Bostadsbolaget: Viktigt förstå hela vårt uppdrag

Ett av Bostadsbolagets viktigaste uppdrag är att främja bostadsförsörjning och inflyttning till Västerviks kommun. För att bibehålla och locka nya invånare och efterfrågad kompetens till kommunen behöver vi attraktiva boendemiljöer och bostäder.

Nybygget vid gamla Centrumgården ingår i Bostadsbolagets uppdrag att främja bostadsförsörjning och inflyttning till Västerviks kommun, menar skribenterna.

Nybygget vid gamla Centrumgården ingår i Bostadsbolagets uppdrag att främja bostadsförsörjning och inflyttning till Västerviks kommun, menar skribenterna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2024-02-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett exempel på detta är den pågående byggnationen av 21 attraktiva och centralt belägna lägenheter där Centrumgården tidigare låg.

Det kan tyckas märkligt att vi i kommunens bostadsbolag ibland föreslår att riva byggnader som andra delar av kommunen jobbar för att bevara. Hur det hänger ihop har att göra med kommunens styrmodell och uppbyggnad och att vi jobbar i en demokratisk organisation med full insyn och öppenhet i våra processer. Det är viktigt att du som medborgare förstår hur detta hänger ihop så att vi inte har felaktiga förväntningar på varandra.

Genom Bostadsbolaget kan kommunen i större utsträckning välja var och hur man vill satsa på bostadsbyggande. Det möjliggör att skapa boenden som inte bara drivs av kommersiella intressen utan också ser till allmännyttan. Som bolag bidrar vi till affärsmöjligheter för de lokala företagen genom att vi även under lågkonjunkturer bygger och köper in varor och tjänster för cirka 500 miljoner kronor varje år. Vi har ett mål om att främja inflyttning till kommunen och jobbar aktivt med att anpassa boendemiljöerna till befolkningsutvecklingen och kommunens behov.

Ibland uppstår intressekonflikter mellan dessa mål och andra mål för kommunen. Att riva och bygga nytt kan hamna i konflikt med att bevara och skydda eller att utveckla något annat på platsen. 

Det är inte Bostadsbolaget som gör de sammanvägda bedömningarna utan de lämnas över till politiken och de forum där den sammanvägda bedömningen görs. Dialoger förs löpande för att verksamheten ska ligga i linje med önskad utveckling, men ibland behöver man pröva vissa idéer för att se vad som är möjligt att genomföra.

Vi följer sedan alltid dessa beslut oavsett utgång och respekterar dessa. Därmed följer vi ägardirektiven och tar samtidigt hänsyn till kommunens riktlinjer och program.

Vi som jobbar på Bostadsbolaget är stolta och måna om att ha medborgarnas förtroende att utveckla våra boendemiljöer. Det ska förstås göras varsamt och på ett rättssäkert sätt. Har du synpunkter på hur vi jobbar eller på vår verksamhet så är du välkommen att höra av dig till oss.