Det behövs fler aktiviteter före och efter turistsäsongen. Det framkom på ett möte för besöksnäringen i Gamleby, rapporterar VT. Kravet är berättigat, särskilt med tanke på att den verkliga turistsäsongen utanför Lysingsbadet är tre veckor kort.
Vi har sedan 2008 försökt skapa ett årligt evenemang delvis utanför högsäsong. Först i Ankarsrum, sedan i Fårhult och i somras i Västervik. Förebilden är Lerbäcks teater utanför Askersund, som förra året drog närmare 10 000 åskådare. Vårt varietétält stod i år på Kulbacken. För att täcka våra kostnader krävdes 70-80 åskådare om dagen. Och då fanns inget utrymme för löner. Vårt snitt blev nio. Vi och våra artister var även på stan för att göra reklam. Vilket var tämligen meningslöst, det var nästan tomt på folk, till och med under innebandy-turneringen, då alla fanns på arenan.
En av orsakerna är en obalans mellan besöksnäringens olika delar. Inriktningen i Västervik är att turisterna ska shoppa, äta, dricka sprit och sova ruset av sig. Men alla vet att shopping på Ljungheden inte drar folk från Linköping. Det gör sol, bad och evenemang. Vädret blir som det slumpar sig och evenemang, det förväntas någon annan ordna, med bidrag, ideellt eller svart.
Jag trodde att det skulle uppskattas att vi hade F-skattsedel, momsregistrering, auktoriserad revisor och godkänt kassaregister. Det var fel och har stängt ute oss från nästan all finansiering. F-skattsedel anses tyda på enskilt vinstintresse.
Därför försöker vi starta en ideell förening. Tanken är att vårt varietétält ska bli en resurs för andra föreningar och att vi tillsammans kan skapa aktiviteter under hela sommaren. Några är intresserade, men när de i sin tur presenterar idén så försvinner intresset. Eller rättare sagt, alla vill vänta och se för att eventuellt engagera sig senare, om det blir bra.
Vi trodde oss ha ett bra erbjudande. Vi ställer upp med landets enda varietétält, nytillverkat 2013. Det är 19 meter brett, sex meter högt, fullt utrustat med scen, tross, ljud, ljus och en salong med 150 platser.
Vad vi erbjuder är, med undantag från medlemsavgiften i föreningen, gratis med liten arbetsinsats. Svaret blir nej tack, vi väntar och ser. Undantaget är Riksteaterföreningen, som kan bedöma satsningens potential och kvalitet. De har varit med oss sedan starten 2008.
Möjligen är tältet otrivsamt och tekniken bara skräp. Därför bjöd vi i somras in beslutsfattare på olika nivåer att komma och titta. Kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) har varit hos oss flera gånger och vet att allt håller högsta klass. Förra kommunalrådet kom och blev positivt överraskad. Kulturchefen Maria Rudbo, med ett förslutet som artist, besökte oss och hävdar att tältet är en fantastisk resurs för Västervik. Jag har diskuterat ett medlemskap med riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Efter att ha sett bilder, film och ritning på tältet säger Cecilia Alm, evenemangsutvecklare för sydöstra Sverige, att det är unikt i landet.
Vi erbjuder något som enligt andra är fantastiskt och unik och i ett liknande projekt lockar 10 000 betalande åskådare varje sommar. För inte är väl Askersund en större turistmagnet än Västervik?