AF överger Småland

Landsbygd. Arbetsförmedlingens planer drabbar Småland.

Landsbygd. Arbetsförmedlingens planer drabbar Småland.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Debatt2015-01-12 17:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har aviserat att 100 av myndighetens 320 lokalkontor ska läggas ned. Men i stället för att avslöja vilka kontor som drabbades om nedläggning kom beskedet att Sjöberg drar i bromsen. Sedan tidigare vet vi att AF:s kontor i Hultsfred, Mönsterås, Emmaboda, Mörbylånga och Torsås är hotade.

Med hänvisning till det eventuella extravalet skjöt Arbetsförmedlingen på beslutet. Det var ett steg i rätt riktning, men risken är stor att vi snart är tillbaka med samma nedläggningshot, vilket i så fall kommer att drabba Småland och Öland hårt.

Vi välkomnar ett förändringsarbete inom Arbetsförmedlingen, det har vi efterlyst, men att staten plockar ned skylten utan att alternativen är på plats är ansvarslöst och kommer få förödande konsekvenser. För det första finns det idag 320 förmedlingskontor runt om i landet. Tillsammans med polis, vårdcentral, apotek, kommunikationer och kommunal samhällsservice är närheten till förmedlingsaktörer en förutsättning för att människor ska kunna bo och verka i hela landet.

Av Sjöbergs nedläggningslista, som nu tillfälligt är undanplockad, vet vi ju att det knappast är kontoren i Stockholms innerstad som är nedläggningshotade. Som så ofta koncentreras myndigheter och landsbygden får betala priset.

Vi känner en stor oro inför den försämrade service som detta kommer att innebära för både arbetssökande och arbetsgivare. Samtliga fem berörda kommunerna i Kalmar län har en arbetslöshet som är betydligt högre än rikets snitt på 6,7 procent. 80 procent av de arbetslösa tillhör AF:s prioriterade utsatta grupper; det vill säga ungdomar, funktionshindrade och utrikes födda. Just dessa grupper kräver en lokal samverkan mellan AF, näringslivet och kommunerna på lokal nivå. Det är dessa grupper som behöver personligt stöd i form av en arbetsförmedlare med god kännedom om den lokala arbetsmarknaden. Det förutsätter att Arbetsförmedlingen finns representerad i respektive kommun. I samtliga berörda kommuner har eller planerar Migrationsverket stora anläggningar för asylsökande. Ett av Arbetsförmedlingens prioriterade uppdrag är att påskynda och underlätta nyanländas etablering i arbetslivet. Förslaget att lägga ner 100 AF-kontor kan få förödande konsekvenser för integrationen och arbetslinjen.

Att lägga ned var tredje förmedlingskontor utan att ha en tillfredsställande lösning på plats är ansvarslöst och oförskämt. Dessutom till en så liten besparing att det nästan blir ett skämt – 20 miljoner netto på en budget om 500 miljoner kronor. Kostnaden riskerar istället hamna på den lokala nivån och drabba de människor som står längst ifrån arbetsmarknade

Läs mer om