Avveckla inte sjukhuset

Vård. Slå vakt om sjukhuset i Västervik.

Vård. Slå vakt om sjukhuset i Västervik.

Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall/TT

Debatt2016-05-17 06:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För drygt en månad sedan deltog vi på Moderaternas gruppmöte. Kvällens tema var ”Västerviks sjukhus – hot och möjligheter”. Inbjudna på mötet var landstingsdirektör Krister Björkegren, sjukhuschef Henrik Holmberg samt kirurgens klinikchef Magnus Fröstorp. På mötet informerade Magnus Fröstorp om planerna och konsekvenserna att flytta viktiga delar av cancerkirurgin till Länssjukhuset i Kalmar.

Bröstcancer fanns på förslag men här väljer man att avvakta? Däremot rektalcancer och njurcancer föreslås flytta till Kalmar. I utbyte mot detta förslag skulle Västerviks sjukhus få andra diagnoser att behandla. Vilka är i dagsläget oklart? Västerviks sjukhus har en mycket hög kompetens inom tarm- och magkirurgin. Kroppens mag- och tarmkanal hör ihop från början till slut. Är det då verkligen klokt att dela upp dessa kompetenser geografiskt?

I tidningen Svensk kirurgi skriver Måns Rosen, Professor i medicinsk metodologi och regeringens utredare av högspecialiserad vård att man kan rädda liv genom att centralisera kirurgin. Går man in i svenska rektalcancerregistret ser man skillnad i kvalitet mellan olika sjukhus, men inte som förväntat.

I stället finner man flera sjukhus med mindre volym och bra resultat liksom större enheter med sämre resultat och vise versa…

Utredningen om högspecialiserad vård får hård kritik bland annat från olika delföreningar inom svensk kirurgisk förening. Bland de mest skeptiska finns kirurger under utbildning, Kirub, som organiserar ST-läkare och nyligen färdiga kirurger. Dom utrycker sin oro att de mindre sjukhusen kommer få brist på kirurger om den högspecialiserade kirurgin koncentreras till större sjukhus.

Om Västerviks sjukhus förlorar sin kompetens inom kirurgin kommer man att få stora problem att upprätthålla akut och jourkirurgi samt svårigheter att rekrytera och bibehålla sin kompetens då man inte längre kan erbjuda en attraktiv och utvecklande arbetsplats. Västerviks sjukhus har gott omdöme bland AT-läkare och har legat högt i ranking i landet under många år.

Vi tror att den enskilde kirurgen och teamet runt om kring är viktigare än ett stort sjukhus. Krister Björkegren talade ofta och mycket om vikten av patientperspektivet. Ur de perspektivet vill vi Västerviksbor bli behandlade på ”vårt” sjukhus och inte 16 mil bort i Kalmar när nu kompetensen finns här.

Hur ställer sig invånarna i Kalmar att söka vård i Västervik och varför har man så bråttom att genomföra detta? Var finna konsekvensanalysen?

Avveckla inte vårt sjukhus!

Läs mer om