Asylpolitiken bör ses över

Malmö. För att bli långsiktigt hållbar måste flyktingpolitiken förändras.

Malmö. För att bli långsiktigt hållbar måste flyktingpolitiken förändras.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2015-12-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under bara två månader kom 80000 asylsökande till Sverige Vissa veckor 10000. Asylboenden saknas. På en dag avvek 160 asylsökande i Malmö från en verksamhet som rymmer högst 1000 personer. Socialdemokratiska och borgerliga kommunalråd klagar över en belastning som varken socialtjänst eller skolor klarar av. Många olika språk talas på en del skolor. Bostäder saknas och nyanlända med dåliga grundkunskaper har svårt att få jobb i vårt högteknologiska samhälle.

Politiker som tidigare stolta förklarat att ingen gräns för asylmottagning finns begär nu förtvivlat asylkritiska EU-länder att ta emot asylsökande från Sverige.

Om asylrätten ska kunna upprätthållas enligt nuvarande regler måste överutnyttjande av rätten avskaffas för människor som saknar asylskäl men som av ekonomiska skäl vill utvandra. Handläggningstider i många fall på 1 till 1,5 år som nu kan ta längre tid blir mycket kostsamma och bidrar till att antalet asylsökande måste begränsas. Under bara en månad har opinionen i Sverige förändrats i starkt asylnegativ riktning. Vi ser samma utveckling i de tidigare flyktingliberala länderna Tyskland och Österrike.

S-ministrar i regeringen vill att att andra EU-länder ska överta asylsökande från Sverige. Siffran 50000 har nämnts. Sannolikt en omöjlig begäran. I många EU-länder finns sedan länge starkt invandringsfientliga partier.

Förutom signalpolitik till främst icke krigförande länder bör uppsamlingsplatser, transitzoner, gärna i anslutning till de större gränsövergångsstäderna införas med registrering och första asylprövning.

Då många redan här kan avskrivas sparas stora penningsummor som i sin tur kan användas till bättre integrationsmöjligheter.

Det blir ingen lätt uppgift att integrera människor som fått permanent uppehållstillståmd. Bostadsbristen är akut. Enligt Arbetsförmedlingen är redan nu arbetslösheten fem gånger större bland utrikesfödda än bland inrikes födda – 21,8 procent mot 4,5. Enligt Migrationsverket är omkring hälften av de asylsökande lågutbildade och många befinner sig högt uppe i åldrarna, något som försvårar anpassningen till arbetsmarknaden.

Risken att hamna i utanförskap är stor. Redan nu finns omkring 60 sådana samhällen där många tar avstånd från svenska värderingar och vi riskerar att få fler ohanterbara parallellsamhällen.

Asylrätten utnyttjas nu av många som inte är krigsflyktingar utan ekonomiska migranter. Det är hög tid för en översyn av bestämmelserna.

De höga födelsetalen främst i stora delar av Afrika kommer att medföra strömmar av migranter främst av ekonomiska skäl som Europa inte mäktar att klara av. De låga födelsetalen i alla europeiska länder kan kompenseras med reglerad invandring.

Läs mer om