ha endast ett (1) bollinnehav på egen planhalva i maximalt fyra sekunder per anfall; gäller både med händerna och med fötterna. På motståndarens planhalva får målvakten delta på samma sätt som utespelarna, med fritt antal beröringar.

Libero:
Spelare som ofta har sin utgångsposition närmast egen målvakt, balanserar laget och har framför allt defensiva uppgifter.

Vinge:
Kantspelare som i anfallsspelet ofta utmanar motståndarna i 1 mot 1-situationer och avslutar anfallen. De kan spela på motsatt sida av deras ”bästa fot” så att de får bättre förutsättningar att ta skott eller hitta passningar. Vingen är ofta den spelare som gör mål, frispelad vid den bortre stolpen.

Pivot:
Spelare som oftast har sin utgångsposition närmast motståndarnas mål. Den viktigaste uppgiften är att ta emot bollen felvänd, hålla den i anfallsposition tills man lyft upp laget och fördela bollarna till medspelarna. Pivoten jobbar gärna i löpningar som en åtta runt sin markering.

Joker:
Utespelare som enligt reglerna kan byta med målvakten. Syftet är att skapa numerära överlägen i anfallsspelet.Vem är favorit att vinna Tjust Open?
Givetvis Västerviks FF. Kommer de till start med merparten av sina nyförvärv, så bör de gå igenom turneringen utan att tappa någon poäng. På Facebook hintar VFF om spelare från VFFs segrande lag år 2010, vi får väl se hur det blir. Kanske även premiärmotståndaren Gunnebo IF visar upp någon duracelliknande bolltrollare i Gunneboflagga. Även IFK Västervik, AIS, BOIF, Hjorted/Totebo och Överum kommer säkert att visa upp både nya och gamla spelare i sina startuppställningar. Men oavsett så kommer Västerviks FF att lyfta bucklan straxt efter kl 01.00, med Robin Lundahl, om han nu spelar, som kvällens skyttekung.

Vad kommer vi att få se för spel
Jag gissar att vi kommer att få se de flesta lagen spela 1-2-1 i anfallsspel och 2-2, zonmarkering, i försvarsspelet. Målsättningen kommer att vara att i anfallsspelet få upp bollen till pivoten som spelar ut bollen till en vinge som skjuter. Den andra vingen tar retur eller stöter bollen i öppet mål vid bortre stolpen och gärna lågt. Detta spel brukar användas mot lag som kliver upp och försöker pressa. Mot lag som ligger lågt i försvarsspelet gäller det att ha tålamod och bolla bollen fram och tillbaka. Balansspelaren och vingarna byter hela tiden position för att öppna upp motståndarnas försvar medan pivoten är mer statisk och rör sig i en åtta runt deras balans som säkerligen markerar denne.

Eventuella tankar/nycklar i anfallsspel
- Håll bredden och öppna upp banan med vingarna
- Hitta en ny yta – stå aldrig still. Rör dig mot den yta där din medspelare nyss stod.
- Spelare med boll utmanar motståndare, de andra söker ny yta.
- Öppna upp passningslinjer genom att möta eller gå ifrån bollinnehavaren.

Vad kommer vi troligtvis inte att få se:
- Platsbyten och rörelse mellan balansspelare och vingspelare
- Jokerspel

Vi ses på fredag. Det kommer att bli en spännande kväll i sporthallen när man skall stänga fotbollssäsong 2019, genom att kora kommunens bästa herrlag i futsal…. och prisa kommunens bästa dam- och herrspelare.

Sparka Bollen!

Hur tränar man för att nå elitspel i fotboll

Västervik I förra veckan arrangerade Smålandsidrotten tillsammans med Mikael Krantz, från Vimmerby, en inspirationskväll för målvakter. Inbjudna gäster var Magnus Olsson och Katie Fraine från Växjö DFF. Magnus Olsson är huvudtränare till damallsvenska Växjö DFF (ett huvudansvar han delar med Maria Nilsson) och Katie Fraine, en amerikansk målvakt med meriter från Linköpings FC, Vittsjö GIK och nu Växjö DFF.Dessa tre bjöd på två inspirerande träningspass för unga målvakter. Här var kommunfotbollen representerad genom Tjust IF Dams målvaktstalang, Stina Vahlman Österström. Verkligen synd att inte fler tog chansen att få träningstips både för kollektivet och individen.


Var jag där för att få tips hur man räddar bollen? Jag som har alltid sagt att det spelar väl ingen roll om man utför det tekniskt rätt, bara man räddar bollen från att gå över mållinjen. Nej, det var jag inte. Jag var där för att lyssna på Magnus, hur man når elitfotbollen och hur Växjö DFF gör.

Magnus pratade bland annat om de Egenskaper de vill ha, Ledarens roll, Tålamod och att Tänja gränser.

Egenskaper VDFF söker bland sina spelare
- Hårt arbetande
- Drivna, lojala och engagerade människor
- Snabba
- Löpstarka
- Förståelse för defensivt positionsspel
- Vill framåt – göra mål
- Kreativa

Egenskaper hos Ledaren.
- Ställer krav efter den enskilda individens nuläge och målsättning
- Är noggrann i att beskriva förväntningar på spelaren i anfallsspel och i försvarsspel
- Förstår sin roll och att samverkan med andra ledare är en absolut nödvändighet
- Använder spelövningar som tvingar fram snabba beslut och explosiva aktioner

Gäller att ha tålamod
- Att utveckla sig tar tid. Många timmars träning, både egen och lagträning behövs för att nå världsklass inom ett område.

Och att man kommer till varje träning för att förbättra sig, och man vet vad som krävs för detta. Man förbereder sig noggrant inför träning och match. VDFF F19 tränar ca 7-8 pass i veckan, fördelat på skolträningar (NIU-Gy) och lagträningar samt att man också försöker hitta individuella träningspass. VDFF och deras unga spelare strävar efter ständig utveckling, och de vet att det krävs 100% fokus på uppgiften.Träning handlar om att hela tiden försöka höja sig över nuvarande prestationsnivå och tänja på gränserna. Men för att klara av alla dessa timmar som krävs för att nå elit, så gäller det även att få tid att ha roligt och hitta glädje.

VDFF tränar utifrån sin spelidé/principer, men också träning i spelarnas individuella positioner och  för att utveckla deras egenskaper och roller. På plan eller utanför vill de alltid prata fotboll med sina spelare, både hur och varför.

Många tänkvärda och intressanta saker. Förvånadsvärt att inte några av ledarna från våra kommunklubbar var på plats. Då tänker jag främst på dam och flicklag i kommunen. Men det var visserligen inga från Vimmerbyregionen heller. Man kanske redan har alla framgångsnycklar i sin knippa…

Hur tänker klubbarna om sina talanger? Vad gör de? Hur hjälper man de grabbar och tjejer som vill satsa på sin idrott, i detta fall fotbollen. Hur hjälper exempelvis VFF Ludvig Gustafsson som är en av 29 spelare som är uttagen till smålandsläger, där man så småningom skall bli 15 spelare och bilda Smålandslag för pojkar 03. Ludvig, som siktar på en plats i sluttruppen, som ska möta Blekinge i en match senare i höst.

Ludwig är ju bara en av alla ”talanger” som finns i kommunföreningarna bland pojkar och flickor. Wilma Edström, 17 år och Stina Vahlman Österström 14 år, både från Tjust IF Dam på dam-/flicksidan är två andra ”talanger” inom kommunfotbollen.

Grattis till kommunens fotbollsstörstande publik
Jag läste VFFs serieförslag för ett par dagar sedan. Nässjö FF (2), AFK Linköping (2), IK Sleipner, Smedby AIK, Borens IK, Eneby BK, Dagsbergs IF, Malmslätts AIK, Mjölby AI FF, Skärblacka IF och Torstorps IF. En häftig utmaning för kommunens bästa lag och många bra lag/matcher på Bökensved att titta på nästa år. Många bra lag med strukturerat idé för både offensivt och defensivt spel, speed och tryck i ytterzoner med spel i mittzonerna. Detta blir något helt annat än de lag som kom till Västervik i år. Många konstgräslag från Östergötland, hur tänker man där? Bökensveds naturgräs eller konstgräs? Nu byts distriktsförbundets fria byten mot förbundsseriernas fem byten.  Vid inspark, eller frispark i eget straffområde kommer nu bollen att vara i spel så fort den har slagits och måste inte lämna straffområdet. Förändrar det spelsättet? Många intressanta saker att se i matcherna nästa säsong.
Inte bara VFF har värvat
 
utan även IFK har också börjat röra på sig beträffande nyförvärv. Namnteckningen av Karl-Viktor Söderqvist är en jättefin förstärkning. Hoppas att de kan lösa så att han kan spela mer än bara under lov och sommarmånaderna. K-V kommer att bidra med väldigt mycket av det som saknades på IFKs centrala mittfältet under 2019. Inte bara i passningsspelet som han själv nämner utan även med spelförståelse, snabbhet, följsamhet samt förmågan bli den sammanhållande länken mellan defensivt och offensivt block. Bra också att IFK väljer att förlänga med Fredrik Walfridsson. Kontinuitet på ledarsidan är en framgångsfaktor. Hoppas att IFK kan skapa en träningsvillig spelartrupp till Fredrik, så att han får möjlighet att lägga energin på att utveckla spelarna och spelet. IFK Västervik visade upp ett mycket bra och vägvinnande spel under försäsongen och i början av seriespelet, så det finns potential.


Grattis till guldet, Djurgården
En tabell ljuger aldrig, bäst efter 30 omgångar då är man en värdig mästare. Även om många tycker något annat. Även jag som håller på Djurgår’n trodde inte att guldet skulle hamna i Stockholm utan i Malmö.
Men visst är det kul att man kan ha fel ibland….
Absolut värdiga, det ser man ju också efter galan igår med Allsvenskans stora pris. Många priser till blåränderna och ännu fler var nominerade.
 
Årets vinnare i Allsvenskans stora pris
Försvarare: Marcus Danielsson
Tränare: Kin Bergstrand/Thomas Lagerlöf
MVP: Marcus Danielsson

Så åter igen Grattis till Bosse och hans Djurgårn, ser fram emot 2020.


Fick jag några målvaktstips av Krantz och Magnus?
Näää, men Magnus siade lite om framtidens målvaktsträning och han trodde att det var på väg mot vad jag alltid sagt. -man behöver inte alltid göra allt tekniskt rätt, med händerna bakom bollen osv, det viktigaste är att ta bollen. Individuell målvaktsträning kommer alltid att finnas och behövas men den kommer att bli allt mer matchlik, dvs träning i spelsituationer som tränare målvakterna till snabbare beslutsfattande och snabbare aktioner. Får ni chansen att lyssna på dessa tre någon gång, så ta den. Det var mycket som var både tänkvärt och lärande.Och även GRATTIS säger jag till Magnus och hans F-19 lag som i helgen var i Stockholm och spelade hem SM-titeln till Växjö DFF genom att i finalen besegra Kopparbergs/Göteborg FC med 5-3 efter straffar. Tydligen har de hittat nycklarna till framgång med sina unga spelare, samtidigt som a-laget inte förlorat på hemmaplan sedan Magnus Olsson och Maria Nilsson tog över tränaransvaret för Växjö DFF A-dam under säsongen. Växjö DFF slutar på nionde plats i OBOS Damallsvenskan 2019.

Sparka Bollen!

Jag skall försöka blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

Bloggar

Sport

Politikerbloggar