Bönderna värnar djuren

Lek. Svenska djur har det bra.

Lek. Svenska djur har det bra.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Debatt2016-06-02 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare i Västerviks-Tidningen uttrycks en oro för att svensk jordbruksproduktion kommer att försämras med en livsmedelsstrategi. Vi ser det precis tvärtom. Svenska bönder är världsunika på att driva sina gårdar på ett miljömässigt hållbart sätt i takt med naturen. Det är tack vare vår svenska djurhållning som vi i jämförelse med övriga EU har låg antibiotikaförbrukning. Det finns nog ingen djurbonde som väljer detta slitsamma och ofta dåligt betalda yrke utan att tycka om djur och se till djurens bästa i den dagliga skötseln. Att arbeta med djur är en livsstil och varenda bonde är väl medveten om att friska djur producerar mer och ger bonden en bättre totalekonomi.

Jordbrukare har så oerhört små marginaler att de helt enkelt inte har råd att misslyckas. Vi behöver inte ha ytterligare lagstiftning utan en större tro på oss bönder och det vi faktiskt gör på våra gårdar, för och av naturen. Allt för att konsumenten ska få ett högkvalitativt livsmedel. Vi konkurrerar på den öppna globala marknaden, hälften av maten vi äter i Sverige är importerad och vi behöver en politik som styr mot en högre försörjning än så. Svenska bönder vill inget hellre än att bli uppskattade och respekterade för det de faktiskt gör, det vill säga producerar livsmedel på ett hållbart sätt.

Att påstå att vi är ute efter att ha fler djur på mindre ytor och att vi kommer att använda mer antibiotika samt att intensifiera kemikalieanvändningen är helt felaktiga påståenden som saknar grund då vi i många år strävat mot motsatsen. Tack vare det sätt vi producerar svenska livsmedel på kan vi idag visa på den lägsta antibiotikaanvändningen i världen och betydligt lägre användning av kemikalier än tidigare.

Om konsumenten vill ha svensk mat så måste de vara villiga att betala för den. Vi bönder kommer inte att finnas kvar om vi inte kan få betalt för merkostnaderna som ett svenskt hållbart jordbruk innebär. Om vi konsumenter inte köper svenska produkter så flyttar produktion till andra länder, med sämre förutsättningar för miljö- och djurvänlig produktion. Det måste alltid finnas någon som producerar mat och varför ska det inte vara vårt eget lands bönder som har goda förutsättningar?

Naturskyddsföreningen borde lägga sitt krut på att få politiker och beslutsfattare att öka inköpen av svenska livsmedel. Det om något är bra för miljön. Den väg som insändaren föreslår med ökad lagstiftning och hårdare kontroller kommer att bidra till motsatt effekt vad gäller att producera livsmedel utifrån bättre klimat- och miljöpåverkan.

Svenska bönder ser fram emot en livsmedelsstrategi som kan ge konkurrenskraftiga spelregler för svensk livsmedelsproduktion där svensk mat kan produceras på ett hållbart sätt.

Läs mer om