Chefer vill bidra till en större mångfald bland personalen men saknar ofta förutsättningar att leda arbetet. Bristande kunskaper om de nya reglerna i Diskrimineringslagen är en förklaring till att många chefer känner en oro för att diskriminera arbetssökande eller medarbetare. Nu måste Landstinget i Kalmar län och Västerviks kommun garantera chefer kompetensutveckling, tydliga riktlinjer och tid att leda.
Sedan 1 januari i år har arbetet mot diskriminering förstärkts genom nya regler i Diskrimineringslagen. De innebär att arbetsgivare ska arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter, oavsett diskrimineringsgrund.
Vision ser positivt på de nya reglerna som innebär ett utökat ansvar för chefer att systematiskt undersöka, analysera och åtgärda skillnader på arbetsplatsen. Och vi får medhåll av våra chefsmedlemmar som anser att mångfald leder till mer kreativitet och innovation i verksamheten.
Samtidigt saknar många chefer tillräcklig kunskap om hur de ska arbeta utifrån Diskrimineringslagen. Det visar Visions undersökning där närmare 600 chefer i välfärden berättar om sin syn på mångfaldsarbetet.
Fyra av tio chefer känner sig osäkra på om deras handlande kan innebära diskriminering av arbetssökande. Nästan lika många har någon gång känt sig osäkra på om deras handlingar kan ha inneburit diskriminering av en medarbetare.
För att bli tryggare i att leda mångfaldsarbetet behöver chefer kunskap, stöd och tid. Vision uppmanar därför Landstinget i Kalmar län och Västerviks kommun att ge chefer verktyg att leda mångfaldsarbetet. Det handlar om kompetensutveckling kring diskrimineringslagstiftningen, tydliga riktlinjer och tid att vara närvarande och inkluderande ledare.
Att skapa inkluderande arbetsplatser är dock inte bara chefers ansvar, hela arbetsplatsen behöver involveras. Vision har tagit fram en ny utbildning – En arbetsplats för alla (www.enarbetsplatsforalla.se) – som chefer och medarbetare kan genomföra tillsammans. Utbildningen låter oss pröva våra fördomar, ifrågasätta normer och få tips om vad vi kan göra i vår vardag.
Så, Västerviks kommun och Landstinget i Kalmar län. Låt oss jobba tillsammans för att skapa schysta arbetsplatser där alla känner sig respekterade och trygga. Och där alla får samma förutsättningar att utför sina jobb, får gehör för sina idéer och får möjlighet att utvecklas och trivas på arbetet.