Det är nytt år och doften av saffran och kryddnejlikor har lagt sig. Men årstiden är ännu kall och det är skönt att omge sig med lätt kryddiga och träiga dofter som oud och cederträ.

– Så länge det är vinter är det härligt att cocoona in sig med varma dofter, säger Marlene Dahlberg som har arbetat med det egna doftföretaget Saponi sedan 1996.

Under hennes år i inredningsbranschen har hemmen gått från att lukta starka rengöringsmedel till att allt fler medvetet börjat tänka på vilka dofter man vill ha i hemmet. Det finns till och med ett ord för det – doftdesign. Och det finns all anledning att tänka till.

Artikelbild

| Allrengöring med doft av vild lavendel ger hemmet en doft av Provence.

Billiga rengöringsmedel och doftljus består ofta främst av syntetiska ämnen och risken är stor att dessa lukter får motsatt verkan. Något som Marlene Dahlberg själv har erfarenhet av:

– Jag är känslig och har alltid mått illa av dåliga dofter. Jag använder inte ens parfym för att jag är känslig, säger Marlene Dahlberg.

Kanske var det därför som hon blev intresserad av dofter. I stället för att undvika dem började hon att välja dofterna i sitt liv med omsorg. Hon har besökt parfymörer i medelhavsländerna och har lärt sig att bara för att ta fram en väl avstämd lavendeldoft kan det krävas åtta olika nyanser.

– Om man arbetar med kvalitetsdofter, med mer naturligt innehåll, blir upplevelsen helt annorlunda. Man ska må bra av en doft.

Artikelbild

| En fönsterrengöring som doftar av grapefrukt och lime – lyxigare än en som bara doftar rengöringsmedel.

Till Marlenes hem kommer ingen doft av en slump. Också i städskåpet är produkterna valda medvetet, eftersom det är mycket roligare att städa när hon vet att allrengöringsmedlet har en naturlig doft. Diskmedlet får gärna dofta rosmarin och fönsterputset sprida en lagom blommig känsla.

Förutom att det är viktigt att välja rätt, bör man också välja en lämplig doftkälla. Doftkuvert är som det låter, ett kuvert fyllt med torkade dofter som man exempelvis kan lägga mellan kläderna i garderoben eller i resväskan. Doftljus och rökelse är bra om man vill kunna sätta på och stänga av doften. Doftpinnar är en slags träpinnar som sätts ned i en flaska med väldoft. Eftersom pinnarna är så torra absorberas doften i dem i lagom mängd, och sprids jämnt i hemmet under ett par månader.

Artikelbild

| Att välja strykmedel, sköljmedel och tvättmedel i samma doft, här lavendel, är en möjlighet att sprida väldoft i hemmet som många inte tänker på.

– I Sverige tänder vi ofta doftljus på toaletten. Det gör man inte i södra Europa. Där är det bättre och brandsäkrare med doftpinnar.

Till och med utomhus går det att doftdesigna. Doftljus eller rökelse med lavendel sprider välbehag samtidigt som det håller mygg och insekter borta. Det är därför lavendel traditionellt använts i linneskåpen och är en bra doft i tvätt- och rengöringsmedel.

Artikelbild

| Det finns dofter som tilltalar män lite extra. Cederträ är en doft som uppskattas av många män.

– Lavendel passar dessutom att använda under hela året, säger Marlene Dahlberg.