Bra förslag om regioner

Jessica Rydell (MP). Tummen upp för regionförslaget.

Jessica Rydell (MP). Tummen upp för regionförslaget.

Foto: Ilkka Ranta

Debatt2016-05-16 06:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 9 mars i år presenterade Indelningskommittén ett diskussionsunderlag till ny indelning av Sverige med väsentligt färre län och landsting. I underlaget föreslås en sammanslagning av Kalmar, Jönköping, Kronoberg och Östergötland till en större region.

När man närmar sig denna fråga behöver man först ställa sig två viktiga frågor; behöver vi större regioner och, om ja, vilka kriterier ska användas? Vi är helt övertygande om att större regioner behövs om vi ska klara framtidens utmaningar för utbildning och kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården. Med en kritisk massa av individer kan vi få en starkare röst gentemot omvärlden och ger oss bättre möjligheter att matcha den statliga och europeiska nivån.

Inom den föreslagna regionen finns goda förutsättningar för att bygga strukturer för regional utveckling och god regional planeringsförmåga.

Det finns flera samarbeten idag inom den föreslagna storregionen som vi kan utveckla och bygga vidare på. Våra regioner och landsting ligger i framkant inom flera områden, inte bara i Sverige utan även i världen. Genom bildandet av en större region flyttar man ansvaret för sjukvården närmare medborgarna och ett ansvarsutkrävande underlättas.

Här finns även forskning och högre utbildning av yppersta klass vid Linköpings universitet, Linneuniversitetet i Växjö och Kalmar samt Högskolan, Jönköping University.

Det är även viktigt att påpeka att bildandet av storregioner även framöver skapar möjligheter att utöka regionens ansvar inom områden som idag främst hanteras på statlig nivå. Även en omfördelning av ansvar från stat till region skapar förutsättningar för ett ökat demokratiskt inflytande.

Vi tror att en storregion kommer att innebära en bättre samordning för att kunna minska klimatpåverkan, en nödvändig energiomställning och klimatanpassning samt ökade möjligheter att nå våra nationella klimat- och miljömål. Här är ett effektivt kollektivtrafiksystem av avgörande betydelse. Vi har stora fördelar när det gäller hållbar utveckling och konkurrenskraft. I våra regioner finns goda förutsättningar, inte minst med tanke på ett diversifierat och framgångsrikt näringsliv för tillväxtskapande marknader, jobb och grön hållbarhet. Även besöksnäringen har stora attraktioner som Astrid Lindgrens värld, Kolmårdens djurpark, Glasriket och Möbelriket.

Vi behöver visa ett regionalt ledarskap och bidra till att förslaget realiseras med flexibla lösningar för allas bästa så snart som möjligt. Indelningskommitténs förslag är en bra utgångspunkt i arbetet för mer jämlika regioner i Sverige. Dagens bestående ordning med regioner och landsting som inte är jämstarka kan inte kvarstå. Mindre regioner och landsting som våra att mycket att vinna på att bli starkare gentemot omvärlden.

Läs mer om