Ålderdom i trygghet

Ålderdom. KD föreslår flera förändringar för de äldre.

Ålderdom. KD föreslår flera förändringar för de äldre.

Foto: Roald, Berit

Debatt2016-11-16 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över sin vardag. Äldrepolitik är mer än vård och omsorg. Det handlar också om hur äldre ges bäst möjligheter att fortsätta bidra i arbetslivet och hur vi kan ta tillvara det som bara åldern kan ge – livserfarenhet.

Alltför ofta avfärdas människor som passerat 65 år som att de inte längre har något att bidra med. Eller att de inte har samma behov av självbestämmande som andra. Det är fel. Äldre är en ovärderlig resurs.

Ett väl fungerande samspel mellan yngre och äldre, där olika generationer lever tillsammans och inte åtskilda, är centralt för ett gott samhälle.

Vi lever allt längre och får fler friska år. Det är därför positivt om de äldre som vill och kan uppmuntras till att stanna kvar i arbetslivet. Vi kristdemokraterna föreslår i vårt budgetalternativ ett förhöjt jobbskatteavdrag från 64 års ålder samt att den särskilda löneskatten för äldre tas bort. Det gör det mer lönsamt att arbeta ytterligare några år och att fler arbetsgivare kan behålla äldre anställda, eller nyanställa äldre, till en lägre kostnad. Erfarenhet ska värdesättas.

Men alla kan inte stanna kvar längre i arbetslivet och alltför många pensionärer oroar sig för hur pengarna ska räcka till. Vi vill därför ytterligare sänka skatten för pensionärer med cirka 2 400 kronor per år. Vi föreslår också höjt bostadstillägg för pensionärer, med 500 kronor för ensamstående och 300 kronor för personer som är sammanboende.

Därför vill vi införa en äldreboendegaranti som garanterar varje person över 85 år en lagstadgad rätt att få en plats på ett särskilt boende, trygghetsboende eller serviceboende när och om de så vill. Kommuner ska vara skyldiga att erbjuda en plats för den som vill utan biståndsbedömning.

För många som arbetar inom sjukvård och äldreomsorg är arbetssituationen i dag pressad. Skälet är ofta brist på tid. Personal med en längre vårdutbildning har för mycket att göra vilket leder till att både vård och omsorg blir lidande. Vi vill därför införa vårdserviceteam inom både sjukvården och äldreomsorgen. Genom att anställa fler som kan arbeta med de nödvändiga och viktiga kringuppgifterna kan vi frigöra mer tid för omvårdnad av varje enskild person.

Äldre ska kunna leva ett aktivt liv, ha inflytande i samhället och över sin vardag. I Kristdemokraternas Sverige ska man kunna åldras i trygghet, bemötas med respekt hela livet och ha tillgång till god vård och omsorg.

Läs mer om