Bygg bostäder för äldre

Äldre. Hur ska de bo i framtiden?

Äldre. Hur ska de bo i framtiden?

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2016-11-02 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerviks kommun kommer år 2030 att ha ca 3 600 personer över 80 år jämfört med cirka 2 500 personer idag, det är en ökning med 44 procent på bara 14 år. Det finns enorma summor, omkring en halv miljon per person och år, att spara om dessa kan bo i en egen, trygg och tillgänglig bostad jämfört med om de måste flytta till ett omsorgsboende.

Idag är drygt 1,9 miljoner människor i Sverige över 65 år. År 2030 beräknas den gruppen ha växt till 2,4 miljoner människor, en ökningstakt med cirka 40 000 om året. Nästan alla, eller 95 procent, av dessa hushåll består av en–två personer.

Kostnaderna för äldre personer som behöver flytta till ett omsorgsboende i förtid riskerar att bli en bomb i kommunens ekonomi. Kostnaden för vård- och omsorgsboende är cirka 650 000 kronor per person/år. Det är fyra gånger högre än de 150 000 kronor som hemtjänst i det egna hemmet kostar.

En stor del av de äldre bor idag i bostäder som inte är tillgänglighetsanpassade. En fjärdedel av alla över 85 år bor kvar i sin villa, och hälften av alla över 80 år bor i små lägenheter utan hiss.

Men hindren för att flytta är många. Rent krasst privatekonomiskt blir den nya bostadskostnaden ofta betydligt dyrare och dessutom kommer den så kallade ”flyttskatten” ovanpå detta. För många är det omöjligt att få lån som pensionär på grund av inkomstkraven. Alternativen till den gamla bostaden är dessutom få. Konsekvensen blir att många äldre mot sin vilja isoleras i sina icke anpassade bostäder med en lägre livskvalitet som följd.

Det finns en rejäl ekonomisk uppsida för hela samhället att ta ett helhetsgrepp på hur den växande gruppen av äldre ska kunna bo bra.

Tre viktiga steg skulle vara att:

Äldres bostadsbehov behöver uppmärksammas mer i kommunernas bostadsförsörjningsplaner och markpolicy. Ett utökat utbud får igång flyttkedjor och ger en ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

Inför ett investeringsstöd för fördyrande omkostnader vid byggande av trygghetsbostäder i bostadsrätt, hyresrätt och kooperativ hyresrätt. Regeringen beslutade efter sommaren om ett nytt statligt stöd för att stimulera att det byggs äldre- och trygghetsboenden. Vid nybyggnad är stödet högst 3 600 kronor per kvadratmeter boarea och vid ombyggnad högst 3 200 kronor. Det är initiativ i rätt riktning men är alldeles för litet för att ge tillräcklig effekt.

Inför ett statligt investeringsstöd för tillgänglighet i befintliga bostäder – exempelvis ett hissbidrag.

En stor del av lösningen ligger i prioritering och samverkan. Ansvariga för stadsplanering och ansvariga för sociala omsorgsfrågor måste samverka både på nationell- och kommunal nivå. Det fungerar inte idag, en bra början är att få till den dialogen för att diskutera fortsättningen.

Läs mer om