De senaste åren har antalet utsatta EU-medborgare som söker sig till Sverige i förhoppning om att hitta en försörjning ökat. Situationen vi ser på våra gator i Sverige där människor sitter med en mugg framför sig är en del av utsattheten som finns i Europa.
En stor del av dem som söker sig hit är romer som, på grund av utanförskap och diskriminering, har extra svårt att få utbildning och arbete i sina hemländer. Vi socialdemokrater är bekymrade över att många i Sverige lever under svåra förhållanden; sover under broar, i tältläger eller på gatan. Det är inte bra ställen att leva på. Olovliga bosättningar är inte heller tillåtet och lagstiftningen måste gälla för alla.
Den långsiktiga lösningen finns i Rumänien och Bulgarien, där föräldrarna kan leva med sina barn och samtidigt finna en försörjning på plats. Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare ska underlätta samverkan mellan kommuner, myndigheter, landsting och idéburna organisationer vad gäller denna grupp.
I detta läge är det viktigt att kartlägga hur vi kan samla krafterna och göra det bästa av situationen. Regeringen genomför ett konkret arbete för att minska antalet utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige: 1. Ökad samverkan inom EU, med Rumänien och Bulgarien för förbättrade levnadsvillkor och tillgång till jobb, utbildning, bostad, hälso- sjukvård. Regeringen har undertecknat ett samarbetsavtal med Rumänien. Fokus är ett expertutbyte byggt på välfärdsfrågor. Nu förs samtal om ett liknande avtal med Bulgarien och fortsatta samtal på EU-nivå.
2. Tydligare regler och åtgärder i Sverige för att motverka olovliga bosättningar, exploatering av utsatta personer, och våld mot utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige.
3. Närmare samarbete med civila samhällets organisationer som gör en stor insats för att organisera och kanalisera bidrag och engagemang.
Ibland höjs röster för att lagstifta mot tiggeri. Vi tror inte att det är en lösning att använda straffrätt mot människor i nöd som ber andra om hjälp. En positiv erfarenhet hittills har varit att se hur mycket god vilja och engagemang för de mest utsatta som finns i Sverige. Regeringen vill att både utsattheten och tiggeriet ska minska och upphöra. Därför har vi arbetat med frågan sedan dag ett och fortsätter det viktiga arbetet.