Avlopp – en kommunal inkomstkälla

Debatt2014-11-05 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kära tidningsläsare, här följer en beskrivning av hur Västerviks kommunala bolag används för att ge vinster till kommunen, även inom de delar som inte får drivas med vinstsyfte. Jag anser att detta är viktigt att belysa eftersom det drabbar medborgarna och deras verksamheter på ett sätt som skiljer sig från hur vårt skattesystem fungerar.

Vi betalar skatt i förhållande till inkomstens storlek. Men vatten, avlopp och elnät måste vi alla använda snarlikt varandra. Det innebär att låginkomsttagare blir mycket hårdare drabbade än höginkomsttagare av dessa oskäliga höjningar.

Påståendena om att verksamheten dras med gamla förluster stämmer inte eftersom den överläts till bokfört värde. Västerviks Miljö och Energi AB (VMEAB) övertog VA-verksamheten 2012. Om politikerna accepterar de föreslagna höjningarna kommer vi att ha en höjning på avgifterna 39,1 procent sedan 2012. Under åren 2012¬2013 har VA- gjort ett rörelseresultat på 21,8 miljoner kronor och under tiden jan–aug 2014, var rörelseresultatet 16,5 miljoner kronor. Totalt 28,3 miljoner kronor på två år och åtta månader.

Argumentationen som framförts i tidningarna kring höjningarna är enligt mitt synsätt dubiös. VA-verksamheten har mer eller mindre blivit en kommunal inkomstkälla vilket strider mot lagen om allmänna vattentjänster. VA har bekostat koncernbidrag till Västerviks Förvaltningsbolag AB och till Tjust Fastigheter AB. År 2012 Lämnade VMEAB 21,6 miljoner kronor i koncernbidrag och det året var VA:s del av rörelseresultatet 34 procent. Skillnader i räntedebitering har även använts som ett sätt att ”nollställa” VA efter interna finansiella transaktioner.

Verksamheter som lyder under självkostnadsprinciper kan inte medverka i ränte- och skattesnurror inom koncernbildningar om de ska behålla något förtroende. Västerviks Kraft Elnät AB under åren 2009–2013 lämnat 17,96 miljoner kronor i koncernbidrag till Tjust Fastigheter AB och Västervik Förvaltning AB. Ändå ska elnätsföretag i kommunal regi drivas utan vinster, oavsett vad Energimarknadsinspektionen ger för ramar. Jag önskar att den nya kommunledningen korrigerar dessa verksamheter så de följer Kommunallagen och VA-lagarna.

Läs mer om