Allt kan inte säljas i Sverige

Mjölk. Arla svarar Rune Lanestrand.

Mjölk. Arla svarar Rune Lanestrand.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Debatt2015-01-22 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nuvarande situationen för mjölkproduktionen är oroande. Lönsamheten för mig och andra mjölkbönder har försämrats kraftigt det senaste året och många har svårt att få det att gå runt. Det är pressat på många håll, men att skriva osakliga inlägg som Rune Lanestrands, vinner ingen på.

Det är vi Arlabönder som tillsammans äger Arla enligt principen en medlem – en röst. En grundprincip i kooperativet är att vi alla ska ha lika betalt för vår mjölk, oavsett om vi är småbrukare med få eller storbrukare med många kor och oavsett vilket land vi bor i. Arla hämtar och förädlar mjölken från alla.

97 procent av det Arla säljer i Sverige tillverkas också här och det står klart och tydligt på mjölken att den är svensk. Men vi kan inte låtsas som om marknadens mekanismer inte gäller även för mjölkproduktionen.

Det finns just nu en kraftig överproduktion i världen som tillsammans med det ryska importstoppet av mejeriprodukter från EU pressar priserna även i en vanlig svensk matbutik. Mejeribranschen har vuxit. Från att marknaden varit nationell och politiskt reglerad är den nu öppen och internationell. Det måste Arla förhålla sig till och också hitta avsättning för svensk mjölk i andra länder.

Allt kan inte säljas i Sverige. I sig är det inget nytt, vi har haft export av mejeriprodukter från Sverige sedan 1930-talet. Trots den tuffa situationen nu är jag övertygad om att svensk mjölkproduktion har en framtid. När människors inkomster ökar och medelklassen växer globalt behövs vår produktion av bra mat. Arla har i hundra år genom demokratiska beslut bland mjölkbönderna byggt sin strategi och skapat sin plattform för att kunna vara en del av detta.

Läs mer om