En lyckad fest behöver inte vara en påkostad fest. God planering och omtanke är däremot avgörande. I boken Vintageparty har Linda Hansson, Louise Lemming och Emma Sundh sammanställt sina bästa festtips baserade på fynd från vinden, sopsorteringen och sina egenkomponerade visioner. Deras första tips till den som ska fixa fest framöver är att fundera ut ett tema.

– Det är mycket lättare att spinna vidare på roliga saker att göra och pynta med om man har något att utgå från, säger Emma.

Vårvimmel, picknickparty, folkparksfest, skördeskiva, båtbaluns och vinteryra är några festteman de föreslår i sin bok. Bara fantasin sätter gränser – ta gärna ut svängarna.

Artikelbild

| Vimplar går att göra av tygstuvar eller tapetrester. Sy eller limma fast trekanterna på ett band och häng upp, ute som inne.

Gillar studenten i fråga att resa kan man dekorera med kartor på allt från inbjudningskort till kaffedukning. Om det är ett båtintresserat brudpar kan det vara läge att bjuda till en marin båtbaluns med nautiska detaljer.

Vintagefabriken jobbar efter divisen "miljösmart, vackert och snällt mot portmonnän". En genomtänkt fest behöver inte vara detsamma som en dyr. Linda, Louise och Emma tycker att det är självklart att först och främst kolla vad som står i skåpen, vad som kan lånas och handlas på loppis. Eller varför inte ta en titt på mormors vind? Oftast finns det också användbart "skräp" i sopsorteringen – konservburkar kan bli vaser, krukor eller ljuslyktor. Var inte så petig, se möjligheterna.

– En grej vi nästan alltid gör är att blanda udda porslin. Tänk inte så mycket på att du måste gilla varenda kaffekopp. Ofta är det mixen av olika stilar som gör att det blir charmigt. När jag gifte mig gick jag och en kollega, som också skulle gifta sig, ihop och köpte loppisporslin som användes på bägge bröllopen, säger Louise.

Dessutom brukar det mesta som är udda, kristallglas, porslin och ljusstakar, vara billigt.

Artikelbild

Lekfullt

Det bästa av allt när det gäller festfixande är att det inte finns några pekpinnar. Lek fram feststämningen! Om gästerna ändå inte kommer i gång av allt det genomtänkta och vackra, kan det vara bra att ha förberett någon typ av aktivitet. På vintagepartyt passar klassiker som boule och femkamp perfekt.

Artikelbild

| Dekoration av bordet och perfekt present till gästerna! Konservburkar som målas eller kläs i tapetstuvar blir fina som krukor eller vaser. Här har pelargonsticklingar planterats i burkarna.

– Vi tycker att det är kul att ha en väska med utklädningskläder och en polaroidkamera som alla gäster får ta bilder med. De kan bli en del av en annorlunda gästbok, säger Linda.

Men det gäller att inte missa det viktigaste, säger Emma:

Artikelbild

| Gillar föremålet för festen att resa? Då är det kul att dekorera bordet med souvenirer från olika platser – införskaffas på loppis för en spottstyver.

– Ha roligt! Jag gillar perfektion. Men det får inte ta över festkänslan. Om inte pompomsen är perfekta så gör det inget.