Nyenkelt. Hållbarhet är ett ord som ofta förknippas med en ekologisk grundtanke. I den nyenkla trenden har idén utvecklats till att också omfatta prylar som tål ögats slitage. Designen ska vara genomtänkt på ett sätt som gör att vi inte tröttnar. Färre intryck och färger. Föremål som gärna får täcka ett brett behov och som kan användas till flera saker.

Nyckelord: Funktion, gränsöverskridande och en bättre värld.

Uppdaterat. Det är klimatsmart och rätt att laga, måla om och fixa till saker som man redan har hemma, i stället för att köpa nytt. Gränser testas och sprängs när formgivare tar vad de har. Extra kul blir det när fel prylar paras ihop och olika traditioner mixas på ett respektlöst sätt. Färger kombineras hej vilt för att understryka funktionella eller dekorativa effekter.

Artikelbild

| Design som tål ögats slitage. Färre intryck och flera användningsområden. Porslin från Suzzie Hillier Design. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Nyckelord: Fräsha upp, recycla och färgmixa.

Vårfint. Det går att med enkla medel skapa en vårfin känsla i hemmet. Det handlar om detaljer som väldoft och grönsåpa. Snittblommor ger fräschör i alla rum. Något som kocken Tareq Taylor, en av talarna som inledde Formex-mässan, tog ett steg längre.

– Jag har också mycket blommor hemma. Men de håller inte så länge för jag tenderar att använda dem i matlagningen.

I viss mån är detta tema nostalgiskt och tillbakablickande, men ändå med ett modernt formspråk. Kvalitet står i fokus. Gränsen mellan design och hantverk suddas ut.

Artikelbild

| Nytolkning av traditioner. Textilformgivaren Lena Nyström har stickat in trädgårdsredskap. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Nyckelord: Piggt, solgult och nyvädrat.

Grönt. Naturen flyttar in och även den minsta fönsterbräda kan förvandlas till en köksträdgård. Alltfler bor i städer, ändå finns det en puttrande önskan om att ha nära till naturen. Både till skogspromenaderna och ur ett konsumtionsperspektiv där det talas om närodlat. Idealet är självhushållet och den frivilliga enkelheten står i fokus. Färgerna påminner lite om sjuttiotalet. Framför allt handlar trenden om att minimera sitt ekologiska fotavtryck på jorden.

Artikelbild

| Solgult. Ta på ett ett piggt förkläde. Öppna fönstren. Fram med såpan. Njut. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Nyckelord: Mjölksyrejästa grönsaker, hälsa och äppelmust.

Helena E Källgren/TT Spektra