– Nyskapande kan handla om valet av material och form. Också hållbarhet är viktigt. Att det är kvalitet i hantverket är en förutsättning för överlevnad över tid.

Eftertraktade antikviteter är också ofta barn av sin tid.

– Föremål som är tydliga markörer för sin tidsanda och smakriktning skriver lättare in sig i historien. De blir symboler, kanske också ikoner för en tid, en epok. Aktuella Plug Lamp som designats av Form Us With Love är ett bra exempel på ett "barn av sin tid". Vi tycks alltid vara i behov av en laddare, till mobilen, till datorn. Den här bordslampan erbjuder förutom ljus också en laddningsstation. Clever! säger Li Pamp.

Artikelbild

| Var hittar man framtidens dyrgripar? Enligt antikexperterna kan de finnas i Ikeas PS-kollektion såväl som i second hand-butiken.

Trendexperten Stefan Nilsson, som har ett förflutet som antikhandlare, är också inne på tidstypiska föremål.

– Jag tror att en Iphone kan vara en framtida antikvitet. Det är en vältajmad och tidstypisk produkt. Jag tror också att dyra fina märkesresväskor kan bli antikviteter eftersom det är så typiskt för vår tid att resa. Även köksapparater som Kitchen Aid är tidstypiska.

Stefan Nilsson menar att den som är på jakt efter framtidens antikviteter ska tänka dyrt.

– Det ska kännas i plånboken, annars blir prylarna bara loppisfynd i framtiden. Antikviteter är något annat. Det är bara att titta på vilka gamla saker som är dyra i dag. En Bruno Mathsson-stol och en Carl Malmsten-fåtölj kostade mycket också när de var nya.

Artikelbild

| Mörka blanka träytor som mahogny kommer framöver, tror Marie-Louise Douglas.

Marie-Louise Douglas, författare till boken Med känsla för antikt, menar att det är kvalitet som gäller. Men hon tror samtidigt att väl utvalda, ibland billigare, men unika, designkollektioner kan bli eftertraktade i framtiden.

– Det skulle till exempel kunna vara ett urval från Ikeas PS-kollektion, eller deras 1700-talsserie som gjordes på 1990-talet. Främst för att dessa är speciella serier med genomtänkt design.

Artikelbild

| Kan det här vara en framtida antikvitet? En fåtölj från Ikeas PS-serie från 2012. Pris 995 kronor.

Blankpolerat

När det gäller inredning som redan nu finns på andrahandsmarknaden tror Marie-Louise Douglas att det går att göra en del bra investeringar. Vurmen för slitet, industrirostigt och shabby chict har till exempel gjort att det sannolikt kommer en ung generation som vill ha hela och blankpolerade möbler framöver.

– Jag har märkt att unga är intresserade av mahogny. Det har ju länge varit omodernt. De som har levt med mörka tunga möbler under sin uppväxt tycker ofta att det är fult, och därför är priserna överkomliga. Jag tror också att handbroderat kommer att bli dyrare i framtiden.