Vi lever i en orolig tid, med ett osäkert världsläge, men regeringens effektiva finanspolitik har gett Sverige en stark ekonomi. Inflationen, som drevs upp under den förra mandatperioden, urholkade människors köpkraft. Nu har regeringens politik fått bukt med det, och inflationen har rasat från över 10 procent i december 2022 till 2,3 procent i april 2025.
I höstbudgeten gjordes riktade skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare, som stärkt arbetslinjen och gjort det mer lönsamt för dig som arbetar. Bensinpriserna, som tidvis låg över 24 kronor litern under förra mandatperioden är nu nästan 10 kronor billigare. Tack vare den moderatledda regeringen är det nu skattefritt att spara och investera upp till 150 000 kronor på ett investeringssparkonto, vilket höjs 2026 till 300 000 kronor skattefritt. Det innebär sänkt skatt för över 3,5 miljoner sparare. Allt detta, samtidigt som kronan stärks i rekordfart.
Vi har valt att prioritera stabila statsfinanser, stärkt rättsväsende och långsiktiga reformer framför kortsiktig symbolpolitik. Det är allt annat än politik som gör svenskarna fattigare.
Det är djupt olyckligt att Rädda Barnens rapport används för att förenkla en komplex verklighet och rikta osakliga angrepp mot regeringen, att påstå att den moderatledda regeringen "arbetar hårt för att öka fattigdomen" är både respektlöst mot väljarnas intelligens och felaktigt.
Vad gäller Barnkonventionen arbetar regeringen aktivt för att säkerställa att barn får växa upp i trygga miljöer, där föräldrar har möjlighet till arbete och egen försörjning. Gängkriminaliteten, som växt fram under åtta år av ansvarslös migrations- och integrationspolitik under den förra regeringen, är ett av de största hoten mot barns framtid. Det är därför den moderatledda regeringen nu genomför ett paradigmskifte – för barnens skull.
Det är fel att påstå att regeringen inte värnar utsatta grupper. Regeringen har genomfört riktade lättnader i tandvården för pensionärer, förbättrat bostadstillägget för äldre och lagt grunden för att fler ska kunna gå från bidrag till arbete. En ny arbetslinje är nödvändig – inte minst för barn i socioekonomiskt utsatta områden. Det är också därför regeringen har stärkt Arbetsförmedlingen och satsar på språk, utbildning och riktade insatser mot långtidsarbetslösheten.
Det är inte trovärdigt att kräva ökade statsbidrag, högre A-kassa, fri tandvård och kraftigt utbyggda trygghetssystem – samtidigt som man motsätter sig regeringens skattepolitik. Skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare ökar incitament till arbete och ger mer kvar i plånboken för vanligt folk. Att kalla detta för "skattesänkningar för rika" är en förenkling som inte håller.
Marie Nicholson, Riksdagsledamot (M)
Lars Engsund, Riksdagsledamot (M)